Τρίκαλα: Η πρώτη «έξυπνη πόλη» της Ελλάδας τα έχει όλα!

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου

Τι μπορεί να πρωτοπεί κανείς για τα Τρίκαλα. Η πανέμορφη αλλά και ευρωπαϊκών προδιαγραφών πόλη των Τρικάλων, που ισορροπεί εξαιρετικά ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν και παράλληλα έχει στραμμένο το βλέμμα στο μέλλον.

Η πρώτη «έξυπνη πόλη»

Ποιος θα το φανταζόταν πως τα Τρίκαλα, στην καρδιά της αγροτικής Ελλάδας, θα γινόταν η πρώτη έξυπνη πόλη της χώρας µε high tech υπηρεσίες. Με εγκωμιαστικάαφιερώματα από τον διεθνή και εγχώριο Τύπο, τα Τρίκαλα έχουν καταφέρει να µη θυμίζουν Ελλάδα χάρη στις καινοτομίες και στα πιλοτικά τεχνολογικά εγχειρήματα που έχουν λύσει τα χέρια των πολιτών (π.χ. στέλνουν άμεσα τα αιτήματά τους στον Δήμο µέσω mobile app).

Είναι μια πόλη-πρότυπο, που μπήκε µε φόρα στον 21ο αιώνα και συνεχίζει να εκπλήσσει λειτουργώντας ως παράδειγμα προς μίμηση για την υπόλοιπη χώρα. Τα Τρίκαλα και τα περίχωρα, είναι ένας από τους προορισμούς που θέλεις να βάλεις στο GPS, χειμώνα καλοκαίρι, καθώς προσφέρει all time συγκινήσεις από κάθε άποψη και για κάθε ιδιοσυγκρασία (τόπος λατρεμένος και για όσους αγαπούν το καλό φαγητό συνοδεία τσίπουρου και για τους sports enthusiasts).

Φύση και αστικό τοπίο

Είτε ως σημείο συνάντησης, είτε για βόλτα χαζεύοντας το Ληθαίο ποταμό, η πεζοδρομημένη Γέφυρα, αποτελεί σημείο αναφοράς στα Τρίκαλα. Η «πράσινη ζούγκλα» στο λόφο του Προφήτη Ηλία, τόσο κοντά στο κέντρο της πόλης ξαφνιάζει ενώ ακριβώς δίπλα καγκουρό, λάμα και ελάφια, προσφέρουν ένα «οπτικό σαφάρι» στο Ζωολογικό Κήπο.

Βυζαντινό Κάστρο

Με τον ποταμό Ληθαίο, παραπόταμο του Πηνειού, να διατρέχει την πόλη, τα Τρίκαλα Θεσσαλίας βρίσκονται στη δυτικό τμήμα της περιφέρειας. Η πόλη έχει μία ξεχωριστή ατμόσφαιρα αλλά και αρκετά μέρη για διασκέδαση.Ένα από τα πρώτα αξιοθέατα που θα αντικρίσεις είναι το κάστρο της πόλης, καθώς θα προσφέρει εντυπωσιακή θέα στα Τρίκαλα και έτσι από την κορφή μπορείς να αποκτήσεις μία γενική εικόνα της περιοχής. Κατασκευάστηκε απ’ τον Ιουστινιανό στην ακρόπολη της Τρίκκης ενώ αργότερα ένα ρολόι προστέθηκε απ’ τους Οθωμανούς σ’ έναν απ’ τους πύργους του. Σημείωσε ότι το ρολόι που θα δεις σήμερα στο κάστρο προστέθηκε το 1936 από τον τότε δήμαρχο της πόλης.

Παλιά Πόλη

Η Παλιά Πόλη αποτελείται από τις συνοικίες Βαρούσι και παλιά Μανάβικα, βρίσκεται στις παρυφές του κάστρου και κατά το παρελθόν υπήρξε αριστοκρατική γωνιά των Τρικάλων. Η γραφική αυτή περιοχή συγκεντρώνει τις περισσότερες και παλαιότερες εκκλησίες και όμορφα αρχοντικά που αντικατοπτρίζουν την οικονομική και πολιτιστική άνθιση του 18ου και 19ου αιώνα. Εδώ θα βρείτε επίσης και όμορφα ταβερνάκια και cafe-bars. Τα στενά της γειτονιάς αυτής έγιναν γνωστά από το τραγούδι του Τσιτσάνη για τον διαβόητο Σακαφλιά.

Γαστρονομία και τοπικά προϊόντα

Γνωστοί καλοφαγάδες οι Τρικαλινοί! Η Φέτα, βασίλισσα των λευκών τυριών, πλαισιωμένη από τα υπόλοιπα «λευκά» γαστρονομικά αριστουργήματα: γιαούρτι, γαλοτύρι, μυζήθρα. Τη μακρόχρονη κτηνοτροφική παράδοση της περιοχής δικαιώνει το φημισμένο τρικαλινό λουκάνικο. Οι αισθήσεις ξυπνούν με τα αρώματα από τα βότανα και τα μπαχαρικά που απλόχερα προσφέρει ο γειτονικός Κόζιακας ενώ η γευστική εμπειρία ολοκληρώνεται με εξαιρετικής ποιότητας κρασί και τσίπουρο.

Μονοήμερες κοντινές εξορμήσεις

Λίμνη Πλαστήρα

Πρόκειται ίσως για μία από τις πιο αναγνωρίσιμες λίμνες στη Ελλάδα, με χαρακτηριστική φυσική ομορφιά. Είναι μία τεχνητή λίμνη, η οποία δημιουργήθηκε έπειτα από την κατασκευή φράγματος στη θέση Κακαβάκια. Εμπνευστής του έργου θεωρείται ο Νικόλαος Πλαστήρας, όταν το 1925 επισκέφτηκε την περιοχή. Η ολοκλήρωση του φράγματος έγινε το 1959.Η λίμνη περιστοιχίζεται από σωρεία ελάτων που προσδίδουν μία άγρια ομορφιά στην περιοχή.

Αξίζει να διασχίσεις τον δρόμο που κυκλώνει την λίμνη και να εντοπίσεις τα καλύτερα σημεία για φωτογράφηση. Κάνε μία στάση στο φράγμα για να εντυπωσιαστείς με το ανθρώπινο αυτό επίτευγμα και τη φυσική γοητεία των ήσυχων νερών. Τέλος, στη δυτική πλευρά της λίμνης, κοντά στο Νεοχώρι, βρίσκεται ένας πρωτότυπος βοτανικός κήπος. Στην έκτασή του θα βρεις πληροφορίες όχι μόνο για τη χλωρίδα της περιοχής, αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας.

Μετέωρα και Καλαμπάκα

Μία άλλη μονοήμερη εκδρομή που μπορείς να πραγματοποιήσεις από την περιοχή των Τρικάλων είναι αυτή στα Μετέωρα. Οι βράχοι των Μετεώρων στέκονται για χιλιάδες χρόνια αγέρωχοι στην περιοχή και μαγεύουν τον κάθε επισκέπτη με την άγρια και θελκτική τους ομορφιά.Εκεί δημιουργήθηκαν εντυπωσιακά μοναστηριακά κέντρα και η περιοχή σήμερα αποτελεί τον δεύτερο πιο σημαντικό εκκλησιαστικό προορισμό μετά το Άγιο Όρος. Συνολικά υπήρξαν 30 μοναστήρια στα Μετέωρα και σήμερα λειτουργούν μόλις τα 6. Από το 1988 περιλαμβάνονται στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Πανέμορφες βυζαντινές τοιχογραφίες θα βρεις στις μονές της Μεταμορφώσεως (γνωστή και ως Μεγάλο Μετέωρο), των Αγίων Πάντων (γνωστή και ως μονή Βαρλαάμ) και του Αγίου Στεφάνου.

Μετά την περιπλάνησή σου στους μοναστικούς αλλά και βραχώδεις αυτούς θησαυρούς, αξίζει να κάνεις μία στάση και στην πόλη της Καλαμπάκας, η οποία βρίσκεται κυριολεκτικά στη σκιά των βράχων. Εκεί μπορείς να απολαύσεις τον καφέ σου με θέα τα μετέωρα ή να δοκιμάσεις τοπικές γεύσεις στις ταβέρνες της περιοχής. Η χοιρινή πρασοτηγανιά και τα τοπικά λουκάνικα δε θα σε απογοητεύσουν.

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.