Τρόφιμα που καταπολεμούν τη γήρανση

Συντάκτης: Χριστίνα Γιώτη

Η γήρανση είναι μια βιολογική διαδικασία που όλοι θα αντιμετωπίσουν στη ζωή τους. Μερικές φορές, όμως, τα συμπτώματα εμφανίζονται νωρίτερα. Αυτό οφείλεται σε ορισμένους εξωτερικούς παράγοντες που μπορούν να επισπεύσουν την εμφάνισή της. Η συνεχής έκθεση σε τοξίνες, η κακή διατροφή και οι ακτίνες UV είναι κάποιοι από αυτούς που ευθύνονται για την εμφάνιση αυτής της κατάστασης.

Παρακάτω θα δείτε ορισμένα τρόφιμα με υψηλή θρεπτικότητα που μπορείτε να προσθέσετε στη διατροφή σας και να αντιστρέψετε τις επιπτώσεις αυτών των παραγόντων για να αποφύγετε τις συνέπειες.

Καρότα

Τα καρότα είναι μια τροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικές ενώσεις. Αυτά περιλαμβάνουν τη β-καροτίνη. Εκτός από την προστασία της υγείας των ματιών σας, αντισταθμίζει τις αρνητικές επιπτώσεις του ήλιου. Οι ενώσεις αυτές, δίνουν ένα προστατευτικό φράγμα κατά της κυτταρικής οξείδωσης. Έτσι, εμποδίζεται η πρόωρη γήρανση και οι χρόνιες ασθένειες που σχετίζονται με αυτή. Το καλύτερο είναι να τα καταναλώνετε ωμά, σε χυμό ή στη σαλάτα.

Αβοκάντο

Τα αβοκάντο είναι ένα από τα καλύτερα τρόφιμα για την πρόληψη ασθενειών και συμπτωμάτων που σχετίζονται με την ηλικία. Έχουν μονο-κορεσμένα λίπη και απαραίτητα αμινοξέα. Αφού απορροφηθούν, αυτά διεγείρουν την κυτταρική αναγέννηση για να σας δώσουν ένα υγιές, νεότερο σώμα. Ταυτόχρονα, οι ουσίες αυτές ελέγχουν τις ανισορροπίες στη φλεγμονώδη ανταπόκριση του σώματός σας. Αυτό μειώνει τον κίνδυνο των φθορών στις αρθρώσεις και των καρδιαγγειακών παθήσεων. Επίσης έχει μια σημαντική ποσότητα βιταμίνης Ε, που είναι ένα αντιοξειδωτικό που αντιστρέφει τις επιπτώσεις της κυτταρικής βλάβης στο δέρμα.

Μαύρη σοκολάτα

Η μαύρη σοκολάτα ή σοκολάτα με 60% ή περισσότερο κακάο, είναι ένα υγιεινό σνακ. Έχει μια σειρά αντιοξειδωτικών και υγιεινών λιπών που σας βοηθούν να καταπολεμήσετε τη γήρανση των κυττάρων. Τα θρεπτικά συστατικά της δίνουν όχι μόνο την ενέργεια του σώματός σας, αλλά και την αναγέννηση. Έτσι, μπορείτε να βοηθήσετε στην πρόληψη χρόνιων φλεγμονωδών ασθενειών. Χάρη στα συστατικά της ωφελεί επίσης και την ψυχική σας υγεία. Ταυτόχρονα, δίνει μια καλύτερη διάθεση και ικανότητα συγκέντρωσης.

Πεπόνια

Τα πεπόνια έχουν πολύ λίγες θερμίδες και είναι πλούσια σε νερό και αντιοξειδωτικά.
Αυτό τους δίνει διουρητικές, καθαριστικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Βοηθούν το σώμα σας να καταπολεμά τα αποθηκευμένα υγρά και τις τοξίνες. Επιπλέον υποστηρίζουν το σώμα σας στη διαδικασία κυτταρικής αναγέννησης. Αποτρέπουν επίσης την πρόωρη γήρανση τόσο σε εσωτερικό, όσο και σε εξωτερικό επίπεδο.

Λαχανικά

Τα λαχανικά και τα φυλλώδη χόρτα όλων των ειδών είναι υπέροχα τρόφιμα για την προστασία του σώματός σας. Μερικά από τα χαρακτηριστικά τους είναι μια μεγάλη ποσότητα ινών, αντιοξειδωτικών και πρωτεϊνών υψηλής ποιότητας. Υποστηρίζουν την τακτική κυτταρική δραστηριότητα και το ανοσοποιητικό σύστημα. Το β-καροτένιο που έχουν προστατεύει το δέρμα και τα μάτια. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι μειώνει την υποβάθμιση που προκαλείται από τις ηλιακές ακτίνες και τη μόλυνση.
Εκτός αυτού, οι βιταμίνες και τα μέταλλά τους μειώνουν τη χοληστερόλη και την υψηλή αρτηριακή πίεση. Αυτές είναι δύο προϋποθέσεις που αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου.

Μούρα

Τα μούρα έχουν μεγάλες ποσότητες βιταμίνης C. Πρόκειται για μια αντιοξειδωτική θρεπτική ουσία που βελτιώνει την κυτταρική δραστηριότητα και την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης. Η κατανάλωσή τους αυξάνει τη ροή του αίματος με αποτέλεσμα η κυτταρική οξυγόνωση να αυξάνεται, γεγονός που εμποδίζει την εμφάνιση συμπτωμάτων γήρανσης.
Ο αριθμός των βιταμινών, των φυτικών ινών και των βασικών μεταλλικών στοιχείων υποστηρίζει τις κύριες λειτουργίες του σώματος. Αυτό ενθαρρύνει την απομάκρυνση των τοξινών.

Ξηροί καρποί

Τα καρύδια είναι τρόφιμα που έχουν πολλές ιδιότητες που καταπολεμούν τη γήρανση των εσωτερικών οργάνων και του δέρματός σας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι έχουν κολλαγόνο και άλλα αμινοξέα που υποστηρίζουν τη διαδικασία κυτταρικής αναγέννησης.
Τα καρύδια και τα αμύγδαλα, για παράδειγμα, έχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και βιταμίνη Ε. Αυτές οι ενώσεις είναι γνωστές για το ρόλο τους στην προστασία από φλεγμονή και τοξίνες.

Συντάκτης: Χριστίνα Γιώτη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr