Τοπικό αδυνάτισμα: είναι εφικτό ή είναι απλά ένα άπιαστο όνειρο;

Συντάκτης: Flowmagazine

UPDATED

Είναι δυνατόν να χάσω βάρος από συγκεκριμένα μέρη του σώματός μου και να κάνω στοχευμένο αδυνάτισμα; Αν ναι, πως μπορώ να το πετύχω; Πρέπει να εστιάσω στη γυμανστική ή στη διατροφή μου; Οι απαντήσεις ακολουθούν στο άρθρο…

Στην Ελλάδα αγαπάμε το φαγητό. Σε αυτό βέβαια, ευθύνεται ως ένα σημαντικό βαθμό και η παραδοσιακή μας κουζίνα: από τα σουβλάκια και τον μουσακά, μέχρι τα κεφτεδάκια και το τζατζίκι. Τα αποτελέσματα της αγάπης αυτής, άλλωστε, είναι και εμφανή πάνω μας. Περιττό λίπος σε μεμονωμένα σημεία του σώματός μας, ανά περιόδους (συνήθως εορταστικές), που κάποια στιγμή θα βάλουμε στο πρόγραμμά μας να το χάσουμε…

Η νοοτροπία που έχουμε οι περισσότεροι είναι η εξής: Θα φάμε καλά όλο το χρόνο και λίγο πριν τις καλοκαιρινές διακοπές, θα κατασκηνώσουμε στο πλησιέστερο γυμναστήριο για να διώξουμε το λίπος από την περιοχή του σώματός μας που μας «ενοχλεί», σε συνδυασμό βεβαίως πάντα με μία αυστηρή δίαιτα. Όμως πόσο αποτελεσματικό και πότε είναι το τοπικό αδυνάτισμα; Θα καταφέρουμε γυμνάζοντας συγκεκριμένα σημεία του σώματος να διώξουμε το λίπος της περιοχής;

Στην πραγματικότητα…

Αυτό που καταφέρνουμε είναι να γυμνάσουμε τον μυ και όχι το λίπος. Δεν υπάρχει άμεση επικοινωνία μεταξύ των μυών και του λιπώδους ιστού, έτσι ώστε γυμνάζοντας το μυ να μειώνεται το λίπος της συγκεκριμένης περιοχής. Για παράδειγμα, όσο και να θέλουμε να χάσουμε το λεγόμενο «σωσίβιο» στην περιοχή της κοιλιάς γυμνάζοντας τους κοιλιακούς, όχι μόνο δεν «καίμε» το λίπος, αλλά το μόνο που καταφέρνουμε είναι να χρησιμοποιούμε τα αποθέματα λίπους ως πηγή ενέργειας για να συνεχίσουμε τη σωματική μας δραστηριότητα.

Για να μπορέσουμε να «στοχεύσουμε» το αδυνάτισμα στην περιοχή που θέλουμε απαιτούνται από πλευράς γυμναστικής δύο ενέργειες:

1)Η πρώτη έχει να κάνει με την αερόβια άσκηση. Από μόνη της η αερόβια άσκηση δεν καταναλώνει πολλές θερμίδες και οδηγεί στην απώλεια βάρους από όλο το σώμα. Όμως τι θα γίνει αν μαζί με την αερόβια άσκηση συνδυάσουμε και ασκήσεις στοχευμένες στην μυϊκή ομάδα που θέλουμε;

Το αποτέλεσμα θα είναι να υποχωρεί το λίπος από εκείνη την περιοχή, ενώ θα γυμνάζουμε τους μύες μας. Άρα θα αποκτήσουμε γράμμωση ή όγκο ανάλογα με την γυμναστική που θα κάνουμε και τα βάρη που θα σηκώσουμε. Όσο η φυσική μας κατάσταση βελτιώνεται θα πρέπει να εντείνουμε την σωματική μας δραστηριότητα, ώστε να καίμε περισσότερες θερμίδες

  • Ο άλλος στόχος είναι να κάνουμε ασκήσεις οι οποίες καίνε θερμίδες, ακόμα και όταν σταματήσουμε την άσκηση. Για παράδειγμα το τρέξιμο από μόνο του καίει θερμίδες όσο τρέχουμε. Την στιγμή που θα σταματήσουμε, για τον οποιονδήποτε λόγο, σταματά και η καύση των θερμίδων.

Η προπόνηση με βάρη όμως, επειδή αναγκάζει τον μυ να δουλέψει έντονα για μικρό χρονικό διάστημα (αναερόβια άσκηση), τον ενεργοποιεί και τον κάνει να δουλεύει (όχι μεν τόσο έντονα όσο όταν κάναμε την άσκηση, αλλά τόσο ώστε να είναι ενεργός),ακόμα και όταν σταματήσουμε.

Δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο…

Αν κάποιος ενδιαφέρεται να αδυνατίσει τοπικά, θα πρέπει να ρυθμίσει σωστά τη διατροφή του, μειώνοντας ελαφρά την ποσότητα.

Ένα πολύ αυστηρό διαιτολόγιο, σε συνδυασμό με σκληρή γυμναστική, είναι συνήθως επώδυνο και δεν επιφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Προτιμότερο είναι κάποιος να απευθυνθεί σε έναν διαιτολόγο για να ρυθμίσει το πρόγραμμα διατροφής του, ανάλογα τις ανάγκες και την προσωπικότητά του.

Επίσης η νηστεία που την τηρούμε μερικές μόνο ημέρες τον χρόνο, μας κάνει να θέλουμε όλο και περισσότερο να φάμε μεγαλύτερες ποσότητες τροφής, με αποτέλεσμα όταν σταματάμε τη νηστεία να παίρνουμε αμέσως κιλά και μάλιστα περισσότερα από πριν.

Επιπλέον το ότι κάνουμε νηστεία δεν σημαίνει και ότι χάνουμε βάρος από την περιοχή του σώματος που θέλουμε. Αν δηλαδή θέλουμε να χάσουμε βάρος στους γλουτούς και κάνουμε μόνο νηστεία  και όχι γυμναστική, θα χάσουμε βάρος από όλο το σώμα αλλά και από τους γλουτούς.  Το αποτέλεσμα ενδέχεται να μην είναι  το αναμενόμενο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς…

Η ελαφριά γυμναστική σε συνδυασμό με μια ήπια δίαιτα είναι η καλύτερη λύση.

Μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να μειώσουμε το λίπους του σώματός μας, είτε ολικά είτε τοπικά και τα αποτελέσματα διαρκούν περισσότερο.

Αν θέλουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα η ρύθμιση της διατροφής μας και το να επικεντρωθούμε, από άποψη γυμναστικής, στην μυϊκή ομάδα που μας ενδιαφέρει, αποτελούν την συνταγή της επιτυχίας. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι πρέπει να παραμελήσουμε τις υπόλοιπες μυϊκές ομάδες .

Η ομορφιά ενός γυμνασμένου και καλλίγραμμου σώματος έγκειται στην ισσοροπία και στη συνολική του εικόνα.

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…