Ποια είναι τα ερωτήματα που ταλανίζουν το μυαλό των πιστών κατά την περίοδο της νηστείας; – «Μπορώ να κάνω δίαιτα …
Τρώμε χωρίς τύψεις! 3 συνταγές νηστίσιμων γλυκών που μας λύνουν τα χέρια!
Η Μεγάλη Εβδομάδα που διανύουμε πάντα αποτελεί μια ευκαιρία ώστε να είμαστε πιο λιτοί στις διατροφολογικές μας επιλογές! Η νηστεία από ζωικά λίπη, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και το λάδι μπορεί για ακούγονται δύσκολα ή και ακατόρθωτα, ειδικά για αυτούς που δυσκολεύονται να αντισταθούν σε πιάτα με βασικό συστατικό το κρέας ή τα γλυκά!
Όμως μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά και να δημιουργήσουμε στην κουζίνα μας μοναδικές μαγειρικές νοστιμιές, οι οποίες είναι και νηστίσιμες, χαμηλές σε λιπαρά, αλλά και υγιεινές! Σήμερα θα δούμε τρεις συνταγές για νηστίσιμα γλυκά, ώστε να γευτούμε γλυκές λιχουδιές χωρίς να αισθανόμαστε τύψεις! Με αγνά, απλά υλικά που έχουμε όλοι στις κουζίνες μας και γρήγορες κινήσεις κάνουμε μαγειρικά θαύματα! Μπορούμε να τις υιοθετήσουμε και μετά την νηστεία σαν μια ευκαιρία αποτοξίνωσης που θα μας διευκολύνει αντικαθιστώντας παχυντικά και βαριά γλυκά που σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να επιλέγαμε να φάμε!
Ας εκμεταλλευτούμε θετικά την αυτήν την περίοδο του εγκλεισμού, ώστε να έρθουμε πιο κοντά με τα άτομα της οικογένειάς μας που είμαστε σπίτι και να δημιουργήσουμε μαγειρικά όλοι μαζί! Ας πάρουμε μια γεύση, οπτική μέχρι στιγμής, αυτών των τριών συνταγών και στη συνέχεια θα είμαστε έτοιμοι να εξοπλιστούμε και να κατευθυνθούμε στην κουζίνα μας για να δημιουργήσουμε!
Συνταγή πρώτη: Νηστίσιμα κουλουράκια με πορτοκάλι!
Πρόσφατα έφτιαξα τη συγκεκριμένη σπιτική συνταγή με την μητέρα μου και ομολογώ ότι την λάτρεψα! Την ετοιμάζουμε με πολύ λίγα και απλά υλικά που έχουμε στο σπίτι μας, η διαδικασία για να την φτιάξουμε κρατάει ελάχιστα, δεν χρειάζεται μίξερ και η γεύση είναι φανταστική!
Μπορούμε να πούμε ότι αποτελεί μια vegan συνταγή, με την οποία μυρίζει υπέροχα η κουζίνα μας και φυσικά έχει θρεπτικά στοιχεία για τον οργανισμό μας!
Υλικά που θα χρειαστούμε:
-
120 γρ. ηλιέλαιο
-
120 γρ. χυμός πορτοκαλιού
-
140 γρ. άχνη ή κρυσταλλική ζάχαρη
-
ξύσμα από δύο πορτοκάλια
-
400 γρ αλεύρι
-
2 κουταλιές του γλυκού baking powder
-
½ κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
Οδηγίες:
Η διαδικασία που ακολουθούμε είναι πολύ απλή, εύκολη και γρήγορη! Σε ένα μεγάλο μπολ, τοποθετούμε το ηλιέλαιο και τον χυμό πορτοκαλιού αρχικά και ανακατεύουμε με μία σπάτουλα!
Συνεχίζουμε να προσθέτουμε στο μείγμα και τα υπόλοιπα υλικά μας, την άχνη ή κρυσταλλική ζάχαρη, το ξύσμα των πορτοκαλιών και ανακατεύουμε ξανά.
Τέλος προσθέτουμε το αλεύρι, το baking powder και την μαγειρική σόδα! Ανακατεύουμε για αρκετή ώρα με την σπάτουλα μέχρι να γίνει ομοιογενές το μείγμα μας και στη συνέχεια παίρνουμε μικρές ποσότητες, τι οποίες τις πλάθουμε μέχρι να δημιουργηθούν μικρές μπάλες.
Συγκεκριμένα υπολογίζοντας, παίρνουμε 30 γρ για το κάθε κουλουράκι.
Τα τοποθετούμε σε ένα μεγάλο ταψί με λαδόκολλα, για να μην μας κολλήσουν. Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180 βαθμούς και έπειτα τοποθετούμε τα κουλουράκια μας για 15-20 λεπτά! Να μην ξεχνάμε ότι η συγκεκριμένη δόση είναι για ένα ταψί!
Συνταγή δεύτερη: Σοκολατάκια ‘ανώμαλα’ με ξηρούς καρπούς!
Την συνταγή αυτήν την ανακάλυψα στο διαδίκτυο πριν λίγες μέρες και εντυπωσιάστηκα! Σας την προτείνω ανεπιφύλακτα! Μπορείτε να την φτιάξετε όλη η οικογένεια μαζί και να διασκεδάσετε παρέα! Μια εξίσου εύκολη συνταγή και ιδανική, ειδικά για εμάς που είμαστε οι λεγόμενοι chocolate-lovers! Πάμε να δούμε την διαδικασία ετοιμασίας της!
Υλικά που θα χρειαστούμε:
-
400 γρ. κουβερτούρα
-
280 γρ. φουντούκια ανάλατα
-
100 γρ. φιστίκια Αιγίνης ανάλατα ελαφρώς θρυμματισμένα
-
120 γρ. νιφάδες ρυζιού με κακάο
Οδηγίες:
Και αυτή η συνταγή νηστίσιμου γλυκού μου κέντρισε ιδιαίτερα το ενδιαφέρον, καθώς μπορούμε να την εκτελέσουμε με πολύ γρήγορο και απλό τρόπο! Σε μπεν μαρί λιώνουμε την κουβερτούρα. Σε αντικολλητικό τηγάνι, χωρίς λάδι ή βούτυρο, καβουρδίζουμε τα φουντούκια. Προσθέτουμε τα φουντούκια, τα φιστίκια και τις νιφάδες ρυζιού στην λιωμένη κουβερτούρα και ανακατεύουμε καλά. Σε ταψάκι στρώνουμε μια λαδόκολλα και με το κουτάλι φτιάχνουμε μικρά βραχάκια από το μείγμα κουβερτούρας. Πασπαλίζουμε με το θρυμματισμένο φιστίκι και τα βάζουμε στο ψυγείο.
Συνταγή τρίτη: Χαλβάς σιμιγδαλένιος με φράουλες
Και αυτήν την συνταγή την εντόπισα πρόσφατα και ανυπομονώ να την ετοιμάσω! Δροσερό άρωμα και ένας συνδυασμός μεταξύ παραδοσιακών και νέων γεύσεων!
Υλικά που θα χρειαστούμε:
-
2 φλιτζάνια σιμιγδάλι χοντρό
-
1 φλιτζάνι φράουλες λιωμένες
-
3 φλιτζάνια νερό
-
1 φλιτζάνι ηλιέλαιο
-
3 φλιτζάνια ζάχαρη
-
λίγα φουντούκια για το σερβίρισμα
-
φράουλες για το σερβίρισμα
-
κανέλα σκόνη (προαιρετικά)
Οδηγίες:
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ηλιέλαιο και ρίχνουμε το σιμιγδάλι.
Ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να καβουρδιστεί και να πάρει ένα ξανθό χρώμα. Ρίχνουμε και τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
Προσθέτουμε το νερό και τον πολτό από τις φράουλες. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα σταθερά μέχρι ο χαλβάς σας να δέσει και να αρχίσει να ξεκολλάει ελαφρώς από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.
Αποσύρουμε το χαλβά από τη φωτιά και τον αφήνουμε να κρυώσει λίγο.
Στη συνέχεια τον απλώνουμε σε μια ρηχή φόρμα και τον αφήνετε να ηρεμήσει και να κρυώσει λίγο ακόμα, τοποθετούμε μια πιατέλα από πάνω και προσεκτικά τον αναποδογυρίζουμε για να ξεφορμαριστεί.
Πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα, γαρνίρετε με φρέσκες φράουλες και φουντούκια και σερβίρουμε το χαλβά ζεστό ή και κρύο.