Τρόποι καταπολέμησης της κυτταρίτιδας

Συντάκτης: Ρουμπίνα Στεφάτου

Όλες κατά καιρούς… τα βάζουμε με την κυτταρίτιδα. Πόσες όμως έχουμε καταφέρει να την αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά; Ειδικές θεραπείες, αντικυτταριδικές κρέμες, βότανα, τροφές που πρέπει να καταναλώνουμε, τροφές «απαγορευμένες» που πρέπει να αποκλείσουμε εντελώς από τη διατροφή μας, φόβος και τρόμος για το αλάτι, το αλεύρι, τα γλυκά και τα αναψυκτικά και η ανεπιθύμητη όψη του δέρματος που μοιάζει με «φλοιό πορτοκαλιού» ή «τυρί κόττατζ»…. να επιμένει!

Η αιτία του «κακού»…

Πρόκειται για μία πολυπαραγοντική πάθηση, κάτι το οποίο σημαίνει ότι όλα τα αίτια που προκαλούν την εμφάνιση κυτταρίτιδας δεν είναι πλήρως εξακριβωμένα, ενώ στην εμφάνισή της εμπλέκονται πολλοί παράγοντες όπως τα γονίδια, η δομή του δέρματος, το φύλο, η φυλή, ορμονικοί παράγοντες, ο τρόπος ζωής, το κάπνισμα κ.ά. Στο βαθμό που ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα (όπως η κυτταρίτιδα) οφείλεται σε μη τροποποιήσιμους παράγοντες όπως είναι τα γονιδιακά αίτια, δεν μπορούμε να παρέμβουμε και να το αλλάξουμε. Όσον αφορά όμως στους τροποποιήσιμους παράγοντες, όπως είναι ο τρόπος ζωής, μπορούμε να παρέμβουμε και τελικά, να δούμε αισθητή διαφορά στην όψη του δέρματός μας!

Τρόποι καταπολέμησης της κυτταρίτιδας

Η αλήθεια είναι πως, ακόμα και αν σας φαίνεται παράξενο, οι ειδικοί συμφωνούν ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένες διατροφικές ή άλλες συνήθειες οι οποίες μπορούν από μόνες τους να προκαλέσουν την εμφάνιση κυτταρίτιδας. Ωστόσο, για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της, κοινή συνιστάμενη φαίνεται να είναι: το αρνητικό ενεργειακό ισοζύγιο (δηλαδή να τρώμε λιγότερο από όσο ξοδεύουμε), η ενδυνάμωση των κυττάρων του συνδετικού ιστού στο σώμα σας, καθώς και η σωστή ενυδάτωση παρέχοντάς παράλληλα και τις κατάλληλες θρεπτικές ουσίες. Έτσι μικρές καθημερινές αλλαγές, ικανές να βελτιώσουν αισθητά την όψη του δέρματός σας είναι οι εξής…..

7 tips προς την επιτυχία…

* Έμφαση στην επαρκή ενυδάτωση, με στόχο την κατανάλωση τουλάχιστον 2 λίτρων υγρών την ημέρα από όλες τις πηγές, επιλέγοντας κυρίως νερό, αλλά και ροφήματα που το περιέχουν όπως φυσικοί χυμοί φρούτων, γάλα, καφές, αναψυκτικά. Σχετικά με τα αναψυκτικά, μην τα φοβάστε, αφού δεν υπάρχουν μελέτες που να αποδεικνύουν ότι η καφεΐνη ή κάποιο άλλο συστατικό τους προκαλεί κυτταρίτιδα. Μπορείτε απλά να προτιμήσετε τα light.

* Αλατίστε με μέτρο και αποφύγετε τα παστά, τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα και τα αλλαντικά που έχουν αυξημένη περιεκτικότητα σε νάτριο. Διαβάστε τις ετικέτες τροφίμων κι επιλέξτε τρόφιμα με λιγότερο αλάτι, ενώ μπορείτε να αντικαταστήσετε σταδιακά το αλάτι με μυρωδικά στο μαγείρεμα.

Τρόποι καταπολέμησης της κυτταρίτιδας

* Στοχεύστε στη διατήρηση ενός φυσιολογικού σωματικού βάρους και αποφύγετε τη διαρκή αυξομείωσή του. Να θυμάστε ότι κάθε αυξομείωση βάρους επιτείνει την τοπική εναποθήκευση λίπους, δηλαδή μπορεί να χάνουμε λίπος από όλες τις λιποαποθήκες του σώματος μας, αλλά όταν το επαναπροσλαμβάνουμε αυτό συμβαίνει κυρίως στα σημεία που έχουμε την τάση, δηλαδή μηρούς και γοφούς.

* Εντάξτε τη σωματική δραστηριότητα στην καθημερινότητά σας. Βρείτε κάποια δραστηριότητα που σας ευχαριστεί όπως το γυμναστήριο, ο χορός, το ποδήλατο ή ακόμα και η ενασχόληση με την κηπουρική ή η βόλτα του σκύλου, και καθιερώστε τες σε τακτικά χρονικά διαστήματα. Με αφορμή το καλοκαίρι εκμεταλλευτείτε την θάλασσα και κολυμπήστε για πολλές ώρες.

* Ακολουθήστε μια υγιεινή διατροφή που είναι πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και φυτικές ίνες, επιλέγοντας τρόφιμα και δημητριακά ολικής αλέσεως και αυξάνοντας την κατανάλωση οσπρίων στο εβδομαδιαίο σας μενού.

* Περιορίστε την πρόσληψη τροφών που είναι πλούσιες σε κορεσμένα λιπαρά (πλήρη γαλακτοκομικά, τηγανητά, βούτυρο) και trans λιπαρά (κρουασάν, σφολιάτες, πατατάκια).

* Αν πρέπει να «αποχαιρετήσετε» κάτι οριστικά, αυτά είναι το άγχος, το κάπνισμα και η υπερκατανάλωση αλκοόλ.

Συντάκτης: Ρουμπίνα Στεφάτου,

Influence:

Η Ρουμπίνα Στεφάτου είναι υποψήφια διδάκτωρ του Παντείου Πανεπιστημίου, ασχολείται με την εκπαίδευση κάνοντας ιδιαίτερα μαθήματα ιστορίας…