Τοξική σχέση με τους γονείς και ενήλικη ζωή

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου

Η σχέσεις που αναπτύσσουμε με την οικογένειά μας, και συγκεκριμένα με τους γονείς μας, παίζουν καθοριστικό ρόλο στον σχηματισμό του χαρακτήρα μας. Ποια είναι τα σημάδια που μαρτυρούν μια τοξική ενδοοικογενειακή σχέση και πώς μας επηρεάζει στην ενήλικη ζωή; 

Θέλουν να σε ελέγχουν συνεχώς 

Από σημαντικές έως ασήμαντες αποφάσεις, τα άτομα αυτά θέλουν να σου δημιουργούν ανασφάλεια για κάθε τι που επιλέγεις και είναι πεπεισμένοι ότι ξέρουν καλύτερα από εσένα. Αυτό μπορεί να γίνεται είτε άμεσα, να είναι δηλαδή ευδιάκριτο, είτε έμμεσα σε οικογένειες που έχουν καλές σχέσεις. Αν και μπορεί να μη γίνεται με κακή πρόθεση, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο και είναι επιβαρυντικό για εσένα.

Είναι υπερπροστατευτικοί 

Οι γονείς που συμμετέχουν καθοριστικά στη ζωή σου και δεν αφήνουν περιθώριο προσωπικής ανάπτυξης νομίζουν ότι σε προστατεύουν αλλά στη πραγματικότητα σε κρατάνε πίσω. Ο προσωπικός χώρος, σωματικός και συναισθηματικός, είναι αναγκαίος για να αναπτυχθείς. Χρειάζεσαι ανεξαρτησία και την ευκαιρία να διαμορφώσεις μια αίσθηση του εαυτού σου.

Τονίζουν τις αδυναμίες σου και σε κατακρίνουν 

Η οικογένειά σου μάλλον σε ξέρει λίγο παραπάνω από τους υπολοίπους. Ξέρει δηλαδή ακριβώς τι να σου πει για να σε μειώσει και να σε κάνει να νιώσεις άσχημα. Αρκετοί γονείς μερικές φορές επιπλήττουν ή επικρίνουν τη συμπεριφορά των παιδιών τους. Αυτές οι παρατηρήσεις πρέπει να είναι εποικοδομητικές και να εστιάζουν στη συμπεριφορά, όχι στο παιδί. Δεν θα πρέπει ποτέ να σας κάνουν να αισθάνεστε κατώτεροι, ανεπιθύμητοι ή μη αγαπημένοι.

Δεν υποστηρίζουν τις αποφάσεις σου 

Η υγιής οικογένεια θα σε υποστηρίξει σε οτιδήποτε επιλέξεις στη ζωή σου ακόμα και αν δε συμφωνεί πλήρως με αυτό .Ωστόσο δεν χρειάζεσαι την έγκριση κανενός για κάτι που θέλεις να κάνεις. Εάν το περιβάλλον σου σε κατακρίνει, αμφισβητεί τις επιλογές σου και προσπαθεί να σε αποτρέψει από το να κυνηγήσεις τα όνειρα σου, μάλλον πρόκειται για τοξικότητα.

Απειλές 

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο καθένας αισθάνεται θυμωμένος κατά καιρούς και μπορεί να εκστομίσει απειλές. Ωστόσο, όταν υπάρχει τοξικό οικογενειακό μέλος οι απειλές θα γίνουν συχνές και ίσως χρησιμοποιηθούν ως μέσο ελέγχου. Αυτό μπορεί να έχει μόνιμη επίδραση πάνω σου εφόσον θα έχει δημιουργηθεί μια σχέση που βασίζεται στον φόβο.

Πώς η τοξική σχέση με γονείς επηρεάζει την ενήλικη ζωή των παιδιών 

Οι τοξικοί γονείς μπορεί να κάνουν τη ζωή σας δύσκολη. Σας χειραγωγούν, σας ελέγχουν και είναι επικριτικοί. Είναι δύσκολο για εσάς να διαχωρίσετε συναισθηματικά τον εαυτό σας από αυτούς ώστε να μπορέσετε να κάνετε τις δικές σας επιλογές, να θέσετε τους δικούς σας στόχους και να ζήσετε τη ζωή που θέλετε. Αντιθέτως μπορεί να αμφιβάλλετε για τις αποφάσεις σας, να μην νιώθετε ποτέ αρκετά καλοί και να νιώθετε ενοχές όταν τους λέτε όχι.

Οι τοξικοί γονείς μπορεί να ελέγχουν τη ζωή σας και να σας προκαλέσουν σημαντική ψυχολογική βλάβη. Δεν είναι ασυνήθιστο για πολλά ενήλικα παιδιά να είναι δυσλειτουργικά, αλκοολικά ή να νιώθουν παγιδευμένα από τους τοξικούς γονείς, χωρίς να μπορούν να σταθούν στα πόδια τους και να προσπαθούν μάταια να καθησυχάσουν τους γονείς τους.

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.