Με τις νέες συνθήκες που αντιμετωπίζουμε, λόγω της πανδημίας, αναγκαζόμαστε για την υπεράσπιση της υγείας μας να μένουμε περισσότερες ώρες …
Toy rotation: Η σωστή Οργάνωση & Αποθήκευση παιχνιδιών
Παιχνίδια. Με κάποιο μαγικό τρόπο πολλαπλασιάζονται καθημερινά! Μεταξύ πάρτι γενεθλίων, επισκέψεων, Χριστουγέννων και Πάσχα, απλά αυξάνονται συνεχώς!
Και είναι μια πραγματική πρόκληση για κάθε γονιό να διατηρήσει μια ισορροπία ανάμεσα στην οργάνωση-τάξη και τα παιχνίδια στο σπίτι.
Τα περισσότερα παιδιά λοιπόν, με το πέρασμα των χρόνων αποκτούν πολλά παιχνίδια και κατά συνέπεια πολλές επιλογές, περισσότερες από όσες μπορούν ίσως να διαχειριστούν. Συνήθως, καταλήγουν να μη μπορούν εύκολα να βρουν τα παιχνίδια τους, ή να παίζουν με ένα συγκεκριμένο για πολύ καιρό και να βαριούνται.
Τι μπορούμε να κάνουμε για αυτό;
Η λύση βρίσκεται στο Toy Rotation, την εναλλαγή δηλαδή των παιχνιδιών! Το toy rotation είναι η περιοδική εναλλαγή των παιχνιδιών που έχει το παιδί στη διάθεσή του για να παίξει, με στόχο κάθε φορά να υπάρχουν λίγα διαθέσιμα. Τα υπόλοιπα παιχνίδια αποθηκεύονται μέχρι να έρθει η σειρά τους.
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα;
- Λιγότερα παιχνίδια σημαίνει λιγότερη ακαταστασία και η λιγότερη ακαταστασία βοηθά όλους να παραμείνουν πιο ήρεμοι.
- Λιγότερα παιχνίδια σημαίνει γρηγορότερο συμμάζεμα και είναι πιο εύκολο για τα παιδιά να βοηθούν όταν τα παιχνίδια είναι λίγα και έχουν ένα συγκεκριμένο «σπίτι» για να επιστρέψουν.
- Με λιγότερα παιχνίδια τα παιδιά τείνουν να παίζουν πιο δημιουργικά και ανεξάρτητα.
- Η συστηματική εναλλαγή παιχνιδιών είναι μια καλή ευκαιρία να γίνεται κάθε φορά ένα ξεκαθάρισμα σε χαλασμένα παιχνίδια και σε αυτά που μπορούν να γίνουν δωρεά.
- Τέλος, το παιδί δεν βαριέται εύκολα. Όταν έρθει η ώρα να βγει η επόμενη συλλογή παιχνιδιών, υπάρχει ο ενθουσιασμός του «νέου».
Μετά την πρώτη φορά που θα χρειαστεί να οργανώσετε και να αποθηκεύσετε τα πάντα, θα σας παίρνει περίπου 15 λεπτά για να εναλλάσσετε τα παιχνίδια κάθε 2-3 εβδομάδες ή όσο ορίσετε εσείς.
Αυτά είναι λοιπόν τα 6 βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσετε για μια σωστή οργάνωση και αποθήκευση παιχνιδιών!
1. Προετοιμαστείτε
Πριν βουτήξετε στα παιχνίδια θα ήταν καλό να εξοπλιστείτε με τα απαραίτητα!
Προμηθευτείτε άδεια κουτιά αποθήκευσης ανάλογα με τον όγκο των παιχνιδιών.
Δεν χρειάζεται να ταιριάζουν μεταξύ τους, ούτε να είναι κάτι ξεχωριστό καθώς δεν θα παραμείνουν σε ορατό σημείο στο δωμάτιο του παιδιού.
Μπορεί να είναι κουτιά χάρτινα, πλαστικά δοχεία ή μεγάλα καλάθια.
2. Συζητήστε με το παιδί
Εάν το παιδί είναι σε ηλικία που καταλαβαίνει, είναι καλό να μιλήσετε μαζί του εκ των προτέρων για το τι πρόκειται να συμβεί με τα παιχνίδια του.
Το ιδανικό είναι να του δοθεί η δυνατότητα της επιλογής. Υπάρχει όμως η πιθανότητα να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις σχετικά με το ποια παιχνίδια θα μείνουν και ποια όχι και αυτό μπορεί να περιπλέξει αρκετά τη διαδικασία.
Μιλήστε τους, εξηγήστε την ιδέα, αλλά αποφύγετε να μπείτε σε περαιτέρω λεπτομέρειες.
3. Συγκεντρώστε όλα τα παιχνίδια
Ήρθε η στιγμή να συγκεντρώσετε όλα τα παιχνίδια σε ένα μέρος. Από όλα τα δωμάτια!
Τα καλά νέα είναι ότι θα είναι η μοναδική φορά που θα πρέπει να τα αντιμετωπίσετε όλα μαζί.
Συμπεριλάβετε τα παιδιά σε αυτό το βήμα! Εκτός από σημαντική βοήθεια, θα είναι ένα πολύ διασκεδαστικό κυνήγι «παιχνιδιού»!
4. Και τώρα ξεκαθάρισμα & κατηγοριοποίηση
Σίγουρα θα υπάρχουν χαλασμένα παιχνίδια και παιχνίδια που δεν παίζει άλλο το παιδί και τα οποία μπορείτε να δωρίσετε ή να κρατήσετε για το μικρό αδερφάκι.
Ξεχωρίστε τα και απομακρύνετε από το χώρο αυτά που δεν θα χρειαστείτε άλλο.
Λογικά συνεχίζετε ακόμη να έχετε ένα πάτωμα γεμάτο παιχνίδια!
Αυτά λοιπόν θα πρέπει να χωριστούν με βάση την ιδιότητα του παιχνιδιού, με τα οφέλη δηλαδή που παρέχει το κάθε παιχνίδι στην ανάπτυξη του παιδιού. Τέτοιες κατηγορίες είναι τα παιχνίδια κίνησης όπως οι μπάλες και το σχοινάκι, τα μουσικά παιχνίδια, τα παιχνίδια γνώσης, τα παιχνίδια ρόλων, τα παιχνίδια κατασκευών όπως lego, τουβλάκια κα.
Οπλιστείτε με υπομονή και χειριστείτε το κάθε παιχνίδι ξεχωριστά!
5. Επιλέξτε μια συχνότητα
Μπορείτε να εναλλάσσετε τα παιχνίδια κάθε εβδομάδα, κάθε δεκαπενθήμερο, μια φορά τον μήνα. Παρατηρήστε το παιδί στο παιχνίδι και χρησιμοποιήστε την κρίση σας για να αποφασίσετε την κατάλληλη για εκείνο συχνότητα.
Στόχος είναι να αφήνετε τα παιχνίδια έξω για τόσο καιρό ώστε το παιδί να έχει την ευκαιρία να τα ανακαλύψει πλήρως, αλλά όχι τόσο πολύ ώστε να τα βαρεθεί.
6. Φτιάξτε mini συλλογές
- Επιλέξτε τουλάχιστον ένα παιχνίδι από κάθε κατηγορία που δημιουργήσατε! Για παράδειγμα, μια συλλογή παιχνιδιών μπορεί να περιλαμβάνει μια μπάλα (κίνηση), στολή υπερήρωα (παιχνίδια ρόλων), LEGO (κατασκευές) και μπλοκ ζωγραφικής με μαρκαδόρους (δημιουργία).
- Ίσως είναι επίσης διασκεδαστικό να τοποθετήσετε τα παιχνίδια με το ίδιο θέμα μαζί. Για παράδειγμα, εάν έχετε μια πίστα με αυτοκίνητα και ένα παζλ “Cars”, θα ήταν πολύ ωραίο να συνδυαστούν.
Όταν όλα τα παιχνίδια έχουν βρει τα νέα τους σπίτια-κουτιά, μη ξεχάσετε να σημειώσετε από έξω τι κρύψατε μέσα!
Επιλέξτε μία ή δυο από τις συλλογές παιχνιδιών που φτιάξατε να μείνει έξω και αποθηκεύστε τα υπόλοιπα κουτιά. Είναι σημαντικό τα παιδιά να μην έχουν εύκολα πρόσβαση σε αυτά γιατί μπορεί σύντομα να επιστρέψετε στο σημείο που ξεκινήσατε, δηλαδή παιχνίδια παντού!
Όσον αφορά τη συλλογή παιχνιδιών που θα είναι έξω, θα πρέπει να της δώσετε τη σημασία που της αρμόζει!
Τοποθετήστε ένα παζλ φτιαγμένο στο τραπέζι των παιδιών, δημιουργήστε μια γωνία με ζωάκια, βάλτε ένα κουτί με παραμύθια στη σκηνή, φτιάξτε ένα κάστρο με Legoή στολίστε με μια στολή υπερήρωα!
Όταν έρθει η στιγμή να αλλάξετε συλλογή απλώς μαζέψτε τα παιχνίδια που είναι έξω και διακοσμήστε το δωμάτιο ξανά από την αρχή με τα «νέα» παιχνίδια!
Εάν το παιδί νιώθει άσχημα με την ιδέα να αποχωριστεί ένα από τα αγαπημένα του παιχνίδια, δεν χρειάζεται να επιμένετε, μπορεί απλά να το κρατήσει. Σημασία έχει να είναι χαρούμενο με τα παιχνίδια του.
Άλλωστε αυτός είναι ο σκοπός του toy rotation. Να κάνει το παιχνίδι για το παιδί μια ευχάριστη και συναρπαστική εμπειρία και να μην “πνίγεται” σε δεκάδες επιλογές.