Ποιες είναι οι τροφές που ελαττώνουν το σάκχαρο;

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Ο διαβήτης είναι μία μεταβολική νόσος που πλήττει εκατομμύρια ανθρώπων, με πολλούς από αυτούς να μην γνωρίζουν καν ότι πάσχουν από την ασθένεια. Ο διαβήτης τύπου ΙΙ είναι η πιο συνηθισμένη του μορφή, στην οποία ο οργανισμός παρουσιάζει ανοχή στη δράση της ινσουλίνης. Τα καλά νέα είναι πως, με έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής και με σωστή διατροφή και άσκηση, ο διαβήτης είναι διαχειρήσιμος χωρίς να απειλεί την υγεία του ασθενούς.

Παρακάτω μπορούμε να δούμε ορισμένες τροφές- θαύματα για κάθε διαβητικό, που ρυθμίζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και ενισχύουν τη δράση της ινσουλίνης. Ας ρίξουμε μια ματιά…

Κανέλα

Η κανέλα έχει αποδειχθεί μέσα από μελέτες πως μπορεί να ελαττώσει το σάκχαρο στο αίμα, αλλά και τον γενικότερο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου ΙΙ, για όσους δεν πάσχουν. Επιπλέον, μπορεί να ελαττώσει την χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια. Χρησιμοποιήστε την λοιπόν στα πιάτα σας και πειραματιστείτε μαζί της, καθώς χωράει σε πολύ περισσότερες συνταγές από τα γλυκά που την έχουμε συνηθίσει.

Βρώμη

Η βρώμη χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να μεταβολιστεί, που σημαίνει ότι δεν αυξάνει απότομα τα επίπεδα σακχάρου μας, και μας αφήνει να αισθανόμαστε χορτασμένοι για περισσότερη ώρα, πράγμα που μας βοηθά να ελέγχουμε το βάρος μας καλύτερα.

Σολωμός

Ο σολωμός, όπως και κάθε τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά, είναι εξαιρετική επιλογή για τους διαβητικούς. Φυτικές πηγές ωμέγα-3 είναι οι ξηροί καρποί και ο λιναρόσπορος.

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά

Το σπανάκι, η λαχανίδα και το μπρόκολο είναι εξαιρετικές πηγές αντιοξειδωτικών, βιταμίνης C και μαγνησίου. Αποτελούν εξαιρετική προσθήκη σε κάθε γεύμα, και περιέχουν τεράστιες ποσότητες φυτικών ινών. Με αυτό τον τρόπο, ελέγχονται σε μεγάλο βαθμό τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και αποκαθίσταται εύκολα και γρήγορα το αίσθημα του κορεσμού.

Μούρα

Τα μούρα είναι εξαιρετική επιλογή για τους διαβητικούς, καθώς η γλυκιά τους γεύση ικανοποιεί την όρεξή μας για επιδόρπιο, αλλά δεν πρόκειται να αυξήσουν ραγδαία το σάκχαρο στο αίμα μας. Επιπλέον, περιέχουν πολύ σημαντικές ποσότητες αναγκαίων θρεπτικών συστατικών, όπως βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες.

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Influence:

Η Ειρήνη Μαθιουδάκη γεννήθηκε το 1992 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοίτησε από το τμήμα Χημείας Πανεπιστημίου Κρήτης το 2014…