Τρίγωνο των Βερμούδων: Η αλήθεια πίσω από το μύθο

Συντάκτης: Μαρία Μάμαλη

Μυστήριες εξαφανίσεις πλοίων και αεροπλάνων συνδέθηκαν με το φημισμένο «Τρίγωνο των Βερμούδων», ένα μέρος που ακόμα και στο άκουσμά του προκαλείται τρόμος. Πλέον, δίνονται εξηγήσεις, επιστημονικές και τεκμηριωμένες αλλά ο θρύλος δεν χάνει την (ανατριχιαστική) αίγλη του. 

Πολλά έχουν ακουστεί κατά καιρούς για το Τρίγωνο των Βερμούδων. Έχει δημιουργηθεί η εντύπωση ότι είναι ένα απαγορευμένο μέρος όπου εξαφανίζονται συνεχώς πλοία και αεροπλάνα, ενώ κάποιοι αποδίδουν τα παραπάνω σε μεταφυσικές δραστηριότητες. Όμως αυτό πρόκειται για σενάριο επιστημονικής φαντασίας μιας και η αλήθεια είναι πολύ πιο απλή. 

Η Τοποθεσία

Το Τρίγωνο των Βερμούδων είναι μια νοητή περιοχή (καθώς δεν έχει σταθερά όρια) στο δυτικό τμήμα του βόρειου Ατλαντικού Ωκεανού. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν το αναγνωρίζει και ούτε καθιερώνεται στους επίσημους χάρτες. Θεωρείται ότι εκτείνεται από το Μαϊάμι της Φλόριντα μέχρι το νησί των Βερμούδων και το Σαν Χουάν του Πουέρτο Ρίκο. Αν ενωθούν οι περιοχές αυτές σχηματίζουν ένα νοητό ισόπλευρο τρίγωνο. 

Μυστήρια γεγονότα & εξαφανίσεις

Πρώτος μίλησε για την περιοχή ο Χριστόφορος Κολόμβος, το 1492, όταν έκανε το πρώτο του ταξίδι στον Νέο Κόσμο. Καθώς περνούσε από τις Βερμούδες κατέγραψε μια εκρηκτική φλόγα στη θάλασσα, η οποία δημιούργησε ένα περίεργο φως. Σύμφωνα με ένα άλλο θρύλο του 1881, το πλοίο Ellen Austin ενώ έπλεε από το Λίβερπουλ στη Νέα Υόρκη συνάντησε ένα «πλοίο φάντασμα» και από τότε δεν το έμαθαν ποτέ τι απέγινε. 

Το μυστήριο του Τριγώνου έλαβε διαστάσεις το 1945 όταν πέντε μαχητικά (Flight 19) χάθηκαν από τα ραντάρ, ενώ πετούσαν πάνω από την περιοχή. Το 1964 το περιοδικό «Argosy Magazine» και ο Vincent Gaddis με το πολύκροτο άρθρο του για το «The Deadly Bermuda Triangle», ήταν οι πρώτοι που χρησιμοποίησαν την έκφραση «Τρίγωνο των Βερμούδων» και «εδραίωσαν» τον φοβερό και τρομερό θρύλο. Έκτοτε, διάφορα περιστατικά και εξαφανίσεις αποδόθηκαν στο Τρίγωνο. 

Η Επιστημονική Εξήγηση

Οι έρευνες συνεχίζονται μέχρι και σήμερα, προσπαθώντας να εξηγήσουν λογικά τις εξαφανίσεις/συντριβές πλοίων και αεροσκαφών. Στο συγκεκριμένο άρθρο θα παραθέσουμε κάποιες από τις πιο αντιληπτές και επιστημονικά αποδεκτές ερμηνείες. 

  • Καθημερινή κυκλοφορία, τόσο από αέρα όσο και από θάλασσα

Μια εξήγηση είναι ότι το μέρος έχει μεγάλη κίνηση. Πολύ κοντά βρίσκονται η Κούβα, οι Μπαχάμες, η Αϊτή, η Δομινικανή Δημοκρατία στην Καραϊβική, η Τζαμάικα, και άλλα μικρότερα νησάκια. Επιπλέον, το Μαϊάμι, οι Βερμούδες και το Πουέρτο Ρίκο έχουν πάρα πολλούς τουρίστες. Εκατοντάδες πλοία και αεροπλάνα περνούν καθημερινά από εκεί και είναι στατιστικά σίγουρο ότι κάποια στιγμή θα συμβεί κάποιο ατύχημα. Παράλληλα, ο αριθμός των περιστατικών δεν είναι σημαντικά μεγαλύτερος από ότι σε άλλες περιοχές. (παράδειγμα Ασία ή Ευρώπη)

  • Ακραία Καιρικά Φαινόμενα

Στο συγκεκριμένο μέρος συμβαίνουν πολύ συχνά τροπικές καταιγίδες και τυφώνες. Ο καιρός μέσα και γύρω από το Τρίγωνο είναι ιδιαίτερα ευμετάβλητος και απρόβλεπτος. Μπορούν να αναπτυχθούν σε διάστημα λίγων λεπτών σφοδρές θύελλες και τυφώνες (μέχρι και 12 μποφόρ). Γίνεται αντιληπτό ότι η ένταση του ανέμου είναι σαρωτική και δύναται να ρίξει αεροπλάνα που πετούν χαμηλά αλλά και να βυθίσει πλοία. 

  • Το Ρεύμα του Κόλπου του Μεξικού

Ο Κόλπος του Μεξικού είναι μια λεκάνη που περιβάλλεται από το Τέξας, τη Λουιζιάνα, το Μισισίπι, την Αλαμπάμα και την Φλόριντα των ΗΠΑ, το Μεξικό και την Κούβα. Το κανάλι Γιουκατάν συνδέει τον Κόλπο με την Καραϊβική και τον Ατλαντικό. Στο Κόλπο του Μεξικού γίνονται αιφνίδιες καιρικές αλλαγές. Ο Κόλπος έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε αλάτι και έχει θερμοκρασία πολύ υψηλότερη από τα νερά του ωκεανού. Επομένως, όταν αυτό το ζεστό νερό βγαίνει στα κρύα νερά του Ατλαντικού δημιουργεί στρώματα ομίχλης και η ορατότητα δεν είναι και η καλύτερη. Όταν φυσούν μάλιστα δυνατοί βορειοανατολικοί άνεμοι η θάλασσα αναστατώνεται και μπορεί να σηκώσει μεγάλα κύματα. 

  • Άγρια-Τεράστια Κύματα

Υπό προϋποθέσεις μπορεί να προκληθούν μαζικά κύματα πολύ μεγάλου ύψους και πλάτους. Αυτά τα τεράστια κύματα μπορούν να σχηματιστούν απροσδόκητα και να φτάσουν σε ύψος έως και 30 μέτρων! Ερευνητές έκαναν μοντέλα προσομοίωσης στα εργαστήριά τους διαπιστώνοντας ότι ακόμη και αν κάποιο πλοίο βρισκόταν μακριά, θα μπορούσαν να το «καταπιούν» τα κύματα. 

  • Σύννεφα

Επιστήμονες της Αμερικής μετά από μελέτες διαπίστωσαν ότι σε εκείνη την περιοχή υπάρχουν ασυνήθιστα εξαγωνικά σύννεφα. Οι μετεωρολόγοι θεώρησαν ότι αυτά τα σύννεφα μπορεί να λειτουργήσουν σαν «αέρινες βόμβες», τα οποία εκκρίνουν αέρα, «ανατινάζοντας» τα στρώματα αέρα στην ατμόσφαιρα και παράγουν κύματα. Τα συγκεκριμένα κύματα κινούνται κυκλικά πάνω από την περιοχή.

  • Το φαινόμενο της Φωτιάς (St. Elmo)

Κάτι τέτοιο πρέπει να είδε ο Κολόμβος και το πλήρωμά του. Το φαινόμενο της Φωτιάς (St. Elmo) είναι ένα μετεωρολογικό φαινόμενο, όπου δημιουργείται ένα φωτεινό πλάσμα εξαιτίας της εκκένωσης ατμοσφαιρικού ηλεκτρισμού γύρω από ένα αιχμηρό αντικείμενο στο εσωτερικό ενός ισχυρού ηλεκτρικού πεδίου στην ατμόσφαιρα (π.χ. ισχυρών καταιγίδων). Εμφανίζεται ως αχνό φως στα άκρα μυτερών αντικειμένων όπως ιστία πλοίων. Η λάμψη είναι φωτεινή, μπλε ή μωβ και συνοδεύεται από σφύριγμα ή βουητό.

  • Χαλασμένες Πυξίδες

Οι πυξίδες  έχουν συχνά περίεργη συμπεριφορά στην ευρεία περιοχή του Τριγώνου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα  αεροπλάνα και  πλοία να αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Οι γεωλόγοι βρήκαν μεγάλες ποσότητες μαγνητίτη κάτω από τις Βερμούδες και πιστεύουν ότι αυτό ίσως διαταράσσει το μαγνητικό πεδίο που χρησιμοποιείται από τις πυξίδες. 

  • Τάφρος Πουέρτο Ρίκο 

Η υποβρύχια τάφρος έχει βάθος άνω των 8.300 μέτρων, είναι το βαθύτερο μέρος του Ατλαντικού και βρίσκεται ανάμεσα σε δύο πλάκες. Αν γίνει κάποιο ατύχημα, πιθανότητα δεν μπορεί να διασωθεί κάτι. Ορισμένοι πιστεύουν ότι το πολεμικό πλοίο USS Cyclops (1945) κατέληξε εκεί. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι προέκυψε κάποια μηχανική βλάβη ή έπεσε σε κυκλώνα και πιάστηκε εξ απροόπτου. 

  • Η Θάλασσα των Σαργασσών (ή Θάλασσα των χαμένων πλοίων)

Είναι περιοχή του Βόρειου Ατλαντικού Ωκεανού. Το χαρακτηριστικό αυτής της Θάλασσας είναι το φαινόμενο της νηνεμίας και των φυκιών. Για μεγάλο χρονικό διάστημα επικρατεί η απόλυτη άπνοια και συγκεντρώνονται τεράστιες ποσότητες φυκιών. Τα παλαιότερα χρόνια που τα πλοία δεν είχαν μηχανή, το ενδεχόμενο να περάσουν από την συγκεκριμένη περιοχή αποτελούσε τραγωδία. Διότι αν κατέληγαν εκεί κατά πάσα πιθανότητα δεν θα διέφευγαν ποτέ. Βέβαια και σήμερα το μέρος είναι επικίνδυνο για τα πιο μικρά πλοία γιατί τα φύκια είναι πυκνά και κολλάνε στον κινητήρα, με αποτέλεσμα τα πλοία να ακινητοποιούνται. 

  • Πειρατεία

Οι πειρατές στην περιοχή της Καραϊβικής και του Ατλαντικού Ωκεανού αποτελούν μια άλλη εξήγηση. Σε εκείνη την περιοχή η πειρατεία ήταν έντονη και οι πειρατές έκαναν ό,τι ήθελαν. Περίμεναν μέχρι να περάσει ένα φορτηγό πλοίο ώστε να το ληστέψουν και μετά το πυρπολούσαν. Επιστήμονες πιστεύουν ότι πειρατές ευθύνονται για πολλές εξαφανίσεις. 

  •  Μεθάνιο

Η επικρατέστερη ερμηνεία δόθηκε σχετικά πρόσφατα και θέλει το μεθάνιο ως υπαίτιο. Μεγάλες ποσότητες μεθανίου παγιδεύονται σε υπόγειες στοές στον πυθμένα της θάλασσας. Η πίεση ανεβαίνει σε τέτοιο σημείο που διασπά τα πετρώματα. Μεγάλη ποσότητα του αερίου απελευθερώνεται ξαφνικά και τα πλοία που πλέουν στην περιοχή βρίσκονται σε κενό αέρος αφού χάνεται η θάλασσα από κάτω τους, με αποτέλεσμα να κάνουν ελεύθερη πτώση προς το βυθό. Αμέσως μετά η θάλασσα κλείνει χωρίς κανένα ίχνος. Όσον αφορά στον αέρα, οι φυσαλίδες συνεχίζουν στον ουρανό και αν τύχει να περνούν αεροπλάνα από εκεί, τότε βρίσκονται και αυτά μέσα στο απόλυτο κενό αέρος και οι κινητήρες τους σταματούν να λειτουργούν. Επιπλέον, το μεθάνιο είναι αρκετά εύφλεκτο με αποτέλεσμα να εκρήγνυται ακαριαία οι κινητήρες.

Συντάκτης: Μαρία Μάμαλη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.