Τσάι ή καφές; Ποιο ρόφημα «κερδίζει» την υγεία μας;

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν ξυπνούν χωρίς ένα φλιτζάνι ζεστό καφέ και άλλοι που δεν μπορούν να φανταστούν την καθημερινότητά τους χωρίς το αγαπημένο τους τσάι. Το κάθε ρόφημα έχει χίλιες δυο διαφορετικές εκδοχές, ικανοποιώντας όλα τα γευστικά γούστα, ενώ λατρεύεται από πλήθος κόσμου σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Και τα δύο είδη μικρής απόλαυσης, κρύβουν αναρίθμητα οφέλη για την υγεία μας, τα οποία προέρχονται κυρίως από τις αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχουν αμφότερα. Ας εξετάσουμε λοιπόν αν κάποιο από τα δύο αυτά ροφήματα υπερτερεί του άλλου, και αν ναι, ποιο;

Για ξύπνημα

Αναμφισβήτητα, το τσάι περιέχει πολύ λιγότερη καφεΐνη από όση θα βρούμε σε μια κούπα καφέ. Συνεπώς, από αυτή την άποψη, ο καφές νικά, αλλά δεν θα έπρεπε να σταθούμε μόνο εκεί. Έρευνα έχει δείξει ότι η χρήση καφέ ή τσαγιού το πρωί δεν προκαλούσε μεγάλη διαφορά στο πόσο ξύπνιοι ένιωθαν οι συμμετέχοντες. Πόσο μάλλον, φάνηκε ότι ένα τσάι φτιαγμένο έτσι ώστε να είναι εξίσου δυνατό με έναν καφέ (με αρκετή δόση καφεΐνης δηλαδή), μας ξυπνά καλύτερα. Συνεπώς, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι και τα δύο ροφήματα είναι κατάλληλα για να μας ξυπνήσουν.

Για ύπνο

Οι μεγαλύτερες διαφορές στα δύο ροφήματα γίνονται ορατές όταν έρχεται η ώρα του ύπνου. Οι άνθρωποι που προτιμούν το τσάι κοιμούνται καλύτερα το βράδυ και για περισσότερη ώρα. Αυτό συμβαίνει επειδή, όπως είναι αναμενόμενο, εν τέλει, η περισσότερη καφεΐνη του καφέ αρχίζει να κάνει πολύ ορατή τη δράση της.

Για τα δόντια μας

Μαζί με το κόκκινο κρασί, ο καφές και το τσάι είναι από τα ροφήματα που μπορούν να μας λεκιάσουν τα δόντια. Οι περισσότεροι οδοντίατροι συμφωνούν ότι οι χρωστικές του τσαγιού κολλάνε περισσότερο στο σμάλτο σε σχέση με εκείνες του καφέ, συνεπώς ο καφές είναι καλύτερος για λευκά και αστραφτερά δόντια, σε σχέση πάντα με το τσάι.

Για την ψυχολογία μας

Μία κούπα τσάι είναι συνώνυμη με την ηρεμία. Αντιθέτως, ο καφές μας φέρνει στο μυαλό νεύρα, ένταση και υπερκινητικότητα. Σωστά; Πράγματι, το τσάι (και ειδικά ορισμένα είδη βοτάνων, όπως το χαμομήλι) μπορεί να μειώσει σε μεγάλο βαθμό τον κίνδυνο καταθλιπτικών συμπτωμάτων, αλλά μικρές μελέτες φαίνεται να στηρίζουν πως και ο καφές έχει ανάλογα αποτελέσματα. Δεν έχουμε ακόμα αρκετά δεδομένα για να καταλήξουμε, και δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για το τι προκαλεί αυτά τα οφέλη, αλλά θα πρέπει να πούμε ότι εδώ μάλλον έχουμε ισοπαλία.

Για το σώμα μας

Αναμφισβήτητα πλέον, όλοι γνωρίζουμε πως και ο καφές και το τσάι, είναι από τα πιο υγιεινά ροφήματα για τον οργανισμό μας. Με λίγες (σχεδόν μηδενικές) θερμίδες, αντιοξειδωτική δράση, και την μικρή έκρηξη ενέργειας που μας προσφέρουν το πρωί, το σώμα μας σίγουρα θα μας ευγνωμονεί που του προσφέρουμε κάτι τόσο υγιεινό να πιει.

Και τα δυο προστατεύουν την υγεία της καρδιάς μας, ελαττώνουν τον κίνδυνο για διαβήτη με το να προλαμβάνουν την ανοχή στην ινσουλίνη, και έχουν αντικαρκινική δράση. Συμπερασματικά λοιπόν, δεν έχει και τόση σημασία τι από τα δύο προτιμάτε για να ξεκινάτε την μέρα σας. Ο καφές και το τσάι είναι πολύ υγιεινά ροφήματα, και όσο τα απολαμβάνετε χωρίς ζάχαρη ή άλλες ανθυγιεινές προσθήκες, τότε ο οργανισμός σας θα σας ευχαριστεί!

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Influence:

Η Ειρήνη Μαθιουδάκη γεννήθηκε το 1992 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοίτησε από το τμήμα Χημείας Πανεπιστημίου Κρήτης το 2014…