Τρόποι να δικτυωθείτε αν είστε άγνωστος μεταξύ αγνώστων

Συντάκτης: Ιωάννα Γκερζελή

Πολλοί άνθρωποι αναγκάζονται να μεταναστεύσουν ή/και να μετακομίσουν για επαγγελματικούς, οικογενειακούς ή/και για επαγγελματικούς λόγους. Η άφιξη και παραμονή σε κάποιο άγνωστο μέρος είναι συνήθως μια δύσκολη μετάβαση στη ζωή του ανθρώπου και απαιτεί τις απαραίτητες ενέργειες για την προσαρμογή του ανθρώπου στα νέα τοπικά δεδομένα.

Πώς μπορεί κάποιος άνθρωπος να δικτυωθεί;

Ο άνθρωπος που είναι άγνωστος μεταξύ αγνώστων σε μια ξένη χώρα ή/και σε μια πόλη διαφορετική από τον τόπο προέλευσης και καταγωγής μπαίνει στην διαδικασία να δικτυωθεί και να δημιουργήσει ένα νέο κύκλο συναναστροφών. Πρωταρχικά, εξαρτάται από τον χαρακτήρα του κάθε ανθρώπου να δημιουργήσει ένα κύκλο γνωριμιών σε επαγγελματικό, φιλικό ή/και εκπαιδευτικό επίπεδο. Οι εξωστρεφείς άνθρωποι έχουν τη δυνατότητα να δικτυωθούν καταλλήλως στο νέο περιβάλλον και να συνάψουν σχέσεις με άλλους ανθρώπους σε σχέση με τους εσωστρεφείς ανθρώπους που αντιμετωπίζουν γενικά δυσκολίες στη σύναψη καινούριων σχέσεων.

Ποιοι είναι οι κυριότεροι τρόποι δικτύωσης;

Επίσης, μια άλλη εναλλακτική λύση είναι η δικτύωση με καινούριους ανθρώπους μέσω του επαγγελματικού τομέα. Μέσω επαγγελματικών δραστηριοτήτων και ταξιδιών οι εργαζόμενοι γνωρίζονται καλύτερα με τους συναδέλφους τους και συμμετέχουν σε ομαδικές δραστηριότητες. Με αυτό τον τρόπο οι εργαζόμενοι δημιουργούν επαγγελματικές, εποικοδομητικές σχέσεις που θα τους βοηθήσουν στην ομαλή μετάβαση στον επαγγελματικό τομέα.

Επιπλέον, οι συστάσεις μέσω φίλων ή της οικογένειας για τη γνωριμία με άλλους ανθρώπους είναι μια διαδεδομένη τεχνική δικτύωσης για τη δημιουργία κύκλου συναναστροφών. Με αυτό τον τρόπο, οι άνθρωποι διευρύνουν των κύκλο γνωριμιών τους και δημιουργούν σχέσεις που αντέχουν στο χρόνο.

Στον εκπαιδευτικό τομέα, πολλά πανεπιστήμια και εκπαιδευτικά ιδρύματα πραγματοποιούν ημέρες υποδοχής των νέων φοιτητών με ομαδικές δραστηριότητες και εξορμήσεις σε χώρους του πανεπιστημίου, σε κέντρα διασκέδασης και σε αξιοθέατα. Μέσω αυτών των ξεναγήσεων, οι σπουδαστές γνωρίζουν την πόλη στην οποία σπουδάζουν, εξοικειώνονται με το εκπαιδευτικό σύστημα και με τα μέλη της επιστημονικής κοινότητας.

Επίσης, η παρακολούθηση εκπαιδευτικών σεμιναρίων είναι μια εξαιρετική ευκαιρία γνωριμιών. Έχει το πλεονέκτημα ότι είσαι σε ένα χαλαρό περιβάλλον που εκφράζεσαι και ανοίγεσαι, άρα δείχνεις πλευρές της προσωπικότητάς σου και βλέπεις αντίστοιχα ποιος σου ταιριάζει. Μέσω των ομαδικών ασκήσεων και της επικοινωνίας στον ελεύθερο χρόνο έχεις την ευκαιρία να χτίσεις επαφή με τους ανθρώπους που θες που μπορούν να εξελιχθούν και σε σχέσεις ζωής. Ακόμα καλύτερα είναι και τα βιωματικά προγράμματα και ειδικά αυτά που διαρκούν σε χρόνο, δηλαδή είναι ημερών ή μηνών γιατί έχεις όλο το χρόνο να γνωριστείς σε βάθος.

Εντέλει, η μετάβαση σε μια ξένη πόλη ή/και χώρα είναι δύσκολη και απαιτεί σημαντική προσπάθεια για την προσαρμογή και δικτύωση σε ένα ξένο τόπο. Η δικτύωση σε αχανείς μεγαλουπόλεις είναι μια περίπλοκη διαδικασία που απαιτεί κόπο και εντατική προσπάθεια για τη δημιουργία ενός κύκλου γνωριμιών. Υπάρχουν όμως δυνατότητες δικτύωσης όπως αναφέραμε που καθιστούν τη δημιουργία συναναστροφών εφικτή και δυνατή.

Συντάκτης: Ιωάννα Γκερζελή,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.