Με ποιους τρόπους μπαίνει η ρουτίνα στη ζωή ενός ζευγαριού

Συντάκτης: Σπυρούλα Πρεσβέλου

Κοιτώντας σχεδόν καθημερινά πολλά ζευγάρια να πίνουν τον καφέ τους ή και να ψωνίζουν μαζί στα μεγάλα πολυκαταστήματα παρατηρείται στη μεταξύ τους επαφή κούραση και ένταση. Οι κινήσεις τους είναι προκαθορισμένες και συγκεκριμένες, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις και προβλέψιμες από το τρίτο μάτι ενός παρατηρητή.

Πώς αναγνωρίζεται η ρουτίνα;

Πιο εύκολο ωστόσο να διαπιστωθεί αυτό το φαινόμενο είναι τα οικογενειακά τραπέζια και οι διακοπές, εφόσον εκεί ακούγονται και οι συζητήσεις των ζευγαριών και οι μεταξύ τους διάλογοι, που φανερώνουν ξεκάθαρα πως η ρουτίνα έχει ήδη χτυπήσει την πόρτα της σχέσης τους.

Αρκετοί από αυτούς δεν καταλαβαίνουν ότι όντως αυτό συμβαίνει στη σχέση τους, ενώ άλλοι αισθάνονται και ασφαλείς με τη συγκεκριμένη κατάσταση που βιώνουν. Βέβαια όλες οι εκτιμήσεις είναι θέμα χαρακτήρων, προσωπικών αντιλήψεων και αναζητήσεων.

Ποιές είναι οι αιτίες;

Όμως δυστυχώς όσο και αν αυτό δεν αρέσει κυρίως στα «φρέσκα» ζευγάρια, το φαινόμενο της κόπωσης της σχέσης είναι σίγουρο και εξηγήσιμο.

Μεγαλύτερη αιτία του είναι ο χρόνος που περνάει και φέρνει πάντα μαζί του την εξοικείωση και τη φθορά. Αυτό βέβαια είναι και φυσιολογικός κανόνας, συνήθως κατανοητός.

Επίσης, η αλλαγή των συνθηκών της ζωής που λογικά συμβαίνει, διαφοροποιεί και αλλάζει την ψυχολογία και το πρόσωπο ενός ζευγαριού. Η έλευση των παιδιών και η προσπάθεια να τα μεγαλώσουν και να τα κοινωνικοποιήσουν ή να τα μορφώσουν, επιτείνει το άγχος των γονιών και τους απομακρύνει σαν ζευγάρι.

Η ρουτίνα επιπρόσθετα εγκαθίσταται σταδιακά όταν το ζευγάρι αναγκάζεται να υπακούει σε στερεότυπα που η κοινωνία και κυρίως το οικογενειακό περιβάλλον το υποχρεώνει να ακολουθήσει. Αυτό άλλες φορές γίνεται σιωπηρά με έναν ψυχολογικό καταναγκασμό ή και φανερά με απαιτήσεις κυρίων των γονέων εκατέρωθεν (εμφανίσεις σε οικογενειακά τραπέζια, υποχρέωση για διακοπές σε οικογενειακά εξοχικά κ.λ.π.).

Βέβαια δεν πρέπει να αγνοηθεί η σωματική φθορά που έρχεται και διαφοροποιεί τις δυνάμεις και τις αντοχές και η έλλειψη κοινών ενδιαφερόντων. Επίσης, αρκετές φορές η ύπαρξη παθήσεων και νόσων που δεν είναι άμεσα επικίνδυνες δημιουργούν μια κουραστική ρουτίνα όταν αναγκάζουν το ζευγάρι να τροποποιήσει τις δραστηριότητές του εξαιτίας τους.

Σήμερα, υπάρχει δυστυχώς η οικονομική δυσπραγία και η ανεργία που υποχρεώνει σε περικοπές των «θέλω» που κάποτε πρόσφεραν χαρά και ανανέωση στην ψυχολογία των δύο.

Έτσι φτάνουν τα περισσότερα ζευγάρια στην εικόνα της κουρασμένης έκφρασης και στην απομόνωση μεταξύ τους, αφού αρνούνται να παραδεχτούν το πρόβλημα.

Πάντα ένα πρόβλημα λύνεται όταν γίνει αποδεκτό και παραδεκτό από αυτούς που το αντιμετωπίζουν.

Για να φτάσει όμως ένα ζευγάρι στην παραδοχή οφείλει να συζητάει με ειλικρίνεια, πάντα μεταξύ του, για όσα συμβαίνουν και αισθάνεται ότι του κλονίζουν τη μυστική σχέση που κάποτε το ένωσε. Αυτό μάλιστα πρέπει να το κάνει από την αρχή της δημιουργίας του ώστε να προλαβαίνει τις ρωγμές από τους τριγμούς που προαναφέρθηκαν.

Ακόμα δεν πρέπει να επιτρέπουν να γίνεται συνήθεια η ίδια εικόνα και η συμπεριφορά τους ώστε το άλλο μισό να μην αντιλαμβάνεται τις εσωτερικές αλλαγές και να εφησυχάζει.

Οι γυναίκες κυρίως δεν πρέπει όταν γίνονται μητέρες να ξεχνούν τον σύντροφό τους και να αποποιούνται την εικόνα που τις έφερε κοντά του. Ενώ οι άνδρες οφείλουν να μοιράζονται ρόλους και υποχρεώσεις.

Νέες δραστηριότητες και κοινά ενδιαφέροντα οφείλουν να προτείνονται και από τους δύο συντρόφους, ενώ η τυποποίηση της διασκέδασης πρέπει να αποφεύγεται.

Μικρές αποδράσεις σε κοντινά μέρη ακόμα και μέσα από έναν περίπατο, εκπλήξεις που αλλάζουν την καθημερινότητα και επιλογή δωρεάν πολιτιστικών εκδηλώσεων που γίνονται σχεδόν παντού, είναι μικρές τονωτικές ενέσεις στην ψυχολογία και το πνεύμα των σύγχρονων ζευγαριών.

Είναι απλό: Η ρουτίνα αποφεύγεται όταν ο καθένας μέσα στο ζευγάρι καταλαβαίνει ότι το άλλο μισό του είναι σώμα και ψυχή, που όπως και ο ίδιος έχει τους ίδιους φόβους, τις ίδιες ανάγκες και περίπου τα ίδια προβλήματα να διαχειριστεί.

Συντάκτης: Σπυρούλα Πρεσβέλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.