Τροφές που απαγορεύεται να φάνε οι σκύλοι και οι γάτες

Συντάκτης: Νάνσυ Παπαδοπούλου

Όλοι θέλουμε να ταΐζουμε τα κατοικίδια μάς (σκυλιά ή γάτες) όσο το δυνατόν πιο υγιεινά και με ικανοποιητική ποικιλία. Όμως είναι μερικές τροφές που είναι επικίνδυνες για αυτά και τον οργανισμό τους. Ας δούμε ξεχωριστά τι πρέπει να αποφεύγουμε.

Τροφές που δεν κάνει να τρώει ο σκύλος σου

Καφές και Τσάι

Σε μεγάλες ποσότητες η καφεΐνη είναι θανατηφόρα για τους σκύλους και δυστυχώς στην περίπτωση δηλητηρίασης από καφεΐνη είναι δύσκολο να βρεθεί θεραπεία.

Αβοκάντο

Ιδιαίτερα επικίνδυνο λόγω της περσίνης (μία τοξίνη που μοιάζει με λιπαρό οξύ) και είναι ιδιαίτερα τοξική για τους σκύλους.

Σταφύλια και Σταφίδες

Πολύ επικίνδυνα αφού ενδέχεται να προκαλέσουν νεφρική ανεπάρκεια, ακόμα και με ελάχιστη κατανάλωση.

Σοκολάτα

Όχι γιατί προκαλεί τύφλωση, όπως συνηθίζει να λέει ο αστικός μύθος, αλλά γιατί η σοκολάτα περιέχει θεοβρωμίνη, ένα αλκαλοειδές διεγερτικό με παρόμοια δράση με την καφεΐνη. Μεγαλύτερες ποσότητες προκαλούν αρρυθμίες, κρίσεις και θάνατο.

Συκώτι σε μεγάλες ποσότητες

Μπορεί να προκαλέσει υπερβιταμίνωση από Βιταμίνη Α που επηρεάζει τους μυς και τα οστά.

Λεμόνια

Τα όξινα προκαλούν στομαχική διαταραχή στα ζωντανά και βλάβες στο κεντρικό νευρικό σύστημα, λόγω του κιτρικού οξέος.

Γαλακτοκομικά

Όπως οι άνθρωποι έτσι και τα ζώα έχουν δυσανεξία στη λακτόζη. Αν εντοπίσεις πως ο σκύλος σου έχει διάρροια, αέρια ή κάνει εμετούς, ίσως φταίει το γάλα που του δίνεις.

Τροφές που δεν κάνει να τρώει η γάτα

Σταφίδες

Μια χούφτα σταφίδες μπορεί να προκαλέσει αιφνίδια νεφρική ανεπάρκεια στη γάτα σας. Τα σημάδια από τυχόν τοξικότητα, εμφανίζονται συνήθως μέσα σε 24 ώρες και είναι διάρροια, έλλειψη όρεξης, λήθαργος, αδυναμία, κοιλιακό άλγος και μειωμένη ούρηση.

Σοκολάτα

Στην γάτα η κατανάλωση σοκολάτας μπορεί να προκαλέσει μη φυσιολογικό καρδιακό ρυθμό, μυϊκό τρόμο, επιληπτικές κρίσεις και θάνατο.

Λίπος-Κόκκαλα

Το λίπος, τόσο μαγειρεμένο όσο και άψητο, μπορεί να προκαλέσει εντερική διαταραχή, με έμετο και διάρροια και σε μεγάλες ποσότητες ακόμα και παγκρεατίτιδα.

Τα οστά μπορούν να διασπαστούν και να προκαλέσουν απόφραξη ή τραυματισμούς του πεπτικού σωλήνα.

Ωμό κρέας ή ψάρι

Μπορούν να περιέχουν βακτήρια ή παράσιτα που προκαλούν τροφική δηλητηρίαση. Επιπλέον, ένα ένζυμο στα ωμά ψάρια καταστρέφει τη θειαμίνη, η οποία είναι μια βασική βιταμίνη Β για τη γάτα.

Η έλλειψη θειαμίνης μπορεί να προκαλέσει σοβαρά νευρολογικά προβλήματα και να οδηγήσει σε σπασμούς και κώμα.

Κρεμμύδια

Τα κρεμμύδια μπορούν να αποβούν θανατηφόρα τροφή αν καταναλωθούν από τη γάτα.

Καταστρέφουν τα ερυθρά αιμοσφαίριά της με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος να πάθει αναιμία.

Χρειάζεται μόνο μια μικρή ποσότητα κρεμμύδι για να δημιουργήσει ένα σοβαρό ζήτημα υγείας.

Αυτές είναι μονάχα μερικές τροφές που μπορούν να προκαλέσουν ζημιά στο κατοικίδιό σας. Μερικές είναι κοινές, αλλά μπορεί να έχουν διαφορετικές επιπτώσεις στο καθένα. Φροντίστε να ενημερώνεστε και να μην κάνετε λάθη λόγω ελλιπούς ενημέρωσης. Για μια καλύτερη ζωή λοιπόν αποφύγετε αυτές τις επικίνδυνες τροφές.

Συντάκτης: Νάνσυ Παπαδοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.