Τσίμπημα από μέλισσα: 4 φυσικές λύσεις αντιμετώπισης

Συντάκτης: Flowmagazine

Ο πόνος από το τσίμπημα της μέλισσας μπορεί να είναι από πολύ ήπιος έως και πολύ ισχυρός. Στις περισσότερες ήπιες περιπτώσεις μπορείτε να τον καταπραΰνετε με φυσικό τρόπο στο σπίτι. Επομένως, καλό είναι να γνωρίζετε πώς μπορείτε να μειώσετε την ενόχληση και να επιταχύνετε την διαδικασία της επούλωσης.

Αρχικά, πρέπει να εντοπίσετε το κεντρί της μέλισσας. Χρησιμοποιήστε μια γάζα για να το μαζέψετε ή αλλιώς αφαιρέστε το ξύνοντάς το με τα νύχια σας. Μην το πιέσετε με τα δάχτυλά σας για να βγει και μη χρησιμοποιήσετε τσιμπιδάκι φρυδιών. Αφαιρώντας το κεντρί θα προστατεύσετε το δέρμα σας από το να ερεθιστεί περισσότερο.
Δείτε με ποιο τρόπο μπορείτε να αντιμετωπίσετε το πρήξιμο και τον πόνο:
Βάλτε πάγο

Αμέσως μετά το τσίμπημα πλύνετε την περιοχή ώστε να αφαιρεθεί όσο δηλητήριο έχει μείνει στο δέρμα. Στη συνέχεια, εφαρμόστε τον πάγο για να μειώσει το πρήξιμο. Κρατήστε τον λίγα λεπτά πάνω στο τσίμπημα και επαναλάβετε όσες φορές χρειαστεί.
Χρησιμοποιήστε αιθέρια έλαια

Ορισμένα αιθέρια έλαια έχουν αντισηπτικές, αντιβακτηριακές ή αντιμυκητιακές ιδιότητες. Πολλά έλαια του εμπορίου χρησιμοποιούνται για θεραπευτικούς σκοπούς. Κάποια από αυτά είναι το έλαιο του τεϊόδεντρου, της αμαμηλίδας, της λεβάντας, του θυμαριού και του δενδρολίβανου. Πριν από την εφαρμογή, φροντίστε να αναμείξετε το αιθέριο έλαιο με ένα συμβατικό λάδι, π.χ. ελαιόλαδο. Η αναλογία είναι μία σταγόνα αιθέριου ελαίου για κάθε τέσσερις ή πέντε σταγόνες συμβατικού λαδιού. Σιγουρευτείτε προηγουμένως πως δεν έχετε κάποια αλλεργία, καθώς τα αιθέρια έλαια μπορεί να προκαλέσουν δυσάρεστες αντιδράσεις στα ευαίσθητα δέρματα.

Τσίμπημα από μέλισσα: 4 φυσικές λύσεις αντιμετώπισης

Αλόη

Η αλόη (aloe vera) και το τζελ της είναι ένα φυτό που ενυδατώνει το δέρμα. Σύμφωνα με μελέτη που έγινε το 2015, το εκχύλισμα της αλόης έχει αντιφλεγμονώδεις και αντιβακτηριακές ιδιότητες. Μπορείτε να το εφαρμόσετε στο δέρμα μετά το τσίμπημα για να μειωθεί το πρήξιμο και για να προστατευτείτε από τυχόν μόλυνση.

Λοσιόν με καλαμίνα

H καλαμίνα (calamine) χρησιμοποιείται από πολλούς για την ανακούφιση από τη φαγούρα. Μπορεί, επίσης, να συμβάλει στη μείωση του πόνου ή του κνησμού που προκαλείται από το τσίμπημα της μέλισσας.

Μέλι

Όσο παράδοξο κι αν ακούγεται, το μέλι θεραπεύει τις επιπτώσεις από το τσίμπημα της μέλισσας. Περιέχει ουσίες που καταπολεμούν τη φλεγμονή μειώνοντας το πρήξιμο. Οι φυσικοί αντιβακτηριακοί του παράγοντες βοηθούν στην πρόληψη της λοίμωξης και στην ταχεία επούλωση. Γι’ αυτό και ορισμένοι επαγγελματίες του ιατρικού τομέα χρησιμοποιούν εκχυλίσματα μελιού στα τραύματα. Απλώστε, λοιπόν, μια μικρή ποσότητα. Προσέξτε, βέβαια, να βρίσκεστε σε εσωτερικό χώρο. Δεν θέλετε να προσελκύσετε κι άλλες μέλισσες!

Πολλοί έχουν προτείνει τη μαγειρική σόδα, το μηλόξιδο και την οδοντόκρεμα ως φυσικούς τρόπους αντιμετώπισης του τσιμπήματος της μέλισσας. Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία επιστημονικά αποδεδειγμένη έρευνα για τις θεραπευτικές ιδιότητες αυτών των προϊόντων στο δέρμα.

Πηγή

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…