Τρόποι εκδήλωσης ζήλειας από τα παιδιά

Συντάκτης: Άννα Κουτσοκώστα, Παιδαγωγός προσχολικής ηλικίας

Η ζήλεια είναι το συναίσθημα που νιώθει κάποιος όταν πιστεύει ότι παραμελείτε. Το φαινόμενο της ζήλειας παρατηρείται συχνά στα παιδιά.

Υπάρχουν πολλές μορφές ζήλειας. Η αδελφική ζήλεια, η ζήλεια υλικών αγαθών, η ζήλεια προς τους γονείς. Το κάθε παιδί διαχειρίζεται με διαφορετικό τρόπο τις καταστάσεις της καθημερινότητας. Κάθε κίνηση μπορεί να επιδράσει διαφορετικά στην ψυχολογία του παιδιού.

Οι γονείς θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί στο τρόπο που κρατούν τις ισορροπίες τους στην οικογένεια και ιδιαίτερα ανάμεσα στα αδέρφια. Οι ισορροπίες είναι καθοριστικές για μια αρμονική συνύπαρξη.


Διαβάστε επίσης: Ζήλεια: Ισορροπία ανάμεσα στα αδέρφια


Η ζήλεια μπορεί να έχει ποικίλες μορφές έκφρασης.

Πολλά παιδιά έχουν επιθετική συμπεριφορά απέναντι στο πρόσωπο που αγαπούν γιατί νιώθουν αδικημένοι από αυτό. Άλλα πάλι, κλείνονται στον εαυτό τους και δημιουργούν ένα ψυχολογικό βάρος μέσα τους. Μερικά χαρακτηριστικά ζήλειας είναι ο θυμός, η οργή, μίσος, ανταγωνισμός ή ακόμα και η εμφανής ζήλεια. Ακόμα, μπορεί με διάφορα μέσα να τραβάνε την προσοχή των γονιών τους. Επιπλέον, η συνεχής επίδειξη κάποιου ταλέντου μπορεί να είναι ένδειξη ζήλειας.

Οι αλλαγές στη συμπεριφορά, και συνήθως οι αρνητικές αλλαγές, μπορεί να οφείλονται σε μια αλλαγή στη ζωή τους που τους σημάδεψε. Ιδιαίτερα, αν τη συγκεκριμένη περίοδο προστέθηκε ένα νέο μέλος στην οικογένεια, τότε αναζητήστε εκεί την αιτία.

Αναγνωρίστε προσεκτικά τα σημάδια που σας δίνει το παιδί σας και αντιμετωπίστε τα εγκαίρως. Σκεφτείτε ορθά πριν από κάθε σας πράξη και αναλογιστείτε τι αντίκτυπο θα έχει στην ψυχή του παιδιού.

Συντάκτης: Άννα Κουτσοκώστα, Παιδαγωγός προσχολικής ηλικίας

Influence:

Στόχος μου ως παιδαγωγός είναι να προσφέρω στα παιδιά τα κατάλληλα εφόδια για να διαμορφώσουν, με παιδεία, την προσωπικότητά τους…