Τροφές για αποτοξίνωση στο συκώτι

Συντάκτης: Ρουμπίνα Στεφάτου

Το συκώτι είναι ένα από τα πιο σημαντικά όργανα στο σώμα, αφού είναι υπεύθυνο για τον καθαρισμό και την διύληση όλων των βλαβερών ουσιών από τροφές και ποτέ που περνούν στο αίμα. Είναι επί της ουσίας το όργανο που “φυλακίζει” τις τοξίνες και προστατεύει όλα τα υπόλοιπα όργανα. Γι’ αυτόν το λόγο είναι σώφρον μερικές φορές μέσα στο χρόνο να βοηθούμε το συκώτι μας με μια καλή αποτοξίνωση. Αυτό μπορεί να γίνει εφικτό με την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών, τις οποίες και αναφέρουμε πιο κάτω.

Πρώτα όμως ας δούμε τα συμπτώματα ενός συκωτιού υπερφορτωμένου

Υπάρχουν αρκετά συμπτώματα που επιβεβαιώνουν ότι θα πρέπει να αποτοξινώσετε το συκώτι σας:

  • Κακή πέψη: το συκώτι παίζει ουσιαστικό ρόλο στη διαδικασία της πέψης. Η δυσπεψία, ο πόνος στην κοιλιά, η δυσκοιλιότητα ή τα αέρια είναι συμπτώματα προβλημάτων στο συκώτι.
  • Διάθεση: η δυσλειτουργία του συκωτιού επηρεάζει επίσης τη διάθεσή μας, προκαλώντας μας ευερεθιστότητα, αποθάρρυνση και θυμό.
  • Μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια.
  • Πόνος στο δεξί μάτι.
  • Κιτρίνισμα του δέρματος και του λευκού των ματιών.
  • Υπερταση.
  • Αλλεργίες και δερματικά προβλήματα.

Τροφές που αποτοξινώνουν το συκώτι

Σκόρδο: Ακόμα και μια μικρή ποσότητα είναι αρκετή για να ενεργοποιήσει εκείνα τα ηπατικά ένζυμα που συμβάλλουν στην απομάκρυνση των τοξινών. Περιέχει επίσης σημαντικές ποσότητες αλικίνης και σεληνίου, τα οποία είναι δύο φυσικά συστατικά που βοηθούν στην αποτοξίνωση.

Γκρέιπφρουτ: Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά. Αρκεί ένα ποτήρι από φρέσκο χυμό γκρέιπφρουτ (ειδικά το πρωί) για να αυξηθεί η παραγωγή αποτοξινωτικών ενζύμων και να απομακρυνθούν καρκινογόνα και άλλες τοξίνες από το ήπαρ.

Πράσινο τσάι: Είναι γεμάτο με αντιοξειδωτικά όπως οι κατεχίνες, ένα συστατικό που είναι γνωστό ότι συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία του ήπατος.

Αβοκάντο: Το καλοκαίρι είναι η καλύτερη εποχή για καλής ποιότητας αβοκάντο. Είναι ένα φρούτο που βοηθάει τον οργανισμό να παράγει γλουταθιόνη, μια χημική ένωση που είναι απαραίτητη για την διαδικασία αυτο-αποτοξίνωσης του συκωτιού.

(διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στην επόμενη σελίδα)

Σελίδες: 1 2

Συντάκτης: Ρουμπίνα Στεφάτου,

Influence:

Η Ρουμπίνα Στεφάτου είναι υποψήφια διδάκτωρ του Παντείου Πανεπιστημίου, ασχολείται με την εκπαίδευση κάνοντας ιδιαίτερα μαθήματα ιστορίας…