Τρεις προτάσεις δωρεάν διά βίου μάθησης για όσο #Μένουμε σπίτι

Συντάκτης: Μαριαλένα Αλεξιάδη

Με τις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί εξαιτίας του κορωνοϊού και μας έχουν περιορίσει στο σπίτι, μας παρουσιάζεται μία χρυσή ευκαιρία να ανοίξουμε την πόρτα της διά βίου μάθησης, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση και χωρίς να απαιτείται η φυσική παρουσία μας. Σε αυτό το άρθρο, σας παρουσιάζουμε τα δωρεάν εξ αποστάσεως μαθήματα που προσφέρουν τρία ελληνικά πανεπιστήμια.

Η ανάγκη να μαθαίνει ο άνθρωπος καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του έχει τονισθεί εδώ και πολλά χρόνια από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη-μέλη της. Και όχι άδικα: Η διά βίου μάθηση δίνει στο άτομο τη δυνατότητα να εμπλουτίσει τις γνώσεις του, να αποκτήσει νέες δεξιότητες, αλλά και να διευρύνει τους πνευματικούς του ορίζοντες. Παράλληλα, η επιθυμία απόκτησης νέων γνώσεων έχει θετικό αντίκτυπο στην εργασία, καθώς φανερώνει έναν άνθρωπο που θέλει να εξελίσσεται συνεχώς και να αναπτύσσεται ως προσωπικότητα, και ο οποίος, επιπλέον, γνωρίζει πώς να μαθαίνει.

Ενδεικτικά σας προτείνουμε εδώ τρεις επιλογές διά βίου μάθησης.

1. Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα (https://opencourses.uoa.gr/)

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών προσφέρει, όχι μόνο στους φοιτητές και τις φοιτήτριες αλλά και στο ευρύ κοινό, ελεύθερη, δωρεάν πρόσβαση στο περιβάλλον των μαθημάτων, καθώς και στο εκπαιδευτικό υλικό τους, το οποίο είναι σχεδιασμένο από τα μέλη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου. Τα ακαδημαϊκά μαθήματα πραγματοποιούνται μέσω της εκπαιδευτικής πλατφόρμας Open eClass, είναι ανοιχτά και δεν απαιτείται εγγραφή. Αξιοσημείωτο είναι, ακόμα, πως όλα τα τμήματα του Πανεπιστημίου (μεταξύ άλλων της Νομικής, της Ιατρικής, της Φυσικής, των Μαθηματικών, της Φιλολογίας, του Παιδαγωγικού) προσφέρουν βιντεοσκοπημένες διαλέξεις και εκπαιδευτικό υλικό, ενώ για να τα παρακολουθήσει κάποιος χρειάζεται απλώς να μπει στην ιστοσελίδα του Πανεπιστήμιου. (Ο σύνδεσμος παρατίθεται παραπάνω.)

2. Πανεπιστήμιο Κρήτης, Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα (https://opencourses.uoc.gr/)

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης έχει εισέλθει και αυτό δυναμικά στη δημιουργία Ανοικτών Ακαδημαϊκών Μαθημάτων παρατηρώντας πολλά γνωστά διεθνή ιδρύματα να έχουν προβεί σε τέτοιες καινοτόμες δράσεις. Τα μαθήματα που μπορεί να παρακολουθήσει κάποιος (είτε φοιτητής, είτε απλός πολίτης) είναι ποικίλα και προσφέρονται από τις Σχολές της Φιλοσοφικής, των Επιστημών Αγωγής, των Κοινωνικών Επιστημών, των Θετικών και Τεχνολογικών καθώς και της Ιατρικής.

Η πλατφόρμα που φιλοξενεί τα ακαδημαϊκά μαθήματα είναι αυτή της Moodle. Πολύ σημαντικός κρίνεται ο «Οδηγός χρήσης εργαλείων της τηλε-εκπαίδευσης», προκειμένου η παρακολούθηση να γίνεται απρόσκοπτα ακόμα και από κάποιον που δεν είναι εξοικειωμένος με τα ψηφιακά εργαλεία. Το μόνο που χρειάζεται; Μια απλή εγγραφή!

3. Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. (https://kedivim.aegean.gr/)

Το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου προσφέρει τη δυνατότητα στους πολίτες να επιμορφωθούν δωρεάν σε ένα από τα παρακάτω προγράμματα: «Εισαγωγή στη Σχολική Ψυχολογία»,  «Εισαγωγή στην Ειδική Αγωγή» και «Εισαγωγή στη Διδασκαλία της Ελληνικής ως Δεύτερης/Ξένης Γλώσσας». Η διάρκειά τους είναι 50 ώρες και η διδασκαλία γίνεται αποκλειστικά εξ αποστάσεως και με ασύγχρονο τρόπο. Δυστυχώς, λόγω του μεγάλου όγκου των αιτήσεων, οι τελευταίες έκλεισαν, ωστόσο αναμένεται άμεσα ο νέος κύκλος δωρεάν σεμιναρίων.

Τα παραπάνω αποτελούν μερικές μόνο ενδεικτικές επιλογές. Ας μην ξεχνάμε ότι αυτές οι ημέρες μπορούν να κυλήσουν και δημιουργικά. Αρκεί να είμαστε ανοιχτοί σε νέες ιδέες και να αντιληφθούμε τη νέα κατάσταση που έχει διαμορφωθεί ελέω κορωνοϊού ως μία ευκαιρία να αναπτυχθούμε και να εξελιχθούμε.

Συντάκτης: Μαριαλένα Αλεξιάδη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.