Τροφές που βοηθούν τα αγγεία μας – Πρακτικά tips

Συντάκτης: Ιωάννης Τζορμπατζόγλου, Αγγειοχειρουργός

180.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο, παγκοσμίως, λόγω της κατανάλωσης ζαχαρούχων ποτών, και περίπου 45.000 από αυτούς λόγω εμφράγματος. Η καρδιακή νόσος εμφανίζεται πιο εύκολα σε ανθρώπους που καταναλώνουν αναψυκτικά, καθώς τείνουν να γίνονται υπέρβαροι, διαβητικοί και να πάσχουν από αρρυθμίες.

Κομμένα τα αναψυκτικά

Τα αναψυκτικά ανεβάζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, που επικαλύπτει τις πρωτεΐνες και τα λιπίδια, μετατρέποντάς τα σε βλαβερές μορφές που καταστρέφουν δυνητικά τις αρτηρίες. Μελετητές στο Χάρβαρντ, έχοντας μελετήσει πάνω από 40.000 παθολόγους και 88.000 νοσηλεύτριες επί δύο δεκαετίες, βρήκαν ότι γυναίκες που κατανάλωναν πάνω από δύο αναψυκτικά τη μέρα είχαν 40% παραπάνω κίνδυνο ανάπτυξης στεφανιαίας νόσου από εκείνες που έπιναν λιγότερα. Στους άνδρες η ομάδα που έπινε τα περισσότερα αναψυκτικά, είχε 20% παραπάνω κίνδυνο σε σχέση με την ομάδα που έπινε τα λιγότερα.

Σταμάτα τα αναψυκτικά. Αν πίνεις πάνω από ένα κάθε μέρα, ξεκίνα αλλάζοντας ένα κουτάκι με παγωμένο τσάι. Ή νέρωσε το αναψυκτικό (μισό νερό, μισό αναψυκτικό) ώστε με τη πάροδο του χρόνου να μειωθεί η κατανάλωση στο μηδέν.

Λαχανικά

Σχεδόν οτιδήποτε αγοράσεις από το μανάβικο, είναι αληθινό φάρμακο για το σώμα. Οι φυτικές τροφές είναι πλούσιες σε βιταμίνες, μέταλλα, ίνες, και ιδιαίτερα ιχνοστοιχεία , όλα ωφέλιμα για το μυοκάρδιο. Τα σπαράγγια και οι πιπεριές για παράδειγμα είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ιδίως Β6, που βοηθά στην πτώση της ομοκυστείνης (ένα αμινοξύ που σχετίζεται με καρδιακή νόσο) και της CRP (δείκτης φλεγμονής). Τα καρότα και οι ντομάτες (όπως και τα πορτοκάλια και οι μπανάνες) είναι πλούσια σε καροτενοειδή και λυκοπένιο, που είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά. Μία μελέτη από το Χάρβαρντ βρήκε ότι άτομα που λάμβαναν ημερησίως 8 ή περισσότερες μερίδες φρούτων ή λαχανικών, είχαν 30% λιγότερη πιθανότητα εμφράγματος ή εγκεφαλικού σε σχέση με άτομα που λάμβαναν 1 ½ μερίδα ή λιγότερο.

ΛΥΣΗ: Άρα, τρώμε μία επιπλέον μερίδα φρούτων και λαχανικών σε σχέση με χθες και συνεχίζουμε αυξητικά για μια εβδομάδα. Την άλλη εβδομάδα, προσθέτουμε ακόμα μια μερίδα μέχρι να ξεπεράσουμε συνολικά τις πέντε. Για το άριστο αποτέλεσμα πρέπει να φτάσουμε μεταξύ 8 και 12 μερίδων.

Φυλλώδη λαχανικά

Το λάχανο, το παντζάρι, το μαρούλι, το σπανάκι, η ρόκα, η λαχανίδα και άλλα πράσινα λαχανικά, είναι πλούσιες πηγές νιτρικών, μια μορφή αζώτου που απορροφάται από το έδαφος. Κατά την πέψη μετατρέπονται σε ένα σημαντικό αέριο το νιτρικό οξύ, που κάνει τις αρτηρίες πιο ελαστικές, ανθεκτικές σε πλάκα, στενώσεις και θρόμβωση. Προστατεύουν έτσι από εγκεφαλικά και εμφράγματα. Μελετητές από το νοσοκομείο Queen Mary University του Λονδίνου βρήκαν ότι όσοι καταναλώνουν γεύματα πλούσια σε άζωτο- πχ ένα μπολ με μαρούλι- έχουν πιο χαμηλή πίεση κατά 11.2mmHg σε λίγες ώρες πτώση που κρατά για μία μέρα. Αυτή η ισχυρή αντιυπερτασική δράση συναγωνίζεται τα πιο ισχυρά και ευρέως συνταγογραφούμενα αντιυπερτασικά φάρμακα.

Λύση: Πρόσθεσε πράσινα λαχανικά παντού (σούπες, σάντουιτς, ροφήματα, και όπου μπορείς να σκεφτείς) ή πιες ένα ποτήρι χυμού από παντζάρι κάθε μέρα.

Βότανα και μπαχαρικά

Ένας από τους πιο εύκολους τρόπους να προστατέψουμε την καρδιά είναι και ο πιο γευστικός. Πολλά βότανα και μπαχαρικά έχουν φαρμακευτική δράση. Συγκεντρώνονται από φυτά και περιέχουν τα ίδια προστατευτικά χημικά που τα φυτά χρησιμοποιούν για να καταπολεμούν παράσιτα και νόσους. Αυτά είναι που προστατεύουν και εμάς όταν τα καταναλώνουμε σε κυτταρικό επίπεδο. Το σκόρδο έχει βρεθεί ότι μειώνει τη χοληστερίνη, την αρτηριακή πίεση καθώς και τον κίνδυνο ανάπτυξης καρδιακής νόσου. Ο κουρκουμάς έχει βρεθεί ότι μειώνει τη χοληστερόλη, τα τριγλυκερίδια, και το σάκχαρο του αίματος. Η πιπερόριζα (τζιντζερ) είναι ένα φυσικό αντιφλεγμονώδες φυτό που μειώνει τη γλοιότητα του αίματος. Η κανέλα βελτιώνει την κυκλοφορία και ρυθμίζει το ζάχαρο του αίματος.

Λύση: Πασπάλισε με μείγμα μπαχαρικών (κανέλα, μπαχάρι, μοσχοκάρυδο κτλ) τα φρούτα και το γιαούρτι. Προσθέτουμε μπαχαρικά σε σούπες σαλάτες, και πατάτες.

Κρέας όσο πιο καθαρό γίνεται

Βεβαιωθείτε ότι το κρέας που τρώτε είναι όσο πιο καθαρό γίνεται. Δηλαδή δεν περιέχει αντιβιοτικά, ορμόνες, νάτριο, συνθετικά χρώματα, νιτρικά, εντομοκτόνα, ή κρυμμένα προσθετικά. Στο σούπερ μάρκετ μπορεί να βρεις στο τμήμα βιολογικών. Επίσης αγοράζουμε κρέας από ζώα που τρέφονται με γρασίδι και όχι σανό, καθώς έχουν πιο υγιή ωμέγα 3 λιπαρά.

Λύση: Πάντα καταναλώνουμε λαχανικά ή φρούτα με κάθε τύπο κρέατος. Αυτά πρέπει να αποτελούν το κύριο στοιχείο του πιάτου και το κρέας το συνοδευτικό.

Ψάρια

Μερικά είδη ψαριού είναι πολύ πλούσια σε ωμέγα 3 λιπαρά οξέα που μειώνουν τη φλεγμονή, τις καρδιακές αρρυθμίες, τα επίπεδα τριγλυκεριδίων, και την υψηλή πίεση. Δίαιτα πλούσια σε τέτοια λίπη μπορεί να προλάβει τη δημιουργία αθηρωματικής πλάκας. Τέτοια ψαρια είναι οι σαρδέλες, το σκουμπρί, ο γάβρος, ο σολομός.

Λύση:. Τρώμε ψάρι δύο φορές τη βδομάδα, όχι όμως μεγάλο ψάρι (πχ ξιφίας) αφού έχει μεγάλη συγκέντρωση σε υδράργυρο.

Τσάι

Πλούσιο σε φυτικά ιχνοστοιχεία, τα φλαβινοειδή, που εξουδετερώνουν την οξείδωση στο σώμα. Συγκεκριμένα τα φλαβινοειδή του πράσινου τσαγιού, οι κατεχίνες, προστατεύουν τα κύτταρά μας σαν ένα ακριβό προσθετικό βενζίνης που προστατεύει τη μηχανή του αυτοκινήτου. Όλα τα είδη τσαγιού, προστατεύουν την καρδιά με πολλούς τρόπους, όπως την παρεμπόδιση της πρόσληψης χοληστερίνης από την τροφή, τη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου και τη μείωση της φλεγμονής.

Λύση: Πιες μία επιπλέον κούπα τσάι από ό,τι έπινες. (αν δεν πίνεις καθόλου ξεκίνα με μία κούπα). Ο στόχος είναι οι τρείς κούπες τσάι τη μέρα- ένα με κάθε γεύμα. Το αφήνουμε για τρία με πέντε λεπτά ώστε να αυξήσουμε το ποσό των κατεχινών.

Καφές (με μέτρο)

Επί πολλά χρόνια οι καρδιοπαθείς συμβουλεύονταν να απέχουν από τον καφέ. Ο καφές όμως χωρίς κρέμα και γλυκαντικές ουσίες, είναι εκπληκτικά υγιεινός για τον περισσότερο κόσμο. Παρά την καφεΐνη που έχει, μία κούπα γαλλικού καφέ σκέτου, μπορεί να κατεβάσει παρά να ανεβάσει την πίεση. (φυσικά αν η κατανάλωση καφέ σας προκαλεί έκτακτες συστολές και ταχυκαρδία, ακούστε το σώμα σας και αποφύγετέ τον).

Λύση: Καφέ με μέτρο. Όχι πάνω από δύο καφέδες ημερησίως (η μεγάλη κατανάλωση καφέ- πάνω από 4 κούπες ημερησίως- σχετίζεται με μειωμένο προσδόκιμο επιβίωσης).

«Το κείμενο αποτελεί μια συνεργασία του flowmagazine.gr με τον αγγειοχειρουργό κο. Τζορμπατζόγλου. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.aggeia.eu»

Συντάκτης: Ιωάννης Τζορμπατζόγλου, Αγγειοχειρουργός

Influence:

Ο Δρ. Ιωάννης Τζορμπατζόγλου αποφοίτησε από το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών το 2000…