Τρώω ζάχαρη και δεν το ξέρω;

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος

Ζάχαρη και διατροφή, αγαπημένο θέμα των απανταχού διατροφολόγων οι οποίοι μας συνιστούν να κόψουμε την ζάχαρη. Ποιες όμως τροφές περιέχουν ζάχαρη και μας εμποδίζουν να χάσουμε τα περιττά μας κιλά;

Η γεύση είναι μια εκ των βασικότερων αισθήσεων του ανθρώπου. Ο άνθρωπος στην ιστορία του έκανε πολλές μελέτες και δημιούργησε πληθώρα τροφών οι οποίες να είναι εύγεστες και να μπορεί να τις καταναλώνει πιο εύκολα. Μια από τις πιο αρχαίες τροφές είναι η ζάχαρη, η οποία γνωρίζει τα τελευταία χρόνια ραγδαία εξάπλωση σε ολόκληρο τον κόσμο. Όμως οι ειδικοί της διατροφής συνιστούν μείωσή της, μια και επιφέρει στον οργανισμό μας πολλές θερμίδες χωρίς κάποια ιδιαίτερη θρεπτικότητα αυξάνει το ενεργειακό μας ισοζύγιο, με αποτέλεσμα την δημιουργία λίπους.

Γιαούρτι χαμηλών λιπαρών

Τα γιαούρτια χαμηλών λιπαρών περιέχουν ζάχαρη σε μια προσπάθεια να βελτιώσουν την γεύση τους. Το λίπος είναι το πιο βασικό συστατικό το οποίο ενισχύει την γεύση των τροφίμων. Χωρίς αυτό το γιαούρτι είναι πιο φτωχό σε γεύση συνεπώς η ζάχαρη είναι σημαντικό ενισχυτικό. Επιπλέον τα γιαούρτια με αποξηραμένα φρούτα έχουν σημαντικές ποσότητες ζάχαρης μια και τα ίδια τα φρούτα έχουν πολλά φυσικά σάκχαρα, τα οποία αποδίδουν πολλή μεγάλη ενέργεια.

BBQ sauce

Η σος αυτή όπως και η κέτσαπ περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη για να μπορέσουν να αποκτήσουν την χαρακτηριστική τους γεύση. Συγκεκριμένα το 33% της σος αυτής είναι σάκχαρα, κάνοντάς την ενεργειακά πολύ συμπυκνωμένη, αλλά ιδιαίτερα παχυντική. Αν όμως σας αρέσουν οι σος μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μουστάρδα, η οποία δεν έχει ούτε ζάχαρη ούτε θερμίδες.

Φρουτοχυμοί και ενεργειακά ποτά

Σχεδόν όλοι οι χυμοί περιέχουν επιπλέον ζάχαρη, όπως επίσης και φυσικά σάκχαρα από τα φρούτα. Χρησιμοποιούνται κάποια σάκχαρα ως συντηρητικά και ενισχυτικά γεύσης.

Τα ενεργειακά ποτά περιέχουν ακόμα περισσότερη ζάχαρη. Περιέχουν περίπου 165 θερμίδες στα 30 γραμμάρια με επιπλέον σάκχαρα που μπορεί να φτάνουν μέχρι και τα 32 γραμμάρια στην συσκευασία. Τα συγκεκριμένα ποτά μάλιστα έχουν κατηγορηθεί για παχυσαρκία και ασθένειες όπως ο διαβήτης.

Σοκολατούχο γάλα

Το σοκολατούχο γάλα περιέχει επίσης αρκετή πρόσθετη ζάχαρη. Η ποσότητα ανέρχεται στα 12-16 γραμμάρια. Το κακάο από μόνο του είναι αρκετά πικρό και θα αλλοίωνε ή θα πίκριζε αρκετά το σοκολατούχο γάλα. Συνεπώς είναι χρήσιμο και σκόπιμο να προστεθεί επιπλέον ζάχαρη.

Granola

H γκρανόλα είναι βασικό δημητριακό και ανήκει στην οικογένεια του σιταριού και της βρώμης. Είναι γεγονός ότι τα περισσότερα δημητριακά έχουν από μόνα τους αρκετά σάκχαρα. Όμως η γκρανόλα περιέχει επιπλέον σάκχαρα ενώ συνδυάζεται αρκετές φορές με αποξηραμένα φρούτα, τα οποία και αυτά περιέχουν πολλά σάκχαρα και αυξάνουν τις προσλαμβανόμενες θερμίδες μας. Ειδικότερα η γκρανόλα περιέχει περίπου στα 100 γραμμάρια 400-500 θερμίδες και τα σάκχαρα είναι περίπου 13-14 γραμμάρια.

Μπάρες πρωτεΐνης

Αν έχετε φάει μπάρα πρωτεΐνης και είναι γλυκιά τότε περιέχει ζάχαρη. Η ίδια η πρωτεΐνη στην γεύση της τείνει προς το πικρό ενίοτε προς το ουμάμι (γεύση καπνιστού). Συχνά στις μπάρες πρωτεΐνης χρησιμοποιείται μέλι, σοκολάτα ή ζάχαρη, μια και ο σκοπός τους είναι να αποδώσουν όχι μόνο πρωτεΐνες στον οργανισμό, αλλά και ενέργεια προκειμένου να συνεχίσει την άθληση. Εντούτοις μπορεί να περιέχουν μέχρι και 20 επιπλέον γραμμάρια ζάχαρης.

Δημητριακά πρωινού

Για μερικούς είναι αρκετά δύσκολο να διανοηθούν το ξεκίνημα της ημέρας τους χωρίς κάτι γλυκό και τα δημητριακά πρωινού περιέχουν και αυτά ζάχαρη. Ειδικά το πρωί ο εγκέφαλος μας χρειάζεται άμεσα ενέργεια και η πιο άμεση πηγή της είναι η ζάχαρη. Όμως μπορεί να περιέχουν μέχρι και 20 γραμμάρια επιπλέον ζάχαρη ανά 100 γραμμάρια. Μπορούμε όμως να χρησιμοποιήσουμε γεύματα που είναι πιο πλούσια σε πρωτεΐνη το πρωί, με σκοπό να χάσουμε βάρος.

Συσκευασμένα φρούτα και λαχανικά σε κονσέρβα

Η ζάχαρη όπως και το αλάτι είναι σημαντικά συντηρητικά. Έτσι αρκετά συσκευασμένα φρούτα σε κονσέρβα περιέχουν είτε σιρόπι το οποίο περιέχει πρόσθετη ζάχαρη είτε νερό το οποίο περιέχει και αυτό ζάχαρη. Εντούτοις μπορεί κάθε μερίδα φρούτων και λαχανικών σε κονσέρβα να μας αποδίδουν μέχρι και 32 γραμμάρια πρόσθετης ζάχαρης.

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.