Τράπεζα Χρόνου: Πολίτες ανταλλάσσουν υπηρεσίες… χωρίς ευρώ!

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου

Τράπεζα Χρόνου: Πολίτες ανταλλάσσουν υπηρεσίες… χωρίς ευρώ!«Χρόνος υπάρχει» για εκατοντάδες πολίτες της Αθήνας που έφεραν στο «φως» μια διαφορετική τράπεζα, γεμάτη με αλληλεγγύη και ανταλλαγές υπηρεσιών! Ως μια εναλλακτική λύση απέναντι στην κρίση, η Τράπεζα Χρόνου (http://www.time-exchange.gr) κινείται μέσα από το «δούναι και λαβείν» του χρόνου και των υπηρεσιών των μελών της. Περίπου 1.400 πολίτες συναλλάσσονται με βάση το χρόνο, και όχι το ευρώ, αφού π.χ. προσφέρουν εθελοντικά δυο ώρες μαθήματα Αγγλικών και δέχονται μια δίωρη επισκευή των υδραυλικών του σπιτιού τους. Η Χριστίνα Παπαδοπούλου, ενεργό μέλος της Τράπεζας Χρόνου μιλά στο flowmagazine.gr για την ανάγκη των πολιτών να αλλάξουν τρόπο ζωής, να γίνουν «ένα» απέναντι στην οικονομική δυσχέρεια…

Ανταλλάσσουν υπηρεσίες… με «νόμισμα» το χρόνο!

Η ομάδα της Τράπεζας Χρόνου δημιουργήθηκε στις διαμαρτυρίες του Συντάγματος το Μάιο του 2011, όταν μερικοί διαδηλωτές κατάλαβαν ότι η αλληλεγγύη αποτελεί το «όπλο» κατά της κρίσης. «Ναι» ενώνουν τις γειτονιές στα Εξάρχεια, το Θησείο, το Σύνταγμα και ως εθελοντές προσφέρουν και δέχονται υπηρεσίες, ισότιμες με το χρόνο που έχουν προσφέρει στα υπόλοιπα μέλη. Ακόμα και μια ώρα μαθήματος πιάνου… μπορεί να ανταλλαχθεί με μια ώρα καθαρίσματος του σπιτιού! Το 50% των μελών τους έχει ήδη κάνει τουλάχιστον μια φορά ανταλλαγή, συχνά με υπηρεσίες όπως: ψυχοθεραπεία, επισκευές υπολογιστών, μαθήματα ξένων γλωσσών, ηλεκτρολογικές υπηρεσίες και βάψιμο του σπιτιού τους. Και όμως, ακούνε πολλά “ευχαριστώ” από οικογένειες που δεν χρειάζονται ούτε ένα ευρώ για να μορφώσουν τα παιδιά τους ή για να επισκευάσουν το πλυντήριο τους…

Τράπεζα Χρόνου: Πολίτες ανταλλάσσουν υπηρεσίες… χωρίς ευρώ!«Υπάρχουν βέβαια και πιο “ιδιαίτερες” υπηρεσίες, όπως είναι το μασάζ, οι ιδέες διακόσμησης, το μανικιούρ ή ακόμα και οι αστρολογικές υπηρεσίες. Πριν λίγο καιρό ένα ζευγάρι ζήτησε βοήθεια στη μετακόμιση και πάθαμε σοκ, γιατί την επόμενη ημέρα μαζεύτηκαν 10 άτομα», ισχυρίζεται η κ. Παπαδοπούλου στο flowmagazine.gr. Ωστόσο, υπάρχουν και πιο σημαντικές υπηρεσίες, όπως είναι η μεταφορά ανθρώπων που έχουν προβλήματα μετακίνησης, το γνωστό και ως carpooling. Πρόσφατα, μια κοπέλα έπαθε ένα ατύχημα και δεν μπορούσε να περπατήσει. Για ενάμιση μήνα, δύο άτομα της Τράπεζας Χρόνου τη μετέφεραν καθημερινά από το σπίτι στη σχολή. «Αν δυο άνθρωποι δεν έδιναν το χρόνο τους… η κοπέλα θα έπρεπε να χρεωθεί το κόστος του ταξί για ενάμιση μήνα. Δεν ξέρετε πόσα “ευχαριστώ” άκουσαν. Ήταν μια σωτήρια κίνηση», συνεχίζει στο ηλεκτρονικό περιοδικό μας.

Τράπεζα Χρόνου: Πολίτες ανταλλάσσουν υπηρεσίες… χωρίς ευρώ!Μια εναλλακτική λύση απέναντι στην κρίση!

Πολίτες της Αθήνας, συνήθως από 25 έως 40 ετών και ανεξαρτήτως προελεύσεως, οδηγούνται προς τις συνελεύσεις της ομάδας, συζητούν και δέχονται την ανταπόκριση του κόσμου. Άλλοι είναι άνεργοι, άλλοι επαγγελματίες. Σκοπός τους να αλλάξουν το απρόσωπο σκηνικό της πόλης, να αναπτυχθούν σχέσεις εμπιστοσύνης ανάμεσα στις γειτονιές… και να οδηγήσουν την κοινωνία προς έναν τρόπο ζωής, αρκετά «απογυμνωμένο» από το ευρώ. Σύμφωνα με τη Χριστίνα Παπαδοπούλου της Τράπεζας Χρόνου, δεν φιλοδοξούν να λύσουν ολοκληρωτικά το πρόβλημα της κρίσης, ούτε να αποκλειστούν από το χρήμα, αλλά να ανακουφίσουν λίγο τα οικονομικά βάσανα των οικογενειών της χώρας. «Στο μέλλον, η τράπεζα θα είναι πιο χρήσιμη, αφού όλοι θα αναγκαστούν να ψάξουν κάτι εναλλακτικό για να καλύψουν τις ανάγκες τους. Πριν την κρίση, η αλληλέγγυα οικονομία θεωρούνταν ουτοπική… τώρα όμως;», εξηγεί η ίδια στο flowmagazine.gr.

Η ανταπόκριση του κόσμου είναι μεγάλη, ενώ η ομάδα βλέπει αρκετά μέλη της να ενσωματώνουν την τράπεζα χρόνου μέσα στην καθημερινότητά τους. Μέχρι στιγμής, μερικοί λύνουν διάφορα προβλήματα μέσα από την αλληλέγγυα οικονομία… «Το συναίσθημα της αλληλεγγύης δεν περιγράφεται. Μπορεί να προσφέρω βοήθεια για μια ώρα σε μια οικογένεια, αλλά δέχομαι μετά τη στήριξη τους. Είμαστε εθελοντές για μια καλύτερη Ελλάδα», σχολιάζει το ενεργό μέλος της Τράπεζας Χρόνου στο flowmagazine.gr. Νέοι άνθρωποι βρήκαν έναν τρόπο να αναδείξουν την κατανόηση, την αγάπη και τη συλλογικότητα που χρειάζεται η Ελλάδα για να «ανοίξει» μια νέα σελίδα στην ιστορία της… αξίζουν την προσοχή μας!

Τράπεζα Χρόνου: Πολίτες ανταλλάσσουν υπηρεσίες… χωρίς ευρώ!Ο τρόπος που πραγματοποιούνται οι συναλλαγές

Μια απλή εγγραφή στο site και η δημιουργία ενός προσωπικού προφίλ, το οποίο αναφέρει την περιοχή ανταλλαγής, αρκούν για να συμμετέχει κανείς στην πρωτοβουλία της Τράπεζας χρόνου! Κάθε χρήστης, είτε κάνει περιήγηση στις κατηγορίες «προσφορά» και «ζήτηση», βλέποντας όλες τις «αγγελίες» των μελών της τράπεζας, είτε πληκτρολογεί στην «αναζήτηση» την υπηρεσία που ψάχνει. Αργότερα, έρχεται σε επαφή με τα άλλα μέλη μέσω μηνυμάτων και κανονίζουν το χρόνο και τον τόπο της συναλλαγής. Αφού ολοκληρωθεί η υπηρεσία, επισκέπτεται το προφίλ του μέλους, που προσέφερε την υπηρεσία, και το «πιστώνει» με τις αντίστοιχες ώρες. Αποτέλεσμα δεν είναι άλλο, από το να χρεωθεί ο λογαριασμός του με τον ανάλογο αριθμό ωρών. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ .

*Από τις 15/2 έως τις 17/2, η Τράπεζα Χρόνου θα διοργανώσει εκδρομή στην Πάρνηθα, και συγκεκριμένα στο καταφύγιο Φλαμπούρι, ώστε να γνωριστεί με τα νέα μέλη και να ενωθούν ως ομάδα!

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.