Ο θυμός είναι ένα αρνητικό συναίσθημα, που συχνά δυσκολευόμαστε να διαχειριστούμε. Γιατί νιώθουμε θυμό και πώς μπορούμε να τον αποφύγουμε; …
Τρόποι διαχείρισης του θυμού και των εξάρσεων θυμού μας
Ο θυμός είναι ένα ανθρώπινο συναίσθημα το οποίο το έχουμε αισθανθεί όλοι κάποιες φορές. Όταν λοιπόν είμαστε θυμωμένοι ή νευριασμένοi με κάποιον άνθρωπο ή με κάποια συμπεριφορά σημαίνει ότι δεν μας προσελκύει αυτή η συμπεριφορά και σίγουρα μας φαίνεται δυσάρεστη.
Είναι καλό να βιώνουμε το στάδιο του θυμού, διότι μας βοηθάει να εκτονώσουμε τα δυσάρεστα συναισθήματα και να αντιδράσουμε βοηθώντας μ’ αυτόν τον τρόπο να νοιώσουμε καλύτερα και ότι είμαστε δυνατότεροι. Ωστόσο υπάρχουν κάποιες στιγμές που δεν είναι σωστό να εκδηλώσουμε τον θυμό μας, γιατί βρισκόμαστε σ’ ένα κοινωνικό πλαίσιο το οποίο μπορεί να είναι επαγγελματικό, φιλικό ή οικογενειακό.
Όταν βρισκόμαστε σ’ ένα περιβάλλον, ιδιαιτέρως όταν είναι επαγγελματικό, οφείλουμε να είμαστε ήρεμοι, προσηνείς και να έχουμε θετική ενέργεια. Αλλιώς μπορεί να κατηγορηθούμε για ανάρμοστη και επιθετική συμπεριφορά, κάτι το οποίο θα μας κάνει να γίνουμε αντιπαθείς. Το να εκφράζουμε τον θυμό μας λοιπόν, είναι κάτι φυσικό, αν γίνεται με τρόπο που δεν προσβάλλει τους άλλους ανθρώπους και δεν οδηγεί σε υπέρ το δέον επιθετικές και βίαιες συμπεριφορές. Σ’ αυτό το άρθρο λοιπόν, θα ήθελα να σας προτείνω κάποιους τρόπους, που θεωρώ έχοντας κάποιες γνώσεις ψυχολογίας απ’ την σχολή μου, ότι είναι πολύ βοηθητικοί για όλους μας.
Εν πρώτοις, θα ήθελα να πω ότι δεν θεωρώ τον θυμό ένα συναίσθημα αμιγώς τοξικό. Τουναντίον ο θυμός μπορεί να μας δώσει τροφή για σκέψη και να μας κάνει να συνειδητοποιήσουμε κάποιες δικές μας εσφαλμένες και αποκλίνουσες συμπεριφορές ή να θέσουμε στους άλλους τα όριά μας, αν βλέπουμε ότι δεν σέβονται εμάς και τα δικαιώματά μας, πάντα με αβρό τρόπο .Είναι καλό λοιπόν όταν συμβεί κάποιο γεγονός που θα μας ταράξει η θα μας κάνει να νοιώσουμε συναισθήματα οργής ή θυμού να πάρουμε βαθιές ανάσες. Πιστέψτε με το ‘χω δοκιμάσει και έχει αποδειχτεί αληθινά λυτρωτικό, έως και σωτήριο θα έλεγα.
Θα σας πρότεινα λοιπόν να πάρετε δέκα βαθιές ανάσες. Αυτό είναι καλό να γίνει άμεσα βέβαια, με το που συμβεί δηλαδή κάποιο γεγονός το οποίο θα διαταράξει την ηρεμία σας. Μόλις συμβεί λοιπόν κάτι το οποίο θα σας φανεί δυσάρεστο, είτε για παράδειγμα έχετε εκλάβει μια αγενή συμπεριφορά είτε έχουν αργήσει να σας πληρώσουν, πάρτε τον χρόνο σας και πριν επεξεργαστείτε το θέμα που σας απασχολεί γνωστικά ή λεκτικά, πάρτε βαθιές ανάσες. Είναι κάτι που μας δίνει χρόνο να ηρεμήσουμε και αφού θα έχει παρέλθει ένα διάστημα περισυλλογής θα είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε το θέμα με μεγαλύτερη ψυχραιμία και ωριμότητα. Σίγουρα δεν είναι καλό ακόμη κι αν μας αδικήσουν να αρχίσουμε να φωνάζουμε ή να χρησιμοποιούμε ύβρεις.
Συν τοις άλλοις θα μπορούσατε να δοκιμάσετε τον διαλογισμό, ο οποίος είναι μια μορφή πνευματικής χαλάρωσης και ανακούφισης, ιδιαιτέρως σε μια εποχή που βρισκόμαστε σε μια ταραχώδη συναισθηματική κατάσταση. Μπορούμε λοιπόν όλοι μας κάθε πρωί να αφιερώσουμε λίγο απ’ τον χρόνο μας το πολύ είκοσι λεπτά, στον εαυτό μας, φροντίζοντας τις ανάγκες μας και την αυτοβελτίωσή μας.
Τέλος, θεωρώ ότι δεν είναι σωστό να αποφεύγουμε να αντιμετωπίσουμε και να βιώσουμε τα συναισθήματά μας. Μπορούμε μόλις παρέλθει το διάστημα επώασης και δεν είμαστε εν θερμώ, να συζητήσουμε με το άτομο με το οποίο έχουμε έρθει σε ρήξη ή είχαμε έναν διαπληκτισμό ή μια έντονη στιχομυθία και να του εκφράσουμε το πόσο μας στενοχώρησε και μας κατέβαλλε συναισθηματικά η συμπεριφορά του ή μας ενόχλησε μια συγκεκριμένη πράξη που έκανε ώστε να μην την επαναλάβει στο μέλλον.