Τρανσυλβανία, ταξίδι στην χώρα του Δράκουλα

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος

Η Ρουμανία και συγκεκριμένα η Τρανσυλβανία είναι γνωστή για τον μύθο του κόμη Δράκουλα, όμως πέραν από αυτό τα αξιοθέατα της δεν περιορίζονται σε αυτό.  Ας κάνουμε ένα ταξίδι στην Ρουμανική ενδοχώρα.

Κάθε τόπος έχει και από έναν δικό του θρύλο ο οποίος τον κάνει ξεχωριστό. Μερικοί από αυτούς έχουν να κάνουν με πραγματικά πρόσωπα και μερικοί άλλοι έχουν να κάνουν με την ανθρώπινη φαντασία. Ένας από τους πιο γνωστούς θρύλους παγκοσμίως είναι εκείνος του κόμη Δράκουλα η οποίος ζούσε στην Τρανσυλβανία, επαρχία της σημερινής Ρουμανίας. Αν ψάχνετε αφορμή να κάνετε ένα Ευρωπαϊκό ταξίδι, η Τρανσυλβανία αποτελεί το ιδανικό μέρος και να γιατί.

Ποιος ήταν ο κόμης Δράκουλας;

Ο κόμης Δράκουλας είναι μια από τις πιο γνωστές και αναγνωρίσιμες φιγούρες παγκοσμίως και είναι στην Ρουμανία κάτι σαν εθνικός ήρωας  (ναι, και όμως ήτανε αληθινός). Το πραγματικό όνομα του είναι Βλαντιμίρ Τέπες, και ήτανε ηγεμόνας της Ρουμανίας  τον 15ο αιώνα ο οποίος υπηρέτησε από τα παιδικά του χρόνια στην αυλή του σουλτάνου και μάλιστα στο τάγμα του Δράκου. Το όνομα Δράκουλας σημαίνει ό γιος του Δράκου ή εναλλακτικά στην Ρουμανική γλώσσα η γιος του διαβόλου. Ήτανε ιδιαίτερα γνωστός για τις πολεμικές του αρετές και για την βαρβαρότητα με την οποία τιμωρούσε τους αντιπάλους του. Έγινε πολύ γνωστός  μέσα από το ομώνυμο βιβλίο του Μπραμ Στόκερ και από τις πολλές ταινίες που έχουν δώσει στον μύθο του άλλη διάσταση.

Όμορφες και γραφικές πόλεις

Η ενδοχώρα της Ρουμανίας είναι ιδιαίτερα ξεχωριστή. Μεγάλα και όμορφα δάση  εναλλάσσονται με γραφικές πόλεις. Μερικές από αυτές είναι το  Μπράσοβ το οποίο είναι από τις μεγαλύτερες πόλεις της και η γενέτειρα του εθνικού της ύμνου, την μεσαιωνική πόλη του Σιμπίου που έχει αναδειχθεί και ως το 8ο πιο όμορφο μέρος να ζεις σύμφωνα με την λίστα του  Forbes, και την μικρή πόλη του Μπραν. Εκεί βρίσκεται και το κάστρο του κόμη Δράκουλα το οποίο σήμερα λειτουργεί σαν μουσείο. Άλλα γνωστά μνημεία είναι  η μαύρη εκκλησία  στο κέντρο της πόλης του Μπράσοβ και κυριολεκτικά ολόκληρη η πόλη του Σιμπίου προσφέρει άφθονα παρκα, πλατείες και όμορφες γοτθικές εκκλησίες οι οποίες σε οδηγούν πίσω στο μακρινό μεσαίωνα. Στον δρόμο  επίσης για το Μπράσοβ, ερχόμενοι από το Βουκουρέστι θα δείτε το εντυπωσιακό Κάστρο Πέλες το οποίο λειτουργεί πλέον σαν μουσείο και έχει διατηρηθεί και αναλύωτο.

Τρανσυλβανία, ταξίδι στην χώρα του Δράκουλα

Bonus tip: Αν ταξιδέψετε από την μια πόλη στην άλλη οδικώς οι τοπικές αρτηρίες το βράδυ δεν έχουν φώτα στους εθνικούς δρόμους. Οδηγείτε προσεκτικά και κατά προτίμηση την ημέρα.

Γευστικό φαγητό

Στην Ρουμανία το φαγητό είναι αρκετά εύγεστο. Κυριαρχούν οι σούπες με βασικά υλικά το κρέας χοιρινό ή μοσχαρίσιο και τα όσπρια όπως τα φασόλια ή τα ρεβίθια.  Αξίζει να δοκιμάσετε την breadsoup που σερβίρεται μέσα σε ψωμί και την πολέντα που προσομοιάζει την υφή πουρέ πατάτας. Επίσης αξίζει να δοκιμάσετε το σαρμάλε (είναι σαν τοπικοί λαχανοντολμάδες) και το πιο διαδεμένο street food είναι το λανγκός το οποίο είναι τηγανιτό ζυμάρι με γέμιση με τυρί κρέμα ή ότι άλλο επιθυμείτε. Επίσης μια και η Ρουμανία είναι κυρίως κτηνοτροφική χώρα τα καπνιστά κρέατα και το κρέας πάπιας κυριαρχούν και αξίζει να τα δοκιμάσετε.

Ρουμανικά ποτά

Η Ρουμανία εκτός από κρέας παράγει και άφθονο ποτό. Αγαπούν πολύ την μπύρα και κάθε περιοχή έχει και την δική της μπύρα ενώ το τοπικό τους ποτό είναι η palinka, η tuica το οποίο είναι ένα είδος brandy με βατόμουρο το οποίο το πίνουν σαν χωνευτικό όπως και το αφινάτα το οποίο είναι στην ουσία brandy  με βατόμουρο. Αξίζει να τα δοκιμάσετε και να τα γευτείτε.

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.