Τσουκνίδα, το φυσικό υπερβότανο

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος

Τα βότανα έχουν πολλές ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία μας. Συγκεκριμένα όμως η τσουκνίδα είναι από τα πιο χρήσιμα και ευεργετικά.

Ο άνθρωπος στην πορεία της ύπαρξής του έχει χρησιμοποιήσει αρκετά υλικά και πρώτες ύλες από την φύση. Μια από τις πρώτες ύλες οι οποίες χρησιμοποιηθήκαν είναι η τσουκνίδα. Στην αρχαία Αίγυπτο πίστευαν ότι μπορεί να θεραπεύσει την αρθρίτιδα και τους πόνους στην μέση, ενώ στην αρχαία Ρώμη την χρησιμοποιούσαν το χειμώνα για να ζεσταθούν μια και το άγγιγμα της επιφέρει ένα μικρό κάψιμο στο δέρμα. Τα οφέλη της στην πραγματικότητα είναι πολύ περισσότερα από τα παραπάνω.

Πλούσια διατροφικά τροφή

Η τσουκνίδα και τα φύλλα της είναι αρκετά πλούσια διατροφικά.  Περιέχει αρκετές βιταμίνες όπως Α, Κ, Β, C και πολλές προβιταμίνες και καροτένια, ενώ επίσης περιέχει αρκετά μέταλλα εκ των οποίων τα πιο σημαντικά είναι ο σίδηρος, το μαγνήσιο, ο φώσφορος , το ασβέστιο και το νάτριο. Τα λιπαρά οξέα τα οποία περιέχει είναι χρήσιμα για τον ανθρώπινο οργανισμό (μερικά από αυτά περιέχονται και στο ελαιόλαδο) και είναι το λινολενικό, λινολεϊκό, στεατικό και παλμιτικό. Για τους λάτρεις της γυμναστικής, επίσης είναι σημαντικό εκχύλισμα διατροφής μια και περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα (τα οποία δομούν τις πρωτεΐνες) και μπορούν να αναπληρώσουν τις ζημιές στους μύες μας. Περιέχει επίσης φλαβανοειδή και πολυφαινόλες όπως κουερσετίνη, καεμπφερόλη, καφεϊκό οξύ και κουμαρίνες.

Ανακουφιστική για τις  φλεγμονές

Όλα τα οφέλη της  τσουκνίδας πηγάζουν από τα παραπάνω συστατικά. Μερικές από τις βιταμίνες της, όπως η βιταμίνη C τονώνουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα και δρουν κατά της φλεγμονής. Η φλεγμονή είναι ο πιο εύκολος και συνηθισμένος μηχανισμός άμυνας του οργανισμού μας ενάντια σε  μια τοπική  λοίμωξη.  Έτσι οι βιταμίνες της τσουκνίδας μπορούν να ενισχύσουν την άμυνα του οργανισμού και  να μειώσουν τη διάρκεια και την οξύτητα της φλεγμονής, ακόμα και αν αυτή είναι   μακροχρόνια.

Τσουκνίδα, το φυσικό υπερβότανο

Μπορεί να θεραπεύσει την προστατική υπερπλασία

Σύμφωνα με τα στατιστικά περισσότεροι από το 50% των ανδρών στην ζωή τους μετά τα πενήντα τους χρόνια, παθαίνουν προστατική υπερπλασία.  Η συγκεκριμένη πάθηση εμφανίζεται με αρκετό πόνο ειδικά κατά την ώρα της ούρησης. Η τσουκνίδα όμως ενισχύοντας τις ορμόνες μας  μπορεί να βοηθήσει στην μείωση του μεγέθους του προστάτη  και ως εκ τούτου να αντιμετωπίσει τη συγκεκριμένη φλεγμονή.

Φάρμακο εναντίων των αλλεργιών

Οι περισσότερες αλλεργίες και τα προβλήματα με το δέρμα είναι κοινά σε όλους τους ανθρώπους.  Οι μελέτες πάνω στο συγκεκριμένο βότανο δείχνουν ότι η τσουκνίδα εκκρίνει μια συγκεκριμένη ουσία η οποία ενεργοποιεί τις τοπικές αλλεργίες. Μπλοκάρει όμως και τους υποδοχείς της ισταμίνης και σταματώντας τα κύτταρα από το να εκκρίνουν ουσίες οι οποίες θα ενεργοποιήσουν τις μακροχρόνιες αλλεργίες και τα δερματικά μας προβλήματα. Παρά ταύτα πρέπει να γίνουν περισσότερες μελέτες πάνω σε αυτό, μια και μέχρι στιγμής χρησιμοποιείται μονάχα σαν placebo.

Τσουκνίδα, το φυσικό υπερβότανο

Βοηθά στον έλεγχο του σακχάρου

Οι μελέτες σε ανθρώπους και ζώα το έδειξαν ξεκάθαρα, μια και συνέδεσαν την τσουκνίδα με την παραγωγή ουσιών που μιμούνται την ανθρώπινη ινσουλίνη. Όλα τα παραπάνω είναι σημαντικά γιατί ελέγχουμε έτσι καλύτερα τα επίπεδα σακχάρων στο αίμα μας και έτσι μπορεί να αποτελέσει σημαντική θεραπεία για τους διαβητικούς.

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.