Τρόποι για να καταναλώνουμε λιγότερη ζάχαρη!

Συντάκτης: Δήμητρα Βγενά

Τρόποι για να καταναλώνουμε λιγότερη ζάχαρη!Τρελαίνεστε για σοκολάτες, donuts, παγωτά αλλά και για το κλασσικό αλλά και αγαπημένο ψωμί και μερέντα. Επειδή όμως ξέρετε πως έχουν πολύ ζάχαρη, φροντίζετε να τα καταναλώνετε μια φορά την εβδομάδα. Και; Νομίζετε πως τις υπόλοιπες μέρες η ζάχαρη απέχει πλήρως από το διατροφολόγιο σας; Λάθος! Και όμως κρύβεται σε άλλα φαγητά όπως φρούτα, σάλτσες ή ψωμί! Δεν το περιμένατε; Και όμως ναι!

Το αποτέλεσμα ποιο είναι;

Να τρώμε τελικά πολύ παραπάνω ζάχαρη από την συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα και αυτό δεν έχει αντίκτυπο μόνο στη σιλουέτα μας, αλλά και στην υγεία μας! Ποιές είναι οι συνέπειες για την υγεία; Προβλήματα στα δόντια, καρδιακές ασθένειες, εμφάνιση διαβήτη, αλλά και αύξηση του σωματικού λίπους.

Αν λοιπόν αναθεωρήσατε και θέλετε από εδώ και στο εξής να προσέχετε, υπάρχουν τρόποι να το κάνετε!

Προσοχή στις ετικέτες των τροφίμων

Πριν αγοράσετε κάποιο τρόφιμο, κάντε τον κόπο και κοιτάξτε την ετικέτα του. Ακόμα και τρόφιμα τα οποία δεν πάει το μυαλό μας πως είναι γλυκά με την ακριβή σημασία της λέξης, όπως τα dressings, οι σάλτσες, ή οι φρυγανιές, έχουν μεγάλη ποσότητα ζάχαρης.

Κοιτάξτε λοιπόν, τα συστατικά των τροφίμων που αναγράφονται συνήθως σε σειρά, καθώς επίσης και την περιεκτικότητα του κάθε συστατικού.

Μάθετε τα… άλλα ονόματα της ζάχαρης

Τρόποι για να καταναλώνουμε λιγότερη ζάχαρη!Όταν διαβάζετε τις ετικέτες των τροφίμων, μην ψάχνετε μόνο για τη λέξη ζάχαρη, κοιτάξτε να τη βρείτε και με άλλα ονόματα όπως, σιρόπι φρουκτόζης καλαμποκιού, σιρόπι από ζαχαροκάλαμο, ιμβερτοποιημένα σάκχαρα, μελάσα, σακχαρόζη, και ό,τι τελειώνει σε – όζη, σιρόπι από καστανό ρύζι, μέλι και σιρόπι σφενδάμου. Όλα τα παραπάνω μπορεί να τα βρείτε ακόμα και σε υγιεινές τροφές όπως το γιαούρτι.

Προτιμήστε τα προιόντα no sugar.

Πλέον ξέρετε που κρύβεται η ζάχαρη, άρα μπορείτε να ξεκινήσετε να κάνετε κάποιες αλλαγές στη διατροφή σας. Ένας καλός τρόπος είναι να επιλέξετε τρόφιμα τα οποία αναγράφουν στην ετικέτα τους «χωρίς προσθήκη ζάχαρης» ή «χωρίς ζάχαρη».

Συντάκτης: Δήμητρα Βγενά,

Influence:

Απόφοιτη του Δημόσιου ΙΕΚ Κηφισιάς Δημοσιογραφίας Συντάκτες και Ρεπόρτερ. Μιλάει Αγγλικά, Γαλλικά…