Τρώγεται η άνοιξη;

Συντάκτης: Αναστασία Καρούτη, Εκπαιδευτικός, μεταφράστρια

Τρώγεται η άνοιξη;Υπάρχουν άνθη που χρησιμοποιούνται στη μαγειρική και που η προσθήκη τους σε φαγητά χαρίζει ένα ιδιαίτερο χρώμα και άρωμα· η μέντα, ο βασιλικός, το χαμομήλι, η μαντζουράνα, είναι από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα. Οι γεμιστοί κολοκυθοανθοί είναι ένα νοστιμότατο πιάτο και το γλυκό του κουταλιού τριαντάφυλλο είναι ένα από τα πλέον αρωματικά. Ποια άλλα άνθη τρώγονται, λοιπόν, και πώς μοιάζει η γεύση τους;

Λεβάντα, κρόκος Κοζάνης (σαφράν) και καλέντουλα

Η λεβάντα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε σαλάτες, γλυκά, μαρμελάδες, τάρτες και χειροποίητες σοκολάτες για να δώσει έναν αρωματικό τόνο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φύλλα ή αιθέριο έλαιο λεβάντας (προσοχή, πρέπει να είναι κατάλληλο για μαγειρική), αλλά και άνθη στην κουζίνα σας: για τις πρώτες φορές, ωστόσο, δοκιμάστε τη γεύση της λεβάντας και προσθέστε μικρή ποσότητα, καθώς σε υπερβολικό βαθμό το αρωματικό αυτό βότανο μπορεί να πικρίσει το φαγητό ή το γλυκό σας.

Ο κρόκος Κοζάνης (ή σαφράν) είναι γνωστός για τις ευεργετικές του ιδιότητες, αλλά και για το άρωμα και το χρώμα που χαρίζει στο φαγητό. Χρησιμοποιείται αρκετά στην κουζίνα της Ανατολής. Η γεύση του είναι έντονη, όπως και το άρωμά του: μια μικρή ποσότητα αρκεί. Το σαφράν είναι αρκετά ακριβό· εάν το προτιμάτε για τη μαγειρική σας, αλλά η τιμή του είναι αποτρεπτική για εσάς, μπορείτε να το αντικαταστήσετε με τη φθηνότερη καλέντουλα, που του μοιάζει αρκετά, αλλά έχει ηπιότερη γεύση και άρωμα.

Γαρύφαλλο, το λουλούδι και ο καρπός

Γνωρίζετε πως εκτός από το γαρύφαλλο ως μπαχαρικό μπορείτε να καταναλώσετε και το γαρύφαλλο ως λουλούδι; Τα πέταλα του γαρύφαλλου είναι πολύ γλυκά και μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε στη μαγειρική (σαλάτες, αρωματικό λάδι, ζαχαροπλαστική), αρκεί να αφαιρέσετε από αυτά το λευκό κομμάτι που έχουν στο κάτω μέρος τους.

Από την άλλη, το γαρύφαλλο ως μπαχαρικό χρησιμοποιείται παραδοσιακά στη ζαχαροπλαστική και τη μαγειρική. Στη μαγειρική το γαρύφαλλο δίνει άρωμα στο βοδινό κρέας, το κυνήγι και το χοιρινό, σε κόκκινες σάλτσες, σε συνταγές με ρύζι. Ακόμη, το γαρύφαλλο χρησιμοποιείται καρφωμένο σε κρεμμύδια για να τα αρωματίσει. Στη ζαχαροπλαστική, το γαρύφαλλο ταιριάζει σε ανατολίτικα, σιροπιαστά γλυκά, σε σιρόπια και τάρτες.

Κρινάκια και χρυσάνθεμα

Τρώγεται η άνοιξη;Τα πορτοκαλί κρινάκια (οικογένεια Hemerocallis) τρώγονται· έχουν μια ελαφριά, γλυκιά γεύση που θυμίζει γλυκό μαρούλι ή πεπόνι, ενώ το άρωμά τους θυμίζει σπαράγγια και κολοκυθάκια. Για να τα χρησιμοποιήσετε στην κουζίνα σας, πρέπει να αφαιρέσετε το λευκό κομμάτι που βρίσκεται στο κάτω μέρος του άνθους. Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε ως γαρνιτούρα σε σαλάτες, να τα μαγειρέψετε γεμιστά όπως τους κολοκυθοανθούς, ή για να διακοσμήσετε ένα κέικ. Λόγω του ότι έχουν διουρητικές και καθαρτικές ιδιότητες, καλό είναι να χρησιμοποιούνται σε μικρές ποσότητες.

Τα χρυσάνθεμα με την ελαφρώς πικρή γεύση τους και την πικάντικη αίσθηση που αφήνουν ταιριάζουν πολύ σε σαλάτες (αφού τα ζεματίσετε), ή για να αρωματίσετε το λάδι ή και το ξύδι σας. Πάντοτε πρέπει να αφαιρείτε το λευκό κομμάτι που βρίσκεται στο κάτω μέρος του άνθους, το οποίο είναι πικρό.

Πώς χρησιμοποιούνται τα λουλούδια στην κουζίνα;

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε βρώσιμα λουλούδια στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική με τους παρακάτω τρόπους:

  • Τα κατεψυγμένα (ολόκληρα) μπουμπούκια χρησιμοποιούνται ως γαρνιτούρες ή για την παρασκευή τσαγιού,
  • Τα ζαχαρωμένα άνθη είναι κατάλληλα για τη διακόσμηση των γλυκών σας, ή για να καταναλωθούν σαν καραμέλες,
  • Τα πέταλα πολλών λουλουδιών είναι τέλεια για να αρωματίσετε το λάδι, το ξύδι, το κρασί και το τσάι σας,
  • Μπορείτε να παρασκευάσετε αρωματικό βούτυρο, τυρί ή σοκολάτα στο σπίτι με την προσθήκη λουλουδιών.

Τι πρέπει να προσέξετε;

  • Ελέγξτε εάν τα λουλούδια που θέλετε να χρησιμοποιήσετε στην κουζίνα σας πράγματι τρώγονται,
  • Ελέγξτε εάν είστε αλλεργικός/-η σε συγκεκριμένα άνθη,
  • Προσέξτε ποια μέρη του κάθε άνθους καταναλώνονται και ποια όχι,

Αποφύγετε άνθη που καλλιεργήθηκαν με φυτοφάρμακα ή που εκτέθηκαν σε χημικές ουσίες.

Συντάκτης: Αναστασία Καρούτη, Εκπαιδευτικός, μεταφράστρια

Influence:

Σπούδασε Αγγλική Γλώσσα και Φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Μετάφραση στο Κέντρο Εκπαίδευσης Μεταφραστών…