Τρόφιμα που προκαλούν ημικρανίες

Συντάκτης: Φανή Μπακαλιού, Διατροφολόγος

Οι επίμονοι πονοκέφαλοι μπορεί συχνά να προέρχονται από την κατανάλωση κάποιων τροφίμων. Μερικές από αυτές τις τροφές θεωρούνται κλασικές στην πρόκληση ημικρανιών ή άλλου είδους πονοκεφάλων σε μεγάλη μερίδα πληθυσμού, ενώ κάποιες άλλες έχουν επίδραση σε λίγους μόνο ανθρώπους. Για να καταλάβετε τι συμβαίνει με τον δικό σας οργανισμό, οι επιστήμονες προτείνουν να κρατάτε κάποιο απλό διατροφικό ημερολόγιο, ώστε να συσχετίσετε τα τρόφιμα με τον πόνο. Συμβουλευτείτε την παρακάτω λίστα και κερδίστε τον πονοκέφαλο στα σημεία.

  • Αλκοόλ: σε ποσότητα μεγαλύτερη από 2 δόσεις, όλα τα αλκοολούχα ποτά μπορούν να προκαλέσουν πονοκέφαλο και ημικρανία. Το κόκκινο κρασί, παρά τα οφέλη του, είναι πρώτο στη λίστα.
  • Καφεΐνη: Ενώ μικρή ποσότητα καφεΐνης μπορεί να βοηθήσει στην απορρόφηση των φαρμάκων που καταπολεμούν τον πονοκέφαλο, ποσότητα μεγαλύτερη από 2 καφέδες την ημέρα προκαλεί ημικρανίες. Πονοκέφαλο μπορεί επίσης να προκαλέσει η στέρηση καφεΐνης μετά από μεγάλη κατανάλωση. Θυμηθείτε ότι δεν είναι μόνο ο καφές και το τσάι που περιέχουν καφεΐνη. Η σόδα, τα ενεργειακά ποτά, η σοκολάτα και πολλά ¨extra¨ παυσίπονα περιέχουν επίσης.
  • Τυραμίνη: Είναι φυσικό συστατικό που βρίσκεται στο κόκκινο κρασί, τη μπύρα, το αβοκάντο, τις πολύ ώριμες μπανάνες, το χοιρινό, τους ξηρούς καρπούς, το τυρί, τη σοκολάτα, τα παστά και καπνιστά κρέατα. Μην ξεχνάτε ότι όσο πιο επεξεργασμένα είναι τα παραπάνω τρόφιμα τόσο μεγαλύτερη ποσότητα τυραμίνης περιέχουν.
  • Τανίνες: ενοχοποιούν τον καφέ, το τσάι, τη σοκολάτα, το κόκκινο κρασί και τον χυμό μήλου.
  • Συνθετικά τροφίμων όπως:

Ασπαρτάμη: γνωστό τεχνικό γλυκαντικό.

MSG (γλουταμινικό μονονάτριο): ενισχυτής γεύσης για κατεψυγμένα τρόφιμα, κονσέρβες, αλλαντικά και σούπες.

Νιτρώδη και νιτρικά: συντηρητικά που ενισχύουν τη γεύση και βρίσκονται σε λουκάνικα, μπέικον, ζαμπόν, σαλάμι, αλλαντικά γαλοπούλα και μπριζόλα.

Σύμφωνα με την International Headache Society, η σοκολάτα προστατεύει τα νευρικά κύτταρα που προκαλούν πονοκέφαλο. Πολλοί άνθρωποι έχουν έντονη διάθεση για κατανάλωση σοκολάτας πριν την έναρξη των πονοκεφάλων και καταφεύγουν σε αυτή σαν αποτέλεσμα του πόνου.

Μην ξεχνάτε ότι κάθε οργανισμός είναι ξεχωριστός και η αντίδρασή του στις παραπάνω ουσίες είναι διαφορετική. Όσο πιο απλά είναι τα τρόφιμα που καταναλώνουμε, τόσο πιο υγιείς είμαστε.

Πηγή:

Nutrition Reviews, Clinical Journal of Pain

International Headache Society

Φανή Μπακαλιού, MSc Διατροφολόγος

Ατομικά Προγράμματα Διατροφής

τηλ.2310 218989

κιν. 6932 881133

Facebook: Φανή Μπακαλιού Personal Nutrition Counseling

Συντάκτης: Φανή Μπακαλιού, Διατροφολόγος

Influence:

Εκπαιδευτικός – Διατροφολόγος με σπουδές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Αποφοίτησε από το τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού…