Τροφές για προστασία από τη φωτογήρανση

Συντάκτης: Flowmagazine

Βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού, και ο ήλιος κυριολεκτικά καίει. Εκτός από καπέλο και αντηλιακό, χρειάζεται να εστιάσουμε και στη διατροφή μας.

Η χρήση αντηλιακού και καπέλου είναι τα δύο βασικά μέτρα προστασίας από τη φωτογήρανση. Ωστόσο, εκτός από τα παραπάνω, οι δερματολόγοι υποστηρίζουν ότι τις μέρες με έντονη ηλιακή ακτινοβολία είναι σημαντικό η διατροφή μας να περιέχει τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά.

Στα τρόφιμα που δρουν προστατευτικά για το δέρμα, εμποδίζοντας τη φωτογήρανση, περιλαμβάνονται η λαχανίδα, η κόκκινη πιπεριά, το μαρούλι, το σπανάκι και το γλυκό καλαμπόκι. Τα τρόφιμα αυτά είναι πλούσια σε ένα ή περισσότερα από τα εξής θρεπτικά συστατικά:

Λουτεΐνη: Είναι χρωστική ουσία που υπάρχει στις λαχανίδες, το μπρόκολο, το σπανάκι, τα φασόλια, το νεροκάρδαμο και το καλαμπόκι. Μελέτες έχουν δείξει πως έχει αντιγηραντικές ιδιότητες. Ιταλοί επιστήμονες χορήγησαν σε εθελόντριες λουτεΐνη με τη μορφή συμπληρώματος και διαπίστωσαν ότι μέσα σε 12 εβδομάδες διπλασιάστηκε η φωτοπροστατευτική δραστηριότητα στο δέρμα τους. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι αυτό είχε ως αποτέλεσμα σημαντική βελτίωση της ενυδάτωσης του δέρματος και, κατ’ επέκταση, μείωση των ρυτίδων. Για την επαρκή ημερήσια πρόσληψη λουτεΐνης, αρκεί η καθημερινή κατανάλωση 150 γραμμαρίων από τα παραπάνω τρόφιμα.

Λυκοπένιο: Έχει βρεθεί ότι μετά την έκθεση στον ήλιο μειώνονται τα επίπεδα του λυκοπενίου στο δέρμα κατά 46%! Το γεγονός αυτό συνεπάγεται την ανάγκη αναπλήρωσης της ουσίας, η οποία υπάρχει σε μεγάλες ποσότητες στη ντομάτα (σε όλες τις μορφές, ακόμα και σε σάλτσες ή κέτσαπ), το καρπούζι και το κόκκινο γκρέιπφρουτ.

Βήτα-καροτίνη: Είναι γνωστό ότι συσσωρεύεται κάτω από το δέρμα. Μελέτες έχουν δείξει πως η καθημερινή κατανάλωσή της επί 10 εβδομάδες μπορεί να προσφέρει στο δέρμα προστασία που ισοδυναμεί με δείκτη προστασίας από τον ήλιο 4. Τροφές πλούσιες σε βήτα-καροτίνη είναι το καρότο, η γλυκοπατάτα, το μάνγκο και το βερίκοκο, τα οποία περιέχουν την πορτοκαλί χρωστική ουσία βήτα-καροτίνη.

Πηγή

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…