Το τσιγάρο συμβάλλει στην εκδήλωση άνοιας

Συντάκτης: Έλλη Βασιλείου

Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι το κάπνισμα σχετίζεται με εμφάνιση καρκίνου, καρδιοπάθειας και επιβαρύνει ένα σωρό άλλες παθήσεις. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζαμε είναι ότι σχετίζεται και με την εκδήλωση άνοιας και Αλτσχάιμερ στους καπνιστές μέσης ηλικίας. Αυτό φαίνεται πως αποδείχθηκε από αμερικάνικη έρευνα που διεξήχθη στο Οκλαντ της Καλιφόρνια.

Σύμφωνα με την αμερικάνικη έρευνα για τους 40άρηδες καπνιστές αυξάνονται σημαντικά οι πιθανότητες να εκδηλώσουν στην επόμενη 20ετία της ζωής τους τη νόσο Αλτσχάιμερ, αλλά και αγγειακή άνοια. Η μελέτη είναι μια από τις μεγαλύτερες που έχουν διεξαχθεί ποτέ για το πως επηρεάζει το κάπνισμα κατά τη μέση ηλικία τον κίνδυνο άνοιας μερικές δεκαετίες αργότερα.

Ομάδα ειδικών από το Ίδρυμα Kaiser Permanente του Οκλαντ στην Καλιφόρνια ανέλυσε στοιχεία περισσότερων από 21.000 εθελοντές ηλικίας 50-60 ετών. Από τη μελέτη προέκυψε ότι το 25% του δείγματος των συστηματικών καπνιστών διαγνώστηκε με κάποιας μορφής άνοια, ενώ το ποσοστό 5,4% με Αλσχάιμερ.

Όπως αναφέρει ο επικεφαλής της έρευνας δρ Ρέιτσελ Γουίτμερ: “Οι καπνίζοντες πάνω από δυο πακέτα την ημέρα έχουν 114% αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν άνοια, 157% Αλσχάιμερ και 172% αγγειακή άνοια σε σύγκριση με τους μη καπνίζοντες”.

Υπάρχουν όμως και καλά νέα: όσοι διέκοψαν στην κρίσιμη μέση ηλικία δεν διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο από τους μη καπνιστές.

Συντάκτης: Έλλη Βασιλείου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.