Τσιμπούρια, απρόσκλητοι επισκέπτες. Μέτρα πρόληψης!

Συντάκτης: Δήμητρα Βγενά

Τσιμπούρια, απρόσκλητοι επισκέπτες. Μέτρα πρόληψης!Κάθε άνοιξη με το ίδιο άγχος, «Λες ο σκύλος να πιάσει τσιμπούρια;». Από το να αγχώνεστε πάρτε δραστικά μέτρα καλύτερα. Ποια είναι αυτά; Εμείς κάναμε μια έρευνα και σας παρουσιάζουμε 5 μέτρα πρόληψης για να διώξετε από το σκύλο σας ότι του έχει γίνει… τσιμπούρι!

Πώς να αντιμετωπίσω τους «κολλητούς» φίλους του σκύλου μου;

Σας παραθέτουμε τους τρόπους που μπορείτε να αντιμετωπίσετε τα τσιμπούρια και να τα κάνετε να μην πλησιάσουν το σκύλο σας.

Αμπούλες

Αποτελούν την ευκολότερη λύση, θέλει όμως προσοχή στην εφαρμογή της. Πρέπει να γίνει στο δέρμα του ζώου και όχι απλά πάνω στο τρίχωμα του. Πως γίνεται; Ανοίγουμε τις τρίχες και ρίχνουμε τις σταγόνες της αμπούλας να ποτίσουν το δέρμα ψηλά στο σβέρκο. Αν ο σκύλος σας είναι μεγαλόσωμος προσθέστε σταγόνες σε 2-3 σημεία ακόμα. Το φάρμακο απορροφάται από το λίπος κάτω από το δέρμα και μεταφέρεται μέσω αυτού στο σώμα.

Οι αμπούλες έχουν διάρκεια 1 μήνα.

Κολάρο

Το κολάρο αποτελεί έναν κλασσικό τρόπο αντιμετώπισης των τσιμπουριών. Θέλει ιδιαίτερη προσοχή να μην βραχεί, γιατί τότε μειώνεται ο χρόνος δραστικότητας τους. Γι’ αυτό το λόγο καλό θα ήταν να το αφαιρείτε κάθε φορά που κάνετε μπάνιο το σκύλο σας και να το τοποθετείτε σε αεροστεγώς σακούλα μέχρι να στεγνώσει καλά ο σκύλος σας.

Τα κολάρα έχουν διάρκεια 3-4 μήνες.

Σπρέι

Ένας άλλος τρόπος προστασίας με ένα βασικό μειονέκτημα. Για την εφαρμογή του, πρέπει πρώτα να έχουμε καταβρέξει καλά το σκύλο μας σε όλο του το σώμα με αυτό ώστε να υπάρξει αποτέλεσμα. Αν το σκυλάκι σας είναι φοβισμένο, η εφαρμογή του γίνεται ακόμα πιο δύσκολη λόγω του ήχου του σπρέι.

Τα σπρέι έχουν διάρκεια ζωής 1 μήνα.

Σκόνες

Οι σκόνες αποτελούν την πιο παλιά μέθοδο που σπάνια χρησιμοποιείται πια λόγω των πολλών μειονεκτημάτων τους. Το κυριότερο μειονέκτημα τους είναι η πιθανότητα κατάποσης τους από το σκύλο, μιας και γλείφεται συχνά. Αυτό μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα για την υγεία του. Άλλο μειονέκτημα είναι η μικρή διάρκεια ζωής τους.

Οι σκόνες έχουν διάρκεια ζωής μέχρι 1 εβδομάδα.

Πλύσιμο με ειδικά σαμπουάν

Τα αντιπαρασιτικά σαμπουάν αποτελούν μια παλιά μέθοδο πολύ οικονομική. Παρολ’ αυτά διαταράσσουν την υγεία του δέρματος του σκύλου σας. Με αποτέλεσμα να πρέπει να γίνονται όσο πιο σπάνια γίνεται.

Τα σαμπουάν έχουν διάρκεια ζωής λιγότερο από μια εβδομάδα.

Συντάκτης: Δήμητρα Βγενά,

Influence:

Απόφοιτη του Δημόσιου ΙΕΚ Κηφισιάς Δημοσιογραφίας Συντάκτες και Ρεπόρτερ. Μιλάει Αγγλικά, Γαλλικά…