Τουρισμός και Εκπαίδευση στην Ελλάδα

Συντάκτης: Μαριαλένα Κωτούλα

Το τουριστικό επάγγελμα είναι ένα διεθνοποιημένο επάγγελμα. Μόνο στην Ελλάδα, ο τουρισμός αποτελεί τη νούμερο ένα πηγή εσόδων.

Η διεθνής οικονομία οδηγείται στον 21ο αιώνα από τρεις βιομηχανίες “υπερ- υπηρεσιών”: την τεχνολογία της πληροφορικής, τις επικοινωνίες και τον τουρισμό. Ο κλάδος του τουρισμού, ο νεότερος σχετικά τομέας παραγωγής για όλες σχεδόν τις οικονομίες του κόσμου, σημείωσε τις δύο τελευταίες δεκαετίες τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, μεταξύ των άλλων κλάδων, και συνέβαλε σημαντικά στην εισροή συναλλάγματος, στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στην περιφερειακή ανάπτυξη πολλών χωρών.

Η τουριστική εκπαίδευση στην Ελλάδα παρέχεται σε διάφορα επίπεδα. Φτιάξαμε μία λίστα με τις σημαντικότερες σχολές τουριστικών στη δημόσια και ιδιωτική εκπαίδευση, ώστε να σας βοηθήσουμε στην επιλογή σας. Φυσικά, τα μόρια σε κάθε σχολή ποικίλουν.

Ανώτερη Σχολή Εκπαίδευσης στη Ρόδο (ΑΣΤΕΡ) https://asterodos.edu.gr/

Η Ανώτερη Σχολή ιδρύθηκε το 1956 ούσα η πρώτη Σχολή Τουριστικής Εκπαίδευσης  στην Ελλάδα και από τότε λειτουργεί στη πραγματικότητα ως μια αμιγώς ξενοδοχειακή Σχολή στα πρότυπα της αντίστοιχης ξενοδοχειακής Σχολής της Λωζάνης.

Η φοίτηση διαρκεί επτά εξάμηνα. Κάθε εξάμηνο περιλαμβάνει δύο κύκλους σπουδών. Α) Τον Θεωρητικό, που αρχίζει τον μήνα Οκτώβριο κάθε ακαδημαϊκού έτους και λήγει τον Ιούνιο του επομένου έτους, περιλαμβάνοντας δύο διδακτικά εξάμηνα χειμερινό και εαρινό, και Β) Τον Πρακτικό, που αποτελεί συνέχεια του Θεωρητικού και αναπόσπαστη συνέχεια της εκπαίδευσης, αρχίζει τον Ιούλιο και λήγει στο τέλος του μηνός Σεπτεμβρίου κάθε έτους, συνολικής διάρκειας 9 μηνών. Οι σπουδαστές τοποθετούνται με μέριμνα και εποπτεία της Σχολής σε επιλεγμένες Ξενοδοχειακές και Τουριστικές Επιχειρήσεις κατηγορίας 5* και 4* αστέρων, σε όλο τον Ελλαδικό χώρο, για την πραγματοποίηση της πρακτικής τους άσκησης.

Ανώτερη Σχολή Εκπαίδευσης στην Κρήτη (ΑΣΤΕΚ) http://astecrete.edu.gr/

Η Σχολή ιδρύθηκε το 1995 με την ονομασία Ανώτερη Σχολή Τουριστικής Εκπαίδευσης Αγίου Νικολάου (Α.Σ.Τ.Ε.Α.Ν.) Το 2006, η Σχολή μεταφέρθηκε στο κτίριο που στεγάζεται σήμερα, στην οδό Λατούς 25 στον Άγιο Νικόλαο. 

Η φοίτηση στην ΑΣΤΕΚ διαρκεί 3½ έτη (επτά εξάμηνα) και η παρακολούθηση των μαθημάτων είναι υποχρεωτική. Κάθε ακαδημαϊκό έτος περιλαμβάνει δύο κύκλους σπουδών, το Θεωρητικό, που αρχίζει στα μέσα του Οκτωβρίου κάθε ακαδημαϊκού έτους και λήγει στις αρχές Ιουνίου του επομένου έτους, περιλαμβάνοντας δύο διδακτικά εξάμηνα, το Χειμερινό και το Εαρινό, και τον Πρακτικό (Πρακτική Άσκηση) που διαρκεί από την 1η Ιουλίου έως την 30η  Σεπτεμβρίου κάθε έτους. Το Ζ΄ εξάμηνο σπουδών περιλαμβάνει πρακτική άσκηση καθώς και την εκπόνηση πτυχιακής εργασίας.

Τμήμα Διοίκησης Τουρισμού του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής http://tourism.uniwa.gr/department/

Το τμήμα προέκυψε από τη συνένωση της Κατεύθυνσης «Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας» του ΤΕΙ Αθήνας και του ομότιτλου Τμήματος του ΑΕΙ Πειραιά Τ.Τ., όταν και τα δύο αποτελούσαν Εισαγωγικές Κατευθύνσεις του τότε Τμήματος, της τότε Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας των δύο Ιδρυμάτων.

Το πρόγραμμα έχει καταρτιστεί με βάση τα πρότυπα και τον συγκερασμό διαφόρων προγραμμάτων σπουδών ομολόγων διεθνώς αναγνωρισμένων Τμημάτων Πανεπιστημίων της αλλοδαπής και εκ παραλλήλου των διεθνών οργανισμών του κλάδου, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού (UNWTO), η Διεθνής Ξενοδοχειακή ΄Ενωση (ΙΗΑ), η Διεθνής Ομοσπονδία Ταξιδιωτικών Γραφείων (UFTAA), η Διεθνής ΄Ενωση Αερομεταφορών (IATA), κ.ά.

Τμήμα διοίκησης τουρισμού Πανεπιστημίου Πάτρας http://tourism.upatras.gr/

Το τμήμα Διοίκησης Τουρισμού του Πανεπιστημίου της Πάτρας επικεντρώνεται στην οικονομική και κοινωνική φύση του τουρισμού σε μία χώρα υποδοχής, την κλαδική συνθετότητα της τουριστικής και της διοικητικής και πολιτικής διαχείρισης σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο. Το πρόγραμμα υλοποιείται εντός 8 ακαδημαϊκών εξαμήνων.

Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης με προσανατολισμό τη Διοίκηση Ξενοδοχειακών Επιχειρήσεων (Οργανισμός Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης)

Ακολουθώντας το ευρωπαϊκό και ελβετικό μοντέλο σπουδών, παρέχουν στους σπουδαστές τις βάσεις για μία καριέρα στο εξωτερικό.

Ο Οργανισμός Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ο.Τ.Ε.Κ), επίσημος κρατικός φορέας της Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης ιδρύθηκε το 1937 και εποπτεύεται από το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης.

Η φοίτηση είναι δωρεάν και διαρκεί 7 εξάμηνα και περιλαμβάνει 9 μήνες αμειβόμενη και εποπτευόμενη πρακτική άσκηση σε επιλεγμένες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, κατά τη θερινή περίοδο. Οι προϋποθέσεις φοίτησης αλλά και η διαδικασία εισαγωγής ορίζονται από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, στα πλαίσια των πανελληνίων εξετάσεων για εισαγωγή υποψηφίων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Τμήμα Τουριστικών Σπουδών Πανεπιστημίου Πειραιώς http://tourism.unipi.gr/

Το πρόγραμμα είναι 4ετές και εστιάζει στην κατανόηση του πολιτικο-νομικού, οικονομικού, κοινωνικού, τεχνολογικού και πολιτισμικού περιβάλλοντος σε εθνικό και διεθνές επίπεδο παρέχοντας τα απαραίτητα επαγγελματικά εφόδια για τον τομέα.

Οι απόφοιτοι του Τμήματος μπορεί να ασχολούνται ως στελέχη όλων των λειτουργιών των επιχειρήσεων της τουριστικής βιομηχανίας, ως ερευνητές και αναλυτές σε υπηρεσίες τουρισμού διεθνούς, εθνικής ή τοπικής εμβέλειας με εξειδίκευση σε θέματα τουριστικής ανάπτυξης, διοίκησης και πολιτικής, ως σύμβουλοι σε υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή της Ελλάδος, ως επιστήμονες και ειδικοί σύμβουλοι σε θέματα τουριστικής πολιτικής και ανάπτυξης στον ευρύτερο και στενό δημόσιο τομέα, ως καθηγητές σε Σχολές Τουρισμού, ως υπεύθυνοι κέντρων τουριστικής πληροφόρησης, ως εμπειρογνώμονες σε επενδυτικές εταιρείες και εταιρείες συμβούλων με εξειδίκευση στην τουριστική βιομηχανία και άλλα.

Τμήμα Τουριστικών Σπουδών Ιόνιου Πανεπιστημίου http://tourism.ionio.gr/#

Το Τμήμα Τουρισμού εντός 4 εξαμήνων έχει ως αποστολή την παροχή εκπαίδευσης και την κατάρτιση επιστημόνων στην επιστήμη του Τουρισμού, εντός ενός διεπιστημονικού πλαισίου, συνδυάζοντας τις Κοινωνικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες, όπως ενδεικτικά τη διοίκηση, την οικονομία, την ιστορία, με την Επιστήμη της Πληροφορικής, και ειδικότερα τις ψηφιακές τεχνολογίες, τα εικονικά εργαλεία αναπαράστασης και προβολής και τα πληροφοριακά συστήματα.

Φυσικά υπάρχει και η ιδιωτική τουριστική εκπαίδευση στη χώρα μας. Εδώ τα ιδιωτικά κολέγια προσφέρουν τουριστικές σπουδές πράγματι υψηλού επίπεδο. Μία επίσκεψη στην ιστοσελίδα κάθε σχολής είναι αρκετή για να δει τα πλεονεκτήματα των σχολών. Απαραίτητο είναι, επίσης, να κλείσετε ένα ραντεβού με το ιδιωτικό κολλέγιο που σκέφτεστε για να δείτε το κόστος του πτυχίου, καθώς και τις υποτροφίες που παρέχει το κάθε ίδρυμα και τα διάφορα προγράμματα.

Από τις πιο γνωστές στον τομέα των ναυτιλιακών είναι η Σχολή Τουρισμού και Φιλοξενίας του Mediterranean College. Εφοδιασμένη με άριστα καταρτισμένους επαγγελματίες προσφέρει επιλεγμένα και πρωτοποριακά πανεπιστημιακά προγράμματα σπουδών σε συνεργασία με το University of Derby, το κορυφαίο – Νο 5 σε κατάταξη – πανεπιστήμιο στη Βρετανία στις σπουδές Τουρισμού και Φιλοξενίας. Τα προγράμματα στη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων επικεντρώνονται στην ανάπτυξη εφαρμοσμένων γνώσεων και πρακτικών δεξιοτήτων στους φοιτητές, μέσα από τη βιωματική διδασκαλία και την ανάλυση πραγματικών περιπτώσεων, τη συνεργασία με καταξιωμένα στελέχη του τουριστικού κλάδου και την πρακτική άσκηση σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες. Το κολλέγιο διαθέτει τμήματα στην Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Ρόδο και Ηράκλειο Κρήτης.

Αναγνωρισμένο πρόγραμμα προσφέρει, επίσης, και το New York College

Το BA στον τομέα των επιχειρήσεων (Τουρισμός) είναι ένα τριετές πλήρους φοίτησης πρόγραμμα που υλοποιείται σε 14 μαθήματα, που διδάσκονται αποκλειστικά στην αγγλική γλώσσα.

Συντάκτης: Μαριαλένα Κωτούλα,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.