Τραύματα στην παιδική ηλικία: Πώς εκδηλώνονται στην ενήλικη ζωή;

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου

Το τραυματικό γεγονός στην παιδική ηλικία δύναται να αντηχεί κατά τη διάρκεια των ετών και να προκαλεί αρνητικές συνέπειες, όπως υψηλότερους κινδύνους κατάθλιψης, άγχους, διπολικής διαταραχής, μετατραυματικό στρες, παχυσαρκία, προβλήματα συμπεριφοράς, καθώς και προβλήματα υγείας όπως είναι οι καρδιακές παθήσεις. Μια ταραγμένη παιδική ηλικία μπορεί επίσης να οδηγήσει ένα άτομο στο αλκοόλ και τη χρήση ναρκωτικών ως ένας τρόπος για να απαλύνει τον πόνο ή, αντίθετα, να νιώσει ότι αισθάνεται κάτι.

Μελέτες εκτιμούν ότι έως και τα δύο τρίτα των ασθενών που λαμβάνουν θεραπεία για χρήση ουσιών, έχουν ιστορίες παιδικής ηλικίας με σεξουαλική, συναισθηματική ή σωματική κακοποίηση. Σε μία ταραγμένη παιδική ηλικία, είναι πολλά τα δύσκολα που χρειάζεται να ξεπεραστούν, όμως υπάρχει βοήθεια. Κατανοώντας σε βάθος τι εμποδίζει την επούλωση, μπορεί να είναι βοηθητικό στη διαδικασία της ανάκαμψης.

Φόβος εγκατάλειψης

Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο «δέχεσαι», διατηρείς και υπομένεις τοξικές σχέσεις και ανθρώπους.

Εμφανίζεις παθητική επιθετική συμπεριφορά

Οι ενήλικες που έχουν βιώσει κάποιο τραύμα στην παιδική ηλικία συνήθως κουβαλούν πολύ θυμό που δεν μπορούν να τον διαχειριστούν. Η μη διαχείριση και το «κουκούλωμα» οδηγούν σε μια παθητικά επιθετική συμπεριφορά που τους απομονώνει και καταστρέφει τις σημαντικές του σχέσεις.

Τραύματα στην παιδική ηλικία: Πώς εκδηλώνονται στην ενήλικη ζωή;

Διαρκής θυματοποίηση

Η κακοποίηση ή η παραμέληση σε ωθούν στη δημιουργία μίας ταυτότητας θύματος και όταν αυτό συμβαίνει είναι δύσκολο να δεις τον εαυτό σου σαν κάποιον που έχει τη δύναμη και τον έλεγχο στη ζωή του.

Προβλήματα προσκόλλησης

Οι άνθρωποι που έχουν βιώσει κάποιο ψυχικό τραύμα μεταξύ έξι μηνών και τριών ετών είναι πιο επιρρεπείς στην προβληματική προσκόλληση με τους ανθρώπους που τους φροντίζουν. Δυσκολεύονται να εμπιστευτούν κι έτσι δεν μπορούν να δημιουργήσουν ικανοποιητικές σχέσεις, πράγμα που επηρεάζει τη διάθεση και τη συμπεριφορά τους.

Δυσκολία θέσπισης και διατήρησης των ορίων

Αφενός τα παιδιά που έχουν κακοποιηθεί στην παιδική ηλικία, δεν έχουν μάθει «τα όρια», καθώς αντί γι’ αυτό βίωναν διαρκώς την παραβίαση. Αφετέρου, η θέσπιση των ορίων φαίνεται να τους τρομάζει, διότι έχουν ταυτίσει το όριο με την απομάκρυνση και την «απώλεια» του άλλου.

Τραύματα στην παιδική ηλικία: Πώς εκδηλώνονται στην ενήλικη ζωή;

Έχεις το Σύνδρομο του Σωτήρα

Η έλλειψη της φροντίδας, της προσοχής και το αποτύπωμα που έχει αφήσει το τραύμα μέσα σου, σου δημιουργούν την ανάγκη να θες να «φτιάξεις» και να σώσεις τους άλλους.

Καταπιέζεις τις ανάγκες σου και ανέχεσαι κακοποιητικές συμπεριφορές

Νιώθεις ότι είναι καλύτερα να καταπιεστείς παρά να βιώσεις ξανά την απόρριψη.

Έχεις «φτωχή» εικόνα του εαυτού σου

Δεν γνωρίζεις πώς να ερμηνεύσεις τις σκέψεις και τα συναισθήματα που έχεις για τον εαυτό σου. Έτσι, τείνεις να αναζητάς την επιβεβαίωση διαρκώς και από παντού.

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.