Τριχόπτωση: μπορώ να την καταπολεμήσω;

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Κάθε μέρα, φυσιολογικά χάνουμε από το τριχωτό της κεφαλής μας περίπου 50-100 τρίχες. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα μαλλιά ανανεώνονται με την τρίχα να ανακυκλώνεται συνεχώς σε τρεις φάσεις ζωής: την αναγενή, την καταγενή και την τελογενή. Στο τελευταίο στάδιο, η τρίχα καταστρέφεται, πέφτει και αναγεννάται ξανά. Υπάρχει όμως και η περίπτωση της απώλειας περισσοτέρων από 100 τριχών ημερησίως, οι οποίες όμως δεν αντικαθίσταται ξανά. Αυτή η κατάσταση παρουσιάζει εποχιακές διακυμάνσεις και δεν είναι σταθερή, ενώ μπορεί να οδηγήσει σε σταδιακή απώλεια μαλλιών. Ανάλογα με την σοβαρότητα του προβλήματος, μπορεί να χαρακτηρισθεί ως αλωπεκία.

Γιατί χάνουμε τα μαλλιά μας;

Οι αιτίες που οδηγούν στην απώλεια μαλλιών είναι πολλές και κυρίως έχουν να κάνουν με την ηλικία, την κληρονομικότητα σε ανθρώπους με επιβαρυμένο οικογενειακό ιστορικό, το άγχος, τις ενδοκρινολογικές διαταραχές, όπως παθήσεις του θυρεοειδούς και την υπερανδρογοναιμία, την αναιμία, την έλλειψη πολύτιμων συστατικών από τη διατροφή, όπως ο σίδηρος και άλλες παθολογικές καταστάσεις.

Είναι επομένως πολύ σημαντικό να εντοπιστεί εγκαίρως ποια από τις παραπάνω αιτίες ενεργοποιεί σε κάθε άτομο την τριχόπτωση, ώστε να εφαρμοστεί η σωστή θεραπευτική αντιμετώπιση.

Πρέπει δηλαδή να εντοπιστεί αν ευθύνεται η μόνο η κακή κληρονομικότητα που προκαλεί πρόωρη απώλεια των τριχών, ή αν ρόλο έχουν άλλοι παράγοντες, οι οποίοι πρέπει να διορθωθούν, όπως το αυξημένο άγχος του ασθενούς, οι ενδοκρινολογικές και αιματολογικές διαταραχές που επιβαρύνουν την τριχόπτωση ή ακόμα και η ελλιπής σε πολύτιμα δομικά συστατικά της τρίχας διατροφή.

H τρίχα συντίθεται κυρίως από κερατίνη, την οποία παράγει ο βολβός. Ως δομικά στοιχεία της πρωτεΐνης αυτής χρησιμοποιούνται αμινοξέα, μέταλλα, λιπίδια και βιταμίνες που φτάνουν στον βολβό ως προϊόντα των μεταβολικών μονοπατιών, μέσω της ροής του αίματος. Όταν όμως το σώμα μας δεν εφοδιάζεται με όλες αυτές τις ουσίες μέσω της διατροφής, ο βολβός αδυνατεί να παράγει κερατίνη και κατά συνέπεια να συνθέσει μία νέα τρίχα.

Πώς να αποφύγω την τριχόπτωση;

Όπως έχουμε αναφέρει πολλές φορές, η σωστή διατροφή αποτελεί την κατάλληλη αμυντική δύναμη εναντίον πολλών παθολογικών καταστάσεων που μας ταλαιπωρούν. Έτσι, προκειμένου να απολαμβάνετε πάντα υγιή και δυνατά μαλλιά φροντίστε να λαμβάνετε ημερησίως τα κατάλληλα θρεπτικά στοιχεία που έχει ανάγκη ο οργανισμός σας.

Σε πιο πρακτικό επίπεδο, εντάξτε στο καθημερινό σας διαιτολόγιο τροφές πλούσιες σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σίδηρο, μαγνήσιο και φώσφορο. Τέτοιες τροφές είναι το ψάρι, το άπαχο κρέας, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά. Επιπλέον, εκμεταλλευτείτε τις βιταμίνες και τις θρεπτικές ουσίες των φρούτων, των λαχανικών, των προϊόντων ολικής άλεσης και φυσικά του ελαιολάδου. Με αυτό τον τρόπο, θα δώσετε στον οργανισμό σας τα κατάλληλα στοιχεία για την αναγέννηση της τρίχας μου οδηγεί σε πλούσια και υγιή μαλλιά.

Επιπλέον, ένας πολύ βασικός παράγοντας για την εμφάνιση της τριχόπτωσης είναι το άγχος και η γενικότερη κατάσταση της ψυχολογίας μας. Αποφύγετε λοιπόν το υπερβολικό στρες στην καθημερινότητά σας και κοιμηθείτε καλά για να διατηρείστε πάντα ξεκούραστοι και ανανεωμένοι.

Τέλος, δώστε ιδιαίτερη προσοχή στα προϊόντα περιποίησης μαλλιών που χρησιμοποιείτε. Αποφύγετε αυτά που περιέχουν πολλές τεχνητές χημικές ουσίες και περιοριστείτε σε φυσικές λύσεις όπως το ελαιόλαδο ή το χαμομήλι. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια του βουρτσίσματος, διαχειριστείτε τα μαλλιά σας με προσοχή, σεβασμό και απαλότητα, αποφεύγοντας παράλληλα όσο γίνεται περισσότερο μεθόδους styling , οι οποίες χρησιμοποιούν σκληρά χημικά συστατικά και αυξάνουν τη θερμότητα και το βάρος της τρίχας, προξενώντας τη μόνιμη καταστροφή της.

Σύγχρονες μέθοδοι θεραπείας

Αν ωστόσο, έρθετε αντιμέτωποι με το πρόβλημα της τριχόπτωσης και αυτό γίνεται όλο και πιο έντονο, τότε η σωστότερη κατεύθυνση είναι η επίσκεψη σε έναν Δερματολόγο. Εμείς, από την πλευρά μας, δεν έχουμε παρά να σας προτείνουμε ένα άκρως εξειδικευμένο και κατάλληλα εξοπλισμένο Δερματολογικό κέντρο, στο οποίο θα βρείτε σίγουρα τη λύση για το πρόβλημα που σας ταλαιπωρεί. Η υπεύθυνη ιατρός, κυρία Κορίνα Τζίμα θα σας υποδεχτεί στο φιλικά διαμορφωμένο χώρο της βοηθώντας σας με τη χρήση των πλέον σύγχρονων διαγνωστικών εργαλείων να εντοπίσετε έγκαιρα την αιτία που προξενεί την απώλεια τριχών, έτσι ώστε να επιλεγεί η κατάλληλη θεραπευτική μέθοδος. Εξάλλου, εφαρμόζοντας τις πλέον σύγχρονες μεθόδους θεραπείας, θα σας απαλλάξει οριστικά από το άγχος της τριχόπτωσης επιτυγχάνοντας να ενεργοποιηθούν και πάλι οι αδύναμοι θύλακες των τριχών. Γνωρίστε τις σύγχρονες διαγνωστικές τεχνικές της Τριχοσκόπησης και του Τριχοριζογράμματος και απολαύστε τη σύγχρονη μέθοδο της Μεσοθεραπείας Τριχωτού Κεφαλής, αποκλειστικά εξειδικευμένη για τη δική σας περίπτωση, η οποία σε λίγες μόνο συνεδρίες ενεργοποιεί τα αδύναμα τριχοθυλάκια και αποκαθιστά εντυπωσιακά τον αριθμό των ενεργών τριχών, χαρίζοντας και πάλι δυνατά, υγιή μαλλιά..

Δρ. Κορίνα Τζίμα, Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος – Ειδικός Δερματοχειρουργός

Για περισσότερες πληροφορίες ή ραντεβού επικοινωνήστε στο τηλέφωνο 212 1007848 ή στο e-mail info@korinatzima.gr.

Διεύθυνση: Πεντέλης 2, Μαρούσι

Website: http://www.korinatzima.gr/

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Influence:

Η Ειρήνη Μαθιουδάκη γεννήθηκε το 1992 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοίτησε από το τμήμα Χημείας Πανεπιστημίου Κρήτης το 2014…