Τροφές που προκαλούν άσθμα

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Τροφές που προκαλούν άσθμα

Το άσθμα είναι μία χρόνια, φλεγμονώσης πάθηση του αναπνευστικού συστήματος της οποίας κύριο χαρακτηριστικό είναι η δύσπνοια. Οι αιτίες που την προκαλούν παραμένουν αδιευκρίνιστες, γνωρίζουμε όμως πως τα συμπτώματα ποικίλουν από ασθενή σε ασθενή. Παρόλα αυτά, το μόνο σίγουρο είναι πως, αν εισέλθει στους αεραγωγούς ένας περιβαλλοντικός, αλλεργιογόνος παράγοντας, τότε ο ασθενής θα βιώσει μία κρίση. Αυτή η μορφή του άσθματος προσβάλει συνήθως την παιδική ηλικία και οφείλεται κυρίως σε αλλεργική αντίδραση του οργανισμού προς τους εξωγενείς παράγοντες. Τα τρόφιμα μπορούν επίσης να λειτουργήσουν ως αλλεργιογόνα, ενεργοποιώντας τα συμπτώματα του άσθματος. Ας δούμε τα πιο κοινά από αυτά.

Γάλα

Το γάλα είναι μία από τις πιο σημαντικές πηγές ασβεστίου, και άρα πολύτιμο για τον οργανισμό μας. Υπάρχουν όμως ορισμένοι ασθενείς που πάσχουν από άσθμα, οι οποίοι υποφέρουν κάθε φορά που το καταναλώνουν. Αυτοί οι ασθενείς είδαν βελτίωση των συμπτωμάτων τους όταν έκοψαν το γάλα και τα γαλακτοκομικά από την διατροφή τους. Αν ανήκετε κι εσείς σε αυτή την κατηγορία ανθρώπων, θα πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας, ώστε να βρείτε μαζί εναλλακτικές πηγές βιταμίνης D και ασβεστίου.

Αυγά

Το αυγό είναι ένα από τα πιο κοινά αλλεργιογόνα. Μάλιστα, η αλλεργία στα αυγά είναι πιο συνηθισμένη στα παιδιά και ξεπερνιέται με τα χρόνια στις περισσότερες περιπτώσεις. Τα συμπτώματα είναι πολύ πιθανότερο να πυροδοτηθούν από την κατανάλωση ωμού ή λάθος μαγειρεμένου αυγού. Αν έχετε αλλεργία στα αυγά, πρέπει να ελέγχετε πολύ προσεκτικά τις ετικέτες των τροφών, καθώς περιέχονται σε πολύ περισσότερα προϊόντα από ό,τι μπορείτε να φανταστείτε.

Συντηρητικά και πρόσθετα

Τα συντηρητικά που περιέχονται στα επεξεργασμένα προϊόντα, προκειμένου να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής τους, είναι πολύ πιθανό να σας προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις. Αν συμβαίνει αυτό, θα ήταν καλό να αποφεύγετε αλλαντικά και επεξεργασμένα κρέατα, έτοιμες σάλτσες, χυμούς του εμπορίου και αναψυκτικά.

Σιτάρι

Η αλλεργία στο σιτάρι προκαλεί συμπτώματα παρόμοια με αυτά του άσθματος, άρα σημαίνει πως θα ήταν καλό να αποφεύγετε τα προϊόντα που φτιάχνονται από το σιτάρι και το αλεύρι του.

Σόγια

Μετά την αλλεργία στο γάλα, η αλλεργία στη σόγια είναι η δεύτερη πιο κοινή αλλεργία του Δυτικού κόσμου. Τη βρίσκουμε σε αρκετές τροφές, και, ίσως στην πιο δημοφιλή, την σως σόγιας.

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Influence:

Η Ειρήνη Μαθιουδάκη γεννήθηκε το 1992 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοίτησε από το τμήμα Χημείας Πανεπιστημίου Κρήτης το 2014…