Τρόποι για να αντιμετωπίσετε την επιθετική συμπεριφορά του παιδιού σας

Συντάκτης: Αθανασία Ζημιλιάγκου

Τα ξεσπάσματα του παιδιού στη νηπιακή ηλικία είναι φυσιολογικά, αλλά μερικές φορές, χρειάζονται τη βοήθειά σας. Το θέμα είναι να γνωρίζετε τι είναι φυσιολογικό με βάση το στάδιο ανάπτυξης στο οποίο βρίσκεται.

Μήπως το παιδί σας φαίνεται να έχει «προβλήματα θυμού»;

Αν είστε γονέας, πιθανώς έχετε αντιμετωπίσει εκρήξεις θυμού, συναισθηματική κατάρρευση και σε κάποιες περιπτώσεις έχετε τρομοκρατηθεί. Η ρύθμιση των συναισθημάτων μας είναι μια δεξιότητα που όλοι πρέπει να μάθουμε και μερικά παιδιά χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να κατακτήσουν τον αυτοέλεγχο συγκριτικά με άλλα. Πώς ξέρετε, όμως, πότε η επιθετική ή βίαιη συμπεριφορά του παιδιού σας δεν είναι απλώς μέρος της μαθησιακής του καμπύλης, αλλά ξεφεύγει από τον έλεγχο; Τι μπορείτε να κάνετε για να το βοηθήσετε;

Γιατί το παιδί μου είναι τόσο επιθετικό;

«Γενικά περιμένουμε ότι τα νήπια θα εμφανίσουν κάποιες επιθετικές συμπεριφορές», λέει η παιδοψυχολόγος Emily Mudd, PhD. Παράλληλα επισημαίνει ότι σε αυτό το στάδιο τα παιδιά τείνουν να καταφεύγουν σε σωματικές εκφράσεις της απογοήτευσής τους, απλώς και μόνο επειδή δεν έχουν ακόμη τις γλωσσικές δεξιότητες για να εκφραστούν. Για παράδειγμα, το να σπρώχνουν έναν συνομήλικό τους στην παιδική χαρά θα μπορούσε να θεωρηθεί τυπικό. Δεν θα το ονομάζαμε απαραίτητα επιθετικότητα, εκτός αν ήταν μέρος ενός μοτίβου.

Πότε να ανησυχήσετε

Μέχρι τη στιγμή που το παιδί σας είναι αρκετά μεγάλο ώστε να έχει τις λεκτικές δεξιότητες για να επικοινωνήσει τα συναισθήματά του – γύρω στην ηλικία των 7 ετών – οι σωματικές εκφράσεις επιθετικότητας θα πρέπει να μειωθούν, λέει ο Δρ Mudd. Αν αυτό δεν συμβαίνει, θα πρέπει να ανησυχήσετε, ειδικά αν το παιδί σας θέτει τον εαυτό του ή τους άλλους σε κίνδυνο ή καταστρέφει τακτικά περιουσιακά στοιχεία.

Προειδοποιητικά σημάδια που δείχνουν ότι η συμπεριφορά του παιδιού σας έχει αρνητικό αντίκτυπο:

  • Δυσκολεύεται ακαδημαϊκά.
  • Δυσκολεύεται να σχετιστεί με τους συνομηλίκους του.
  • Προκαλεί συχνά διαταραχές στο σπίτι.

«Αυτά τα προειδοποιητικά σημάδια αποτελούν αιτία ανησυχίας και δεν πρέπει να αγνοούνται», σημειώνει ο Dr. Mudd.

Η συμπεριφορά του παιδιού σας μπορεί να έχει μια υποκείμενη αιτία που χρειάζεται προσοχή. Η ΔΕΠΥ, το άγχος, οι μη διαγνωσμένες μαθησιακές δυσκολίες και ο αυτισμός μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα συμπεριφοράς. «Όποια και αν είναι η αιτία, αν η επιθετική συμπεριφορά επηρεάζει την καθημερινή λειτουργία του παιδιού σας, είναι καιρός να αναζητήσετε βοήθεια», τονίζει ο Dr. Mudd.

Ξεκινήστε μιλώντας με τον παιδίατρό σας. Εάν είναι απαραίτητο, μπορεί να σας παραπέμψει σε έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας για τη διάγνωση και τη θεραπεία προβλημάτων που μπορεί να προκαλούν επιθετικότητα.

Διαβάστε επίσης: Πώς βοηθάμε το παιδί να ελαττώσει τα ξεσπάσματα θυμού;

Ιδέες για να βοηθήσετε ένα επιθετικό παιδί

Ο Dr. Mudd συνιστά αυτές τις στρατηγικές για να βοηθήσετε το παιδί σας να τιθασεύσει την επιθετικότητά του:

Μείνετε ήρεμοι

Όταν ένα παιδί εκφράζει πολλά συναισθήματα και οι γονείς το αντιμετωπίζουν με περισσότερα συναισθήματα, αυτό μπορεί να αυξήσει την επιθετικότητα του παιδιού.  Αντ’ αυτού, προσπαθήστε να υποδείξετε στο παιδί σας τη συναισθηματική ρύθμιση.

Μην ενδίδετε στα ξεσπάσματα ή στην επιθετική συμπεριφορά

Για παράδειγμα, αν το παιδί σας έχει ένα ξέσπασμα θυμού στο σούπερ μάρκετ επειδή θέλει ένα συγκεκριμένο δημητριακό, μην ενδώσετε και μην το αγοράσετε. Αυτό είναι επιβράβευση και ενισχύει την ακατάλληλη συμπεριφορά.

Κάνετε το παιδί σας να είναι καλό

Επιβραβεύστε την καλή συμπεριφορά, ακόμη και όταν το παιδί σας δεν κάνει κάτι ασυνήθιστο. Αν η ώρα του δείπνου είναι χωρίς προβλήματα, πείτε: «Μου άρεσε πολύ ο τρόπος που συμπεριφέρθηκες στο δείπνο». Οι λιχουδιές και τα βραβεία δεν είναι απαραίτητα. Η αναγνώριση και ο έπαινος είναι ισχυρά από μόνα τους.

Βοηθήστε το παιδί σας να μάθει να εκφράζεται, κατονομάζοντας τα συναισθήματα

Για παράδειγμα, μπορείτε να πείτε: «Καταλαβαίνω ότι είσαι πολύ θυμωμένος τώρα». Αυτό επικυρώνει αυτό που νιώθει το παιδί σας και ενθαρρύνει τη λεκτική, αντί για τη σωματική, έκφραση. Ανοίγοντας συζήτηση μπορεί να τα βοηθήσει να βρουν τρόπους να βγάλουν τα συναισθήματά τους από μέσα τους με υγιή τρόπο.

Γνωρίστε τις συνήθειες του παιδιού σας και εντοπίστε τους παράγοντες που το προκαλούν

Συμβαίνουν εκρήξεις θυμού κάθε πρωί πριν το σχολείο; Προσπαθήστε να δομήσετε την πρωινή σας ρουτίνα. Διαχωρίστε τις εργασίες σε απλά βήματα και δώστε προειδοποιήσεις για τον χρόνο, όπως: «Φεύγουμε σε 10 λεπτά». Θέστε στόχους, όπως να φτάσετε εγκαίρως στο σχολείο τέσσερις από τις πέντε ημέρες. Στη συνέχεια, επιβραβεύστε το παιδί σας όταν πετυχαίνει αυτούς τους στόχους.

Βρείτε τις κατάλληλες ανταμοιβές

Μην εστιάζετε σε οικονομικούς ή υλικούς στόχους. Αντ’ αυτού, δοκιμάστε ανταμοιβές όπως μισή ώρα ιδιαίτερου χρόνου με τη μαμά ή τον μπαμπά, επιλογή του τι θα φάει η οικογένεια για δείπνο ή επιλογή του τι θα παρακολουθήσει η οικογένεια για τη βραδιά ταινίας.

Δεν είστε μόνοι με την επιθετικότητα του παιδιού σας

Αν το παιδί σας παλεύει με τον αυτοέλεγχο, η ενσωμάτωση αυτών των στρατηγικών στη γονική σας μέριμνα θα σας βοηθήσει να περιορίσετε αυτές τις συμπεριφορές. Όσο κι αν η κατάσταση φαίνεται ανεξέλεγκτη, να θυμάστε ότι δεν είστε οι μόνοι που παλεύετε με τη συμπεριφορά του παιδιού σας. Οι παιδοψυχολόγοι είναι εξειδικευμένοι στο να βοηθούν τα παιδιά και τις οικογένειες να επιλύουν συναισθηματικά και συμπεριφορικά προβλήματα. Ρωτήστε τον παιδίατρό σας για τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας στην περιοχή σας.

Πηγή

Συντάκτης: Αθανασία Ζημιλιάγκου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.