Τροφές που καταπολεμούν τη δυσκοιλιότητα

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Η δυσκοιλιότητα δεν είναι σπάνιο φαινόμενο και μπορεί ταλαιπωρήσει μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Ειδικά την εποχή του καλοκαιριού, η άβολη αυτή κατάσταση είναι περισσότερο πιθανό να εκδηλωθεί, εξαιτίας της αυξημένης ζέστης και των ταξιδιών αναψυχής που πραγματοποιούνται, πράγματα τα οποία μπορούν να διαταράξουν την φυσιολογική κινητικότητα του εντέρου.

Παρά το γεγονός ότι η δυσκοιλιότητα δεν θεωρείται ασθένεια, μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη για τον ανθρώπινο οργανισμό και να γίνει η αιτία για σοβαρά προβλήματα υγείας. Για το λόγο αυτό λοιπόν, πρέπει να είμαστε σε θέση να διαβάζουμε τα μηνύματα που το σώμα μας μας στέλνει κατά καιρούς και να μπορούμε να τα ερμηνεύουμε κατάλληλα. Όταν για παράδειγμα, οι επισκέψεις στην τουαλέτα ξεφεύγουν της συνηθισμένης τους ρουτίνας, συνήθως είναι ώρα να αναθεωρήσουμε τις διατροφικές μας επιλογές βοηθώντας τον οργανισμό μας να λειτουργήσει σωστά.

Πότε εμφανίζεται η δυσκοιλιότητα;

Η δυσκοιλιότητα είναι μία διαταραχή της φυσιολογικής λειτουργίας του εντέρου, η οποία δυστυχώς ταλαιπωρεί ένα μεγάλο πληθυσμό ανθρώπων. Χαρακτηρίζεται από μειωμένες κενώσεις, οι οποίες συνήθως συνοδεύονται από σκληρά κόπρανα, κοιλιακές κράμπες και ένα γενικότερο αίσθημα δυσφορίας στο στομάχι. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι συνήθως το φούσκωμα, ο πόνος και τελικά η πεσμένη ψυχολογική διάθεση. Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν, πως όταν υποφέρουμε από δυσκοιλιότητα ουσιαστικά επηρεάζεται ολόκληρη η ποιότητα της καθημερινής μας ζωής.

Οι παράγοντες οι οποίοι οδηγούν σε αυτή την άβολη εμπειρία ποικίλουν από άτομο σε άτομο όμως οι περισσότερο συχνοί συνήθως είναι: οι λανθασμένες διατροφικές επιλογές, τα άγχος, οι γρήγοροι ρυθμοί του σύγχρονου τρόπου ζωής, οι κλιματολογικές συνθήκες και οι ξαφνικές αλλαγές της καθημερινότητας όπως ένα ταξίδι. Κατά πλειοψηφία όμως, η δυσκοιλιότητα εμφανίζεται μετά από συνεχή κατανάλωση «επικίνδυνων» τροφών όπως τα πολύ πικάντικα φαγητά, τα επεξεργασμένα και λιπαρά τρόφιμα και φυσικά τα προϊόντα που στερούνται φυτικές ίνες στη σύστασή τους.

Αν λοιπόν ταλαιπωρήστε κι εσείς από δυσκοιλιότητα, σας προτείνουμε μερικές τροφές που αν τις εντάξετε στο καθημερινό σας διαιτολόγιο θα δείτε μεγάλη διαφορά στη συνηθισμένη κινητικότητα του εντέρου σας.

Αποξηραμένα φρούτα

Ίσως να πρόκειται για το πιο γνωστό φυσικό φάρμακο εναντίον της δυσκοιλιότητας. Επιλέξτε να καταναλώσετε αποξηραμένα δαμάσκηνα ως σνακ μέσα στη μέρα σας και αμέσως θα παρατηρήσετε διαφορά. Η ικανότητά τους να ανακουφίζουν τον έντερο δεν οφείλεται μόνο στην μεγάλη περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες, αλλά και στην ύπαρξη της σορβιτόλης, η οποία δρα ως φυσικό καθαρτικό. Η σορβιτόλη είναι ένα σάκχαρο παρόμοιας χημικής δομής με τη ζάχαρη, και σε συνεργασία με τις άφθονες διαιτητικές ίνες που περιέχουν τα δαμάσκηνα, δεσμεύουν το νερό που περνάει από το στομάχι με αποτέλεσμα να μαλακώνουν τα κόπρανα και να διευκολύνουν τις κενώσεις.

Προϊόντα ολικής άλεσης

Η συγκεκριμένη κατηγορία τροφίμων, τα προϊόντα ολικής άλεσης, υπόσχονται να σας ανακουφίσουν άμεσα από τη δυσκοιλιότητα χωρίς κόπο. Εντάξτε στην καθημερινή σας διατροφή μαύρο ψωμί, αναποφλοίωτο ρύζι, δημητριακά πρωινού, μακαρόνια και ζάχαρη ολικής άλεσης και αφήστε τις άφθονες φυτικές ίνες να ηρεμήσουν το ταλαιπωρημένο σας πεπτικό σύστημα. Όλες οι παραπάνω τροφές είναι χαμηλές σε λιπαρά, αλλά πλούσιες σε σύνθετους υδατάνθρακες και ωφέλιμες διαιτητικές ίνες.

Φρούτα και λαχανικά

Πρόκειται για άλλη μία πολύ ωφέλιμη κατηγορία τροφών, όχι μόνο για τη δυσκοιλιότητα αλλά και για ολόκληρη την ομαλή λειτουργία του οργανισμού μας. Τα φρούτα και λαχανικά περιέχουν άφθονες φυτικές ίνες ενώ παράλληλα είναι πλούσια σε βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και ιχνοστοιχεία. Για καλύτερα αποτελέσματα, επιλέξτε δαμάσκηνα, μήλα και αχλάδια και καταναλώστε τα μαζί με τη φλούδα τους. Επιπλέον, όλη η οικογένεια των μούρων όπως οι φράουλες και τα βατόμουρα έχουν ικανή ποσότητα φυτικών ινών που σίγουρα θα σας ανακουφίσουν από τη δυσκοιλιότητα. Όσον αφορά τα λαχανικά, προτιμήστε το μπρόκολο και το λάχανο εξαιτίας της έντονης περιεκτικότητάς τους σε ίνες. Όλα τα παραπάνω τρόφιμα, είναι πλούσια σε θρεπτικά στοιχεία ενώ περιέχουν μικρή ποσότητα θερμίδων, επιτρέποντάς μας να τα καταναλώνουμε σε αφθονία επί καθημερινής βάσης.

Γιαούρτι

Πολλοί άνθρωποι που υποφέρουν από δυσκοιλιότητα μπορεί να έχουν παρατηρήσει πως το γάλα επιβαρύνει την αίσθηση της δυσφορίας στο στομάχι, γι’ αυτό και το αποφεύγουν τις ημέρες της έξαρσης του προβλήματος. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και με το γιαούρτι, το οποίο όχι μόνο δεν επιβαρύνει, αλλά ανακουφίζει το ταλαιπωρημένο έντερο. Το γιαούρτι είναι το προϊόν ζύμωσης του γάλακτος και προκειμένου να παρασκευαστεί απαιτεί έναν μεγάλο αριθμό μικροοργανισμών που θα πραγματοποιήσουν την αντίδραση. Έτσι, η περιεκτικότητά του σε ζωντανούς οργανισμούς και προβιοτικά βοηθά στην αποκατάσταση της φυσικής χλωρίδας του εντέρου με αποτέλεσμα τη διευκόλυνση της λειτουργίας του. Αν ταλαιπωρήστε από δυσκοιλιότητα, τότε δύο μερίδες γιαουρτιού την ημέρα θα σας βοηθήσουν να ανακουφιστείτε άμεσα.

Πέρα από τις προαναφερθείσες τροφές, υπάρχουν και άλλες που αν ενταχθούν στο καθημερινό διαιτολόγιο θα βοηθήσουν τον οργανισμό να ανταπεξέρχεται γρήγορα και ομαλά από το θέμα της δυσκοιλιότητας. Αυτές είναι: το μέλι, οι ξηροί καρποί, οι ψητές πατάτες, το ποπ κορν, τα φασόλια, το ακτινίδιο, τα σύκα και η παπάγια.

Άλλες συνήθειες

Πέρα από τη σωστή διατροφή, μπορείτε να υιοθετήσετε μερικές πολύ ωφέλιμες συνήθειες που θα βοηθήσουν τον οργανισμό σας να λειτουργήσει πιο ομαλά και φυσικά:

  • Καταναλώστε καθημερινά άφθονο νερό
  • Εντάξτε τη σωματική άσκηση στη ζωή σας
  • Κοιμηθείτε σωστά απαλλαγμένοι από προβλήματα και δυσάρεστες σκέψεις
  • Εφαρμόστε μία κομπρέσα με χλιαρό νερό χαμηλά στην κοιλιά σας λίγο πριν τον ύπνο
  • Κρατήστε θετική στάση απέναντι στη ζωή

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Influence:

Η Ειρήνη Μαθιουδάκη γεννήθηκε το 1992 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοίτησε από το τμήμα Χημείας Πανεπιστημίου Κρήτης το 2014…