Τρόποι να προσαρμοστείς εύκολα σε ένα νέο περιβάλλον

Συντάκτης: Στεφανία Αποστόλου

«Ο τολμών νικά» λέει το ρητό, κι εμείς σας παρουσιάζουμε τους τρόπους να προχωρήσετε στις μικρές ή μεγάλες αλλαγές της ζωής σας χωρίς να κυριευθείτε από άγχος και αγωνία. Τελικά όλα είναι θέμα προσαρμογής!

Η ζωή μερικές στιγμές είναι γεμάτη ανατροπές και εκπλήξεις, τις οποίες εμείς καλούμαστε να αποδεχτούμε και να αντιμετωπίσουμε όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται. Οι περισσότεροι άνθρωποι κάποια στιγμή στη ζωή τους έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με την αλλαγή ενός περιβάλλοντος και την προσαρμογή σε ένα διαφορετικό, είτε αυτό αφορά μετακόμιση σε νέα γειτονιά ή πόλη, είτε έναν νέο εργασιακό χώρο ή ακόμη για τους μαθητές την αλλαγή του σχολείου.

Κάθε νέα αρχή δημιουργεί στο άτομο μία επίμονη και αδιάκοπη νευρικότητα και ανησυχία, κυριεύει τις σκέψεις του με πληθώρα αμφιβολιών και το θέτει ουσιαστικά υπό την επήρεια μίας έντονης συναισθηματικής φόρτισης. Ωστόσο αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό. Η ένταξη σε έναν άγνωστο και αβέβαιο χώρο και κατ’ επέκταση σε ένα περιβάλλον χωρίς τις γνώριμες για εμάς «δικλείδες ασφαλείας», διαταράσσει την ψυχική μας ηρεμία και αναστατώνει την ομαλή και ειρηνική μας ρουτίνα.

Παρόλα αυτά τέτοιου είδους συναισθήματα τρόμου και φόβου δεν πρέπει να αποτελούν ανάχωμα στις αλλαγές τις ζωής που στόχο έχουν μια περισσότερο άνετη, ευτυχή και λειτουργική ζωή. Αν έφτασε η στιγμή να πάρετε κι εσείς αυτό το ρίσκο και να κάνετε ένα restart, αυτό το άρθρο θα σας βοηθήσει να έχετε μία αρμονική και χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις προσαρμογή.

Κάνετε εκ των προτέρων την έρευνά σου για το νέο περιβάλλον

Προσπαθήστε να λάβετε όσες περισσότερες πληροφορίες μπορείς για το νέο χώρο που σκοπεύετε να επισκεφθείτε. Αν πρόκειται για έναν άλλο τόπο μελετήστε τις παραδοσιακές πολιτισμικές νόρμες, παρατηρείστε τις νοοτροπίες των ανθρώπων και ενημερωθείτε για τα έθιμα, τις συνήθειες και τις ιδέες της περιοχής.

Αν η αλλαγή αφορά το εργασιακό σας περιβάλλον, τότε οφείλετε να κάνετε μία έρευνα για την νέα εργασία, μελετώντας όσα δημοσιευμένα στοιχεία υπάρχουν για αυτήν, μαθαίνοντας τους χαρακτήρες που καλύπτουν τις ηγετικές θέσεις και εναρμονίζοντας τον εαυτό σας με τις αξίες και πεποιθήσεις της νέας σας δουλειάς.

Και στις δύο περιπτώσεις βοηθάει πολύ να είστε ανυχτόμυαλοι, φιλοπερίεργοι και να δείχνετε ενδιαφέρον για το νέο και άγνωστο περιβάλλον στο οποίο πρόκειται να ενταχθείτε.

Δημιουργείστε φίλους

Ένα από τα πρώτα βήματα που καλό θα ήταν να ακολουθήσετε όταν βρεθείτε σε ένα ξένο μέρος είναι να δημιουργήσετε φίλους. Με αυτό τον τρόπο θα μειωθούν σημαντικά τα συναισθήματα μοναξιάς που ενδεχομένως αισθάνεστε και θα έχετε διαθέσιμο ένα τουλάχιστον άτομο στο οποίο μπορείτε να ανοιχτείτε και να επικοινωνήσετε. Αυτός ο φίλος θα σας βοηθήσει να ενσωματωθείτε στο νέο χώρο και να δημιουργήσετε μία νέα και υγιή διαπροσωπική σχέση.

Να είστε αισιόδοξοι

Είναι σημαντικό επίσης να είμαστε ανοιχτόμυαλοι, δίνοντας την ευκαιρία σε αυτό το νέο ρίσκο και εγχείρημα που αποφασίσαμε να ακολουθήσουμε, χωρίς να προκαταλαμβάνουμε αρνητικά την κατάσταση, καταδικάζοντάς την από την αρχή. Αντιμετωπίστε την αλλαγή με αυτοπεποίθηση, αισιοδοξία και εμπιστοσύνη και θα βοηθηθείτε σημαντικά.

Διαμορφώστε το χώρο του σπιτιού σου

Δώστε έμφαση στη διακόσμηση του σπιτιού σας και δημιουργήστε ένα χώρο μέσα στον οποίο αισθάνεσαι άνετα και όμορφα. Το σπίτι μπορεί να λειτουργήσει σαν ένα καταφύγιο τις πρώτες μέρες της προσαρμογής, το οποίο θα προσφέρει την ασφάλεια που επιζητούμε. Θα είναι ο χώρος μέσα στον οποίο μπορούμε να αποφορτιστούμε από τις εντάσεις της ημέρας και να χαλαρώσουμε. Για αυτό το λόγο χρειάζεται να το φροντίζουμε και να δημιουργούμε έτσι ένα ευχάριστο και πολύ οικείο περιβάλλον.

Ας είμαστε ανοιχτοί στις νέες ιδέες

Μην είστε αρνητικοί και δεχτείτε να ακολουθήσετε νέες ευκαιρίες και ιδέες, οι οποίες θα σας κάνουν πιο παραγωγικό και δημιουργικό και θα έχετε τη δυνατότητα να γνωρίσετε και να δοκιμάσετε νέα πράγματα και καταστάσεις.

Τα παραπάνω βήματα θα αποτελέσουν έναν αδιαμφισβήτητο αρωγό στη διαδικασία προσαρμογής σας, διευκολύνοντας σημαντικά την αλλαγή που πρόκειται να επιχειρήσετε και περιορίζοντας σε μεγάλο βαθμό το ψυχολογικό βάρος που ενδεχομένως αισθάνεστε. Πάρετε το ρίσκο και κάνετε μια νέα αρχή!

Συντάκτης: Στεφανία Αποστόλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.