Τραχανάς: Γιατί πρέπει να τον βάλετε στην διατροφή σας;

Συντάκτης: Ευαγγελία Περγαντή

Ο τραχανάς είναι από τις πιο γνωστές ελληνικές τροφές. Συνόδευε τα παιδικά μας χρόνια στο πρωινό, στο μεσημεριανό ή στο βραδινό. Το φτιάχνανε οι γιαγιάδες μας στο χωριό και εμείς το βλέπαμε αποθηκευμένο σε κάποιο ράφι στο σπίτι.

Η αλήθεια είναι ότι δεν είμαστε σίγουροι για την καταγωγή του. Πολλοί αναφέρουν ότι πρόκειται για εξέλιξη του χυλού, της παραδοσιακής τροφής των αρχαίων Ελλήνων και των Ρωμαίων. Άλλοι κάνουν λόγο για την προέλευσή του από την Ανατολική Μεσόγειο με την ρίζα της λέξης να προέρχεται από τα τούρκικα «tark-haneh», φαγητό σε κοκκώδη μορφή.

Επιπλέον, σε παραλλαγές του μπορούμε να τον ανιχνεύσουμε σε αρκετές κουζίνες παγκοσμίως. Η Κύπρος έχει το γνωστό πλιγούρι. Στην Ελλάδα, τον φτιάχνανε το καλοκαίρι και τον αποθήκευαν για το χειμώνα. Ήταν μία λύση επιβίωσης τους δύσκολους μήνες και για τα επίπονα χρόνια που περνούσαν οι οικογένειες.

Ο τραχανάς είναι ένα πιάτο που έχει λίγες θερμίδες, χαμηλά λιπαρά και υψηλή διατροφική αξία. Περιέχει φυτικές ίνες, πρωτεΐνη, υδατάνθρακές, μαγνήσιο, φολλικό οξύ και φώσφορο. Προστατεύει από την οστεοπόρωση και βοηθάει στην καλή λειτουργία της καρδιάς και των ματιών. Οι διαιτολόγοι προτείνουν την κατανάλωση από άτομα που προσέχουν την διατροφή και το βάρος τους, ενώ η υψηλή περιεκτικότητα γάλακτος και πρωτεΐνης τον καθιστά πολύ θρεπτικό για τα παιδιά.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Φαγητά της ελληνικής παράδοσης που δεν υπάρχουν πια


Υπάρχει τεράστια ποικιλία από τα είδη του, γλυκός, ξινός, νηστίσιμος, διαιτητικός, παχυντικός, χοντρός και ψιλός. Τα κύρια υλικά του είναι το αλεύρι και το γάλα ή το γιαούρτι. Κάποιοι προσθέτουν και αυγά. Ο ξινός τραχανάς παρασκευάζεται με γάλα που έχει αφεθεί να ξινίσει, ενώ ο γλυκός με φρέσκο.

Ο καθένας όταν πρόκειται να μαγειρέψει τραχανά βάζει την προσωπική του πινελιά μέσα. Τον βράζει με πολύ νερό για να κάνει μία σούπα νερουλή ή την προτιμάει πηκτή, προσθέτει ντομάτα ή την αφήνει σκέτη. Τον συνοδεύει με μπαχαρικά, τυρί ή ψωμί. Ενώ κάποιοι άλλοι τον επιλέγουν ως συνοδευτικό για το κρέας, το ψάρι ή την σαλάτα τους. Υπάρχουν πάρα πολλές παραλλαγές και πάρα πολλές συνταγές. Οι σύγχρονοι σεφ το χρησιμοποιούν ως βάση για πολλά πιάτα τους και επιζητούν έμπνευση από την παραδοσιακή Ελληνική κουζίνα.

Βάλτε τον τραχανά και εσείς στην διατροφή σας.

Συντάκτης: Ευαγγελία Περγαντή,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.