Τοξικοί άνθρωποι: Πώς να τους ξεχωρίσετε και να απομακρυνθείτε

Συντάκτης: Αλεξάνδρα Αλιγιζάκη

Οι τοξικοί άνθρωποι δυστυχώς είναι παντού. Στις δουλειές μας, στις φιλίες μας, στο οικογενειακό μας περιβάλλον κοκ. Οι τοξικοί άνθρωποι «ρουφάνε» την θετική ενέργεια και την αισιοδοξία μας. Γι’ αυτό, σημαντικό είναι να τους αναγνωρίσουμε πρωτίστως, όταν τους συναντήσουμε και στη συνέχεια να απομακρυνθούμε.

Τύποι και χαρακτηριστικά τοξικών ανθρώπων

Υπάρχουν τρία είδη τοξικών ανθρώπων που θα συναντήσουμε στη ζωή μας:

«Ξερόλας»: Αυτός που τα ξέρει όλα. Αυτός ο τύπος τοξικού ανθρώπου είναι αυτός που συνήθως επιδεικνύεται και επιβάλλεται στους άλλους. Νομίζει ότι ξέρει τα πάντακαι έχει την εντύπωση ότι είναι ο καλύτερος όλων. Θεωρεί ότι τα καταφέρνει όλα, ότι κάνει τα πάντα τέλεια και φυσικά ότι υπερέχει και υπερτερεί έναντι των υπολοίπων. Φυσικά προσπαθεί να καλύψει τα κόμπλεξ, τις ανασφάλειες και τις αδυναμίες του με τον τρόπο αυτό.


Διαβάστε Επίσης: Πώς μπορούμε να γίνουμε τοξικοί στις σχέσεις μας


Ζηλόφθονος: Αυτός που τους αντιγράφει όλους. Είναι εκείνος που μαθαίνει τα πάντα για τους άλλους και επιδιώκει να κάνει ακριβώς τα ίδια. Στόχος του είναι, όπως και «του ξερόλα», να δείξει ότι επίσης τα καταφέρνει καλύτερα από όλους. Προσπαθεί με κάθε τρόπο να μοιάσει στους διπλανούς του, να τους φτάσει και να τους ξεπεράσει. Οι τρόποι που χρησιμοποιεί όμως ο ζηλόφθονος άνθρωπος είναι αθέμιτοι, ύπουλοι και αρνητικοί.


Διαβάστε Επίσης: Τοξικοί χαρακτήρες: ποιοι είναι για να τους βγάλουμε από τη ζωή μας;


Αυταρχικός: Πρόκειται για τον τύπο εκείνο που προσπαθεί να εμποδίσει και να αποτρέψει τους γύρω του να εξελιχθούν και να κάνουν, όσα έχουν στο μυαλό τους. Είναι εκείνος ο άνθρωπος που υποτιμά, υπονομεύει, υποβιβάζει και κατακρίνει συνεχώς. Στοχεύει να αποθαρρύνει και να απογοητεύσει τους γύρω του και γι’ αυτό τον λόγο λειτουργεί έτσι.


Διαβάστε Επίσης:Άνθρωποι ανεμοδούρες: Ένα είδος τοξικού χαρακτήρα


Με τέτοιους τύπους ανθρώπων δε μπορούμε να συνεννοηθούμε και να ταιριάξουμε. Είναι άνθρωποι που προσπαθούν να μας επηρεάσουν αρνητικά και να μας χαλάσουν την διάθεση και την ψυχολογία μας. Οπότε εάν τους συναντήσουμε, πρέπει σίγουρα να τρέξουμε μακριά.

Συντάκτης: Αλεξάνδρα Αλιγιζάκη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.