Τράπεζα χάρισε τα χρέη των φτωχών πελατών της!

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου

Απίστευτο και όμως αληθινό! Μια γαλλική τράπεζα φέρθηκε γενναιόδωρα σε 3,500 φτωχούς πελάτες της. Τους χάρισε χρέη ως 150 ευρώ στον καθένα. Ο λόγος γίνεται για την “Credit Municipal de Paris”, η οποία πραγματοποίησε αυτό το αναπάντεχο δώρο με πρόφαση την 375η επέτειό της. Αποτελώντας την παλαιότερη γαλλική τράπεζα απάλλαξε τους πελάτες της από ένα μικρό ποσό των οικονομικών τους υποχρεώσεων, ένα ποσό που αποτελούσε βάρος για τους φτωχούς δανειολήπτες.

«Τράπεζα των φτωχών»…ήταν ο πιο συχνός χαρακτηρισμός, της άλλοτε και γνωστής ως “Mont-de-piete”, η οποία για αιώνες έδινε την ευκαιρία στους πελάτες της να κινούνται μέσα σε ένα είδος ηθικού ενεχυροδανειστηρίου. Ιδρύθηκε στο Παρίσι το 1637 από έναν φιλάνθρωπο, γιατρό και δημοσιογράφο, ο οποίος επιδίωκε να αντιμετωπίσει τη φτώχεια μέσα από τη δίκαιη πρόσβαση των φτωχών στο δανειακό σύστημα.

Μέσα σε λογικά πλαίσια, ο τόκος κυμαινόταν περίπου στο 10% σε ετήσια βάση και οι πελάτες μπορούσαν να βάλουν ως ενέχυρο οτιδήποτε διέθεταν, από κατσαρόλες και ασημικά, μέχρι και εργαλεία. Σύμφωνα με πληροφορίες, το 19ο αι. μια άστεγη γυναίκα έδινε το στρώμα της στην τράπεζα και με αυτά τα χρήματα αγόραζε πατάτες και τις πουλούσε. Με το κέρδος των πωλήσεών της, επέστρεφε στην τράπεζα και έπαιρνε ξανά το στρώμα της. Σήμερα η τράπεζα έχει στη διάθεσή της ένα εκατομμύριο αντικείμενα και κοσμήματα. Όλοι οι πελάτες που έχουν χρέος μικρότερο των 150 ευρώ κλήθηκαν να πάρουν πίσω τα αντικείμενα τους χωρίς να πληρώσουν τίποτα. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί εντός του Φεβρουαρίου.

Με στόχο την καταπολέμηση της τοκογλυφίας, οι μακροχρόνιοι τόκοι μετατράπηκαν σε μικρά δάνεια, ώστε τα επιτόκια να μην οδηγηθούν σε υψηλά επίπεδα. Προϋπόθεση ήταν οι πελάτες να πληρώνουν το 4 έως 8,9 τοις εκατό ετησίως του δανείου. Έτσι μπορούσαν να επεκτείνουν το δάνειο και να το αποπληρώσουν, παίρνοντας πίσω την περιουσία τους. Τα κέρδη της τράπεζας έφτασαν τα 1,3 εκατ. ευρώ το 2010, μέρος των οποίων διατέθηκαν στην βελτίωση καταλυμάτων για αστέγους.

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.