Τρία στάδια για να βρείτε τον σκοπό της ζωής σας

Συντάκτης: Μαριαλένα Φωναζάκη, Life Coach

Ποιος είναι ο σκοπός της ζωής μου;… Πρόκειται για ένα από τα πιο δύσκολα ερωτήματα που οι άνθρωποι καλούμαστε να απαντήσουμε. Για όσους από εσάς προβληματίζεστε για το ζήτημα αυτό, σκοπός μου είναι μέσα από το άρθρο αυτό να σας παρουσιάσω τρία στάδια, τα οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ως ένα σταθερό εργαλείο, που θα σας βοηθήσει να απαντήσετε στο παραπάνω ερώτημα. 

Συνοπτικά, τα τρία στάδια που σας προτείνω για να συγκεκριμενοποιήσετε τον σκοπό σας, είναι τα εξής: 

Στάδιο 1. Κατανόηση της δύναμης της επιλογής

Στάδιο 2. Δημιουργία της «υποκείμενης αρχής» σας

Στάδιο 3. Ευθυγράμμιση της ζωής σας με αυτήν την υποκείμενη αρχή

Πάμε να τα δούμε ένα προς ένα:

  1. Κατανόηση της δύναμης της επιλογής

 Τρία στάδια για να βρείτε τον σκοπό της ζωής σας

Ο Norman Vincent Pealeυ υποστήριξε ότι η δύναμη της επιλογής είναι η μεγαλύτερη δύναμη που έχει ο άνθρωπος. Υποστήριξε ότι όσοι ζουν υπό τον κλοιό της δυστυχίας, έχουν την επιλογή να κατευθυνθούν προς την ευτυχία καταβάλλοντας την αντίστοιχη προσπάθεια, ενώ όσοι βιώνουν φοβίες, έχουν την επιλογή να τις ξεπεράσουν επιδεικνύοντας θάρρος. Ανέφερε ότι η ποιότητα της ζωής όλων μας και οι τάσεις αυτής, καθορίζονται από τις επιλογές που κάνουμε.

Η «επιλογή» είναι μία από τις σημαντικότερες δραστηριότητες της ανθρώπινης νόησης. Αυτό συμβαίνει διότι κάθε φορά που κάνουμε μία επιλογή στη ζωή μας, δημιουργούμε αντίστοιχες επιθυμίες στο υποσυνείδητό μας, οι οποίες συνάδουν με την επιλογή αυτή. Μόλις το υποσυνείδητό μας «γνωρίσει» τις επιθυμίες μας, θα κάνει οτιδήποτε για να τις «εκδηλώσει» στη ζωή μας. Έτσι, οι επιλογές που κάνουμε καταλήγουν να μετατρέπονται σε στόχους που θέλουμε να καλύψουμε. 

Η αναποφασιστικότητα, από την άλλη πλευρά, βρίσκεται στον αντίποδα της δύναμης της επιλογής, καθώς αντικατοπτρίζει την αδυναμία λήψης αποφάσεων, άρα την αδυναμία επιλογής. Η αναποφασιστικότητα, λοιπόν, όχι μόνο προκαλεί άγχος και απογοήτευση, αλλά μπορεί να προκαλέσει σύγχυση στο υποσυνείδητό μας για το τι ακριβώς είναι αυτό που επιθυμούμε. 

Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό οι επιλογές που κάνουμε, να πηγάζουν από τις δικές μας πραγματικές επιθυμίες, τους σκοπούς και τις ικανότητές μας και να μην αποτελούν προϊόν επιθυμιών άλλων ανθρώπων. Δεν είναι λίγες οι φορές που πολλοί από εμάς επιτρέπουμε στους άλλους να κάνουν επιλογές για λογαριασμό μας, με βάση τις δικές τους επιθυμίες ή τα δικά τους πιστεύω για το τι μπορεί να θέλουμε εμείς. Σε τέτοιες περιπτώσεις, οι επιλογές των άλλων για εμάς, μπορεί να καταλήγουν να είναι αντίθετες από τις πραγματικές επιθυμίες μας.

Πώς μπορεί όμως να αποφευχθεί αυτό και πώς μπορείτε να αξιοποιήσετε τη δύναμη της επιλογής με βάση τις δικές σας επιθυμίες; Αρχικά, δημιουργήστε μία λίστα με όσα σας ενδιαφέρουν, με πράγματα, συνθήκες και καταστάσεις που απολαμβάνετε και τα οποία σας κάνουν να νιώθετε πλήρεις και που σας εμπνέουν να προχωρήσετε μπροστά, ανεξάρτητα από τα εμπόδια που ενδεχομένως εμφανιστούν στο δρόμο σας. Παράδειγμα: Σας αρέσει να ασχολείστε με κάτι δημιουργικό ή καλλιτεχνικό; Σας αρέσει η φύση; Σας αρέσει η θάλασσα; Σας αρέσει να βοηθάτε άλλους ανθρώπους;

Ό,τι κι αν σας ευχαριστεί, γράψτε το και στη συνέχεια απαντήστε στις εξής ερωτήσεις:

  • Τι θέλετε να κάνετε;
  • Τι αγαπάτε σε αυτό που θέλετε να κάνετε και γιατί;
  • Πώς θα μπορούσατε να το κάνετε αυτό με αμοιβή, ώστε να βγάλετε τα προς το ζην;
  1. Δημιουργία της υποκείμενης αρχής σας

 Τρία στάδια για να βρείτε τον σκοπό της ζωής σας

Το δεύτερο στάδιο είναι να εξετάσετε τη λίστα που διαμορφώσατε προηγουμένως. Εντοπίστε την παρουσία κοινών στοιχείων σε όσα καταγράψατε ότι σας ευχαριστούν. Με άλλα λόγια, προσδιορίστε το κεντρικό θέμα αυτών που σας γεμίζουν. Μόλις το εντοπίσετε, καταγράψτε το συνοπτικά και με ακρίβεια. Συγχαρητήρια! Μόλις διαμορφώσατε την «Υποκείμενη Αρχή» σας. Φυσικά, στην πορεία της ζωής σας και όσο εσείς εξελίσσεστε, μαζί εξελίσσεται και η υποκείμενη αρχή σας, αλλά ο πυρήνας της θα παραμένει πάντα ίδιος. 

  1. Ευθυγράμμιση της ζωής σας με την υποκείμενη αρχή σας

Στο τελευταίο στάδιο καλείστε να χαρτογραφήσετε την πορεία σας που θα σας οδηγήσει στην επίτευξη του απόλυτου σκοπού σας. Για να το πετύχετε αυτό είναι πιθανό να κληθείτε να εφαρμόσετε αλλαγές στον τρόπο ζωής σας, που κρίνετε ότι θα σας βοηθήσουν στην ευθυγράμμιση της ζωής σας με τον υποκείμενο σκοπό σας. Μέσα από αυτές τις αλλαγές, θα αρχίσετε να έρχεστε ολοένα και πιο κοντά στην υποκείμενη αρχή. Για παράδειγμα, αν στα προηγούμενα δύο στάδια ανακαλύψατε ότι σας αρέσει να βοηθάτε αυτούς που έχουν ανάγκη, μία προτεινόμενη αλλαγή που μπορείτε να υιοθετήσετε στη ζωή σας είναι να ξεκινήσετε να αναζητάτε ευκαιρίες εθελοντισμού. Από την άλλη πλευρά, ίσως αποφασίσετε ότι θέλετε να αλλάξετε δουλειά ή να ξεκινήσετε τη δική σας επιχείρηση που να ανταποκρίνεται στην δική σας υποκείμενη αρχή.

Σε κάθε περίπτωση, μη βιαστείτε να ολοκληρώσετε το στάδιο αυτό. Δώστε στον εαυτό σας τον χρόνο που χρειάζεται για να οδηγηθεί στις αλλαγές που θα σας κάνουν να πλησιάσετε και να φτάσετε την υποκείμενη αρχή σας. Ωστόσο, θα το διαπιστώσετε και μόνοι σας, ότι ακόμα και μέσα από μικρές αλλαγές που θα κάνετε, θα οδηγείστε όλο και πιο κοντά στην υποκείμενη αρχή και αυτό θα σας αυξήσει τον γενικότερο ενθουσιασμό σας στη ζωή. 

Συντάκτης: Μαριαλένα Φωναζάκη, Life Coach

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.