Τραυλισμός, θεραπεύεται ή όχι;

Συντάκτης: Ιωάννα Καλεμίδου

Έχετε ποτέ γνωρίσει ή δει έναν άνθρωπο με τραυλισμό; Περί τίνος πρόκειται; Υπάρχει θεραπεία ή μιλάμε για μόνιμη και εφ’ όρου ζωής κατάσταση;

Αυτά και πολλά ακόμα ερωτήματα προκύπτουν στο άκουσμα και μόνο της λέξης τραυλισμός. Σύμφωνα με τον επίσημο ορισμό της, πρόκειται για μία διαταραχή της φυσιολογικής ροής του λόγου που χαρακτηρίζεται από διακοπτόμενη ροή στην ομιλία με επαναλαμβανόμενα κολλήματα, επαναλήψεις και επιμηκύνσεις ήχων. Συνοδεύονται από συσπάσεις στο πρόσωπο ή το σώμα και σε κάποιες περιπτώσεις από απώλεια βλεμματικής επαφής και ελέγχου του ρυθμού της αναπνοής.

Μαζί με αυτά συναντούμε συναισθήματα όπως ο φόβος για λεκτική επικοινωνία, η αίσθηση ανεπάρκειας και ανασφάλειας, καθώς και αποφυγή ατόμων, περιστάσεων και λέξεων με σκοπό τα άτομα αυτά να μην εκτεθούν. Εμφανίζεται με μία συχνότητα της τάξεως του 1% του συνολικού πληθυσμού κι είναι πιο συχνός στα αγόρια από ότι στα κορίτσια.

Οι ενήλικες βιώνουν τον τραυλισμό σε δύο μορφές. Την εμφανή, όπου κανείς τον αντιλαμβάνεται κατά την ομιλία και την καλυμμένη όψη, όπου κανείς νιώθει όλα αυτά τα αρνητικά συναισθήματα που προείπαμε και αποφεύγει την ομιλία. Το τελευταίο μπορεί να οδηγήσει και σε πλήρη άρνηση για λεκτική επικοινωνία, πράγμα που δυσκολεύει την καθημερινότητα, αλλά και την ίδια τη ζωή (και την ποιότητά της) του πάσχοντα. Αρκετοί που έχουν καταφύγει σε κάποιου είδους θεραπεία χωρίς τα επιθυμητά για αυτούς αποτελέσματα, θεωρούν πως δεν υπάρχει θεραπεία. Αυτό όμως δεν ανταποκρίνεται ακριβώς στην πραγματικότητα.

Αν και δεν υπάρχει κάποια θεραπεία που να καταλήγει στην ίαση αυτής της διαταραχής, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, ο τραυλισμός μπορεί να μετατραπεί σε ελεγχόμενο, πολύ πιο εύκολο και αποδεκτό τρόπο ομιλίας. Με τις κατάλληλες τεχνικές τις οποίες και θα υποδείξει ο γιατρός, μπορεί να αυξηθεί η ευφράδεια, να μειωθεί η συχνότητα και η έντασή του και σαφώς να αποκατασταθεί η επικοινωνία σε ένα αρκετά ικανοποιητικό επίπεδο. Κάθε αλλαγή είναι σημαντική και αποτελεί την έναρξη για όσες έπονται.

Σε περίπτωση που γνωρίζετε κάποιον που αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα ή αν ακόμα κι εσείς έχετε παρατηρήσει ενοχοποιητικά σημάδια στον εαυτό σας, μη διστάσετε να αναζητήσετε τη βοήθεια ενός ειδικού. Μόλις ανακαλύψετε τα αίτια, θα μπορείτε να καταλήξετε και στην καλύτερη δυνατή λύση για εσάς. Κι αν ακόμα δοκιμάσατε κάτι που δεν πέτυχε, μην τα παρατάτε. Δοκιμάστε και κάτι διαφορετικό που ίσως σας ταιριάζει και καλύτερα. Να θυμάστε ότι καμία κατάσταση δεν είναι παντοτινή και ότι πολλά από τα οποία ταλαιπωρούμαστε, βρίσκονται συχνά στο μυαλό μας και είναι καθαρά στο δικό μας χέρι να τα αλλάξουμε. Αρκεί να μάθουμε το πώς και να δουλέψουμε αποφασιστικά προς τη λύση.

Συντάκτης: Ιωάννα Καλεμίδου,

Influence:

Μαζί θα περιηγηθούμε στον απύθμενο κόσμο της ψυχολογίας κι όσων παραπλεύρως μας/με απασχολούν και θα προσπαθήσουμε να τα ερμηνεύσουμε και να τα κατανοήσουμε…