Τρόποι για να δούμε τη δουλειά μας με άλλο μάτι

Συντάκτης: Γεωργία Περιμένη

Προβλήματα, άγχος, πίεση, γκρίνια από ανώτερους και συναδέλφους μας κάνουν πολλές φορές να θέλουμε απλά να φύγουμε από τη δουλειά μας και να πάμε στο σπίτι μας. Σίγουρα όλα αυτά είναι αναπόφευκτα σε έναν χώρο εργασίας και ποτέ δεν θα είμαστε απολύτως χαλαροί. Μπορούμε όμως μόνοι μας να κάνουμε κάποια πράγματα ώστε να μειώσουμε τα αρνητικά συναισθήματα και να χαιρόμαστε περισσότερο τη δουλειά μας.

Να ξυπνάμε νωρίτερα, ώστε να τρώμε ένα καλό πρωινό

Οι περισσότεροι, ξυπνάμε τελευταία στιγμή, ετοιμαζόμαστε και φεύγουμε από το σπίτι βιαστικά χωρίς να έχουμε φάει τίποτα. Το πρωινό δεν είναι απλά τροφή που θα μας γεμίσει ενέργεια για τη δουλειά, αλλά και λίγος χρόνος με τον εαυτό μας. Αξίζει λοιπόν να ξυπνήσουμε λίγο νωρίτερα, για να απολαύσουμε ένα αναζωογονητικό ντους και μετά μια κούπα καφέ και ένα νόστιμο πρωινό. Η διάθεσή μας για δουλειά θα είναι σίγουρα πολύ μεγαλύτερη και εμείς πιο παραγωγικοί.

Να βάλουμε σε τάξη το χώρο μας

Είτε το γραφείο, είτε ο οποιοσδήποτε χώρος εργασίας, πρέπει πάντα να βρίσκεται σε τάξη. Είναι γεγονός ότι οσο πιο οργανωμένος είναι ο χώρος εργασίας μας, τόσο πιο αποδοτικοί και χαλαροί είμαστε και εμείς. Πετώντας άχρηστα αντικείμενα και χαρτιά σίγουρα θα κερδίσουμε χώρο, αλλά και χρόνο. Για παράδειγμα, ας δοκιμάσουμε να κρατήσουμε στο γραφείο μας σε μια σειρά μόνο τα χαρτιά που χρειαζόμαστε. Με αυτό τον τρόπο σίγουρα δεν θα ξεχάσουμε τίποτα και δεν θα αφήνουμε άλυτες εκκρεμότητες για καιρό.

Να εστιάσουμε στα θετικά που έχει η εργασία μας

Σίγουρα όλες οι δουλειές είναι κουραστικές και πιεστικές. Ειδικά στον καιρό που ζούμε, ίσως να δουλεύουμε περισσότερο και να κερδίζουμε πολύ λιγότερο. Όμως σίγουρα υπάρχουν θετικά στοιχεία στη δουλειά μας. Αρχικά και μόνο που έχουμε μια δουλειά και είμαστε παραγωγικοί, είναι ένα θετικό στοιχείο. Ας εστιάσουμε λοιπόν στη δημιουργικότητα και τη χαρά που αυτή συνεπάγεται, στις καλές σχέσεις (ίσως και φιλίες) με συναδέλφους. Καλό είναι μάλιστα να πάρουμε χαρτί και μολύβι και να γράψουμε τι ακριβώς μας αρέσει στη δουλειά μας. Έτσι, θα συνειδητοποιήσουμε οτι όντως υπάρχουν θετικά πράγματα.

Να θυμηθούμε τις επιτυχίες μας

Ειδικά όταν έχουμε άγχος και πιεζόμαστε από τους άλλους, πρέπει να θυμόμαστε πόσο ικανοί είμαστε να ανταπεξελθουμε σε όλα. Ας σκεφτούμε στιγμές επιτυχίας, στιγμές που τα καταφέραμε και αισθανθήκαμε περήφανοι για τον εαυτό μας. Σίγουρα τότε, δεχθήκαμε και τα θετικά σχόλια των άλλων. Αφού λοιπόν τα καταφέραμε τότε, γιατί όχι και τώρα; Αρκεί να προσπαθούμε!

Να κάνουμε διάλειμμα στη δουλειά μας

Αν μας δίνεται η δυνατότητα να διακόψουμε, έστω και για μερικά λεπτά, δεν πρέπει να το αμελούμε. Ας αξιοποιήσουμε λοιπόν τον χρόνο του διαλείμματός μας, για να φάμε κάτι, να συζητήσουμε με κάποιο συνάδελφο, να χαλαρώσουμε. Όμως εδώ πρέπει να προσέχουμε. Το να ανακυκλώνουμε σε συζητήσεις με τους άλλους τα αρνητικά μας συναισθήματα δεν μας βοηθά, αντίθετα μας κάνει να αισθανόμαστε χειρότερα. Ας πούμε λοιπόν κάτι εντελώς άσχετο, ας πούμε κάποιο αστείο, ας γελάσουμε. Σίγουρα θα επιστρέψουμε στη δουλειά με μεγαλύτερη όρεξη.

Να παίρνουμε πρωτοβουλίες

Σίγουρα, το να προτείνουμε ιδέες στη δουλειά θα βοηθήσει και τους άλλους, αλλά και εμάς. Η ρουτίνα πολλές φορές μας κάνει να επαναπαυόμαστε με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουμε τη δουλειά μας σαν κάτι βαρετό. Αν όμως ενεργοποιήσουμε τη φαντασία μας, σκεφτούμε ιδέες και τις προτείνουμε θα πετύχουμε δύο πράγματα. Και εμείς θα αισθανθούμε δημιουργικοί, αλλά και οι ανώτεροί μας θα είναι πιο ευχαριστημένοι από εμάς!

Να είμαστε πιο αισιόδοξοι

Ακόμη και αν ζούμε τη χειρότερη περίοδο στη δουλειά μας, ακόμη και αν τίποτα δεν μας κρατά εκεί, πρέπει να σκεφτούμε πως τίποτα δεν είναι μόνιμο. Δεν πρέπει ποτέ να εγκαταλείπουμε την προσπάθεια να είμαστε καλοί στη δουλειά μας. Σίγουρα, αν το κάνουμε κάποια στιγμή θα ανταμειφθούμε. Και στην χειρότερη περίπτωση, αν η δουλειά μας παρότι έχουμε κάνει τα πάντα, μας κάνει δυστυχισμένους, ας την αλλάξουμε!

Συντάκτης: Γεωργία Περιμένη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.