Τοξικοί τύποι αντρών καταδικασμένοι στη μοναξιά

Συντάκτης: Flowmagazine

Υπάρχουν άντρες που με την τοξική τους συμπεριφορά πληγώνουν την αυτοπεποίθηση μιας γυναίκας, την υποβιβάζουν και την ταλαιπωρούν, όμως στο τέλος καταλήγουν να μένουν για πάντα μόνοι.

Μπορεί η σχέση μαζί τους να ξεκίνησε με τις καλύτερες προϋποθέσεις, όμως, η συμβίωση μαζί τους κατέληξε να είναι ένα ανυπόφορο καθημερινό μαρτύριο.

Αυτοί, λοιπόν, οι τύποι ανθρώπου είναι καταδικασμένοι να μείνουν για πάντα μόνοι τους ή, τουλάχιστον, μακριά από εμάς.

Ο νάρκισσος

Ένας νάρκισσος συμπεριφέρεται με αλαζονικό τρόπο, σαν να είναι το καλύτερο δημιούργημα της φύσης. Νιώθει ανώτερος πνευματικά και εμφανισιακά από τους γύρω του και φροντίζει να το δείχνει διαρκώς κάνοντας υποτιμητικά σχόλια στους άλλους.

Τοξικοί τύποι αντρών καταδικασμένοι στη μοναξιά

O ναρκισσισμός οδηγεί στο να δημιουργηθούν δυσλειτουργικές σχέσεις, αφού η σχέση μετατρέπεται σε έναν διαρκή αγώνα να αποδείξει ο ένας στον άλλον ποιος είναι ο καλύτερος, με τον νάρκισσο να χρησιμοποιεί εκβιαστικά μέσα προκειμένου να αποκτήσει θέση ισχύος.

Δεν κάνει συμβιβασμούς, δεν διαθέτει ενσυναίσθηση και προσπαθεί διαρκώς να βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής, ώστε να αποσπά θετικά σχόλια και να τονώνει την ήδη υπέρμετρη αυτοπεποίθησή του. Κατά βάθος, όμως, έχει πολλές ανασφάλειες τις οποίες καλύπτει, θεοποιώντας τον εαυτό του και μειώνοντας τους άλλους.

Επειδή δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει ο ίδιος στοιχεία του χαρακτήρα του, δημιουργεί επιφανειακές σχέσεις, τις οποίες είναι πρόθυμος να διαλύσει προκειμένου να μη δείξει την αδύναμη πλευρά του.

Τοξικοί τύποι αντρών καταδικασμένοι στη μοναξιά

Ο τσιφούτης

«Τσιγκούνης στην τσέπη, τσιγκούνης και στα αισθήματα», έλεγαν οι γιαγιάδες μας. Πράγματι πόσο ανοιχτοχέρης μπορεί να είναι κάποιος στα αισθήματά του όταν έχει καβούρια στις τσέπες του;

Συνήθως, τέτοιοι άνθρωποι είναι μίζεροι. Γκρινιάζουν συνεχώς για τις οικονομικές υποχρεώσεις τους και προσπαθούν να κάνουν οικονομία μέσω της στέρησης. Η στέρηση αυτή, όμως, κατά κάποιον τρόπο τούς απομονώνει, γιατί δεν μπορούν να ακολουθήσουν την κοινωνική ζωή των άλλων.

Η τσιγκουνιά χαρακτηρίζει έναν άνθρωπο ανασφαλή, ο οποίος μέσω του ελέγχου των χρημάτων θέλει να ελέγχει τα συναισθήματά του. Φοβάται να εμπιστευτεί, να επενδύσει σε ανθρώπους και προτιμάει να στρέφει το ενδιαφέρον του στα χρήματα που μπορεί με ευκολία –αντίθετα με τους ανθρώπους– να τα διαχειριστεί.

Ασυνείδητα θεωρεί πως με αυτόν τον τρόπο μπορεί να ελέγξει τη σύντροφό του. Η συμβίωση με έναν τέτοιο άνθρωπο μπορεί να γίνει ανυπόφορη, γιατί αυτού του είδους η διαχείριση των χρημάτων οδηγεί σε τριβές και με τον καιρό σε έλλειψη επικοινωνίας.


Διαβάστε επίσης: «Βουβή τιμωρία»: Η μεταμφιεσμένη ψυχολογική κακοποίηση


Τοξικοί τύποι αντρών καταδικασμένοι στη μοναξιά

Ο μονίμως επικριτικός

Ο επικριτικός σύντροφος θα σχολιάσει τα πάντα: την εξωτερική σας εμφάνιση, το φαγητό που δεν είναι όπως το θέλει, τις συνήθειες ή τον χαρακτήρα σας. Εστιάζει κυρίως στα αρνητικά της συντρόφου του και την επικρίνει διαρκώς για αυτά.

Η σχέση με ένα τέτοιο άτομο χαρακτηρίζεται από τοξικότητα και είναι δυσλειτουργική, καθώς γεννά διαρκή ανασφάλεια και καταπίεση. Η επίκριση είναι κάτι τελείως διαφορετικό από το να εκφράσει κανείς τα παράπονά του ή να θίξει ένα πρόβλημα ή μια συμπεριφορά που τον απασχολεί.

Σκοπός του δεν είναι μια αρμονική σχέση χωρίς προβλήματα, αλλά πώς θα μειώσει το ταίρι του. Τέτοιοι άνθρωποι δεν μένουν ποτέ ευχαριστημένοι από τις προσπάθειες των άλλων και τελικά δηλητηριάζουν τις σχέσεις τους.

Τοξικοί τύποι αντρών καταδικασμένοι στη μοναξιά

O παθολογικά ζηλιάρης

Η σχέση με έναν παθολογικά ζηλιάρη σύντροφο είναι πολύ δύσκολη, αφού το αίσθημα της καταπίεσης είναι έντονο και για τις δύο πλευρές και συχνά η κατάληξη είναι ο χωρισμός.

Η ζήλια ξεκινάει από την ανασφάλεια που αισθάνεται κανείς για τον ίδιο του τον εαυτό. Ακόμη κι αν η σύντροφός του δεν έχει δώσει ποτέ δικαίωμα, εκείνος πλάθει σενάρια απιστίας και προδοσίας, γίνεται καχύποπτος και νιώθει θυμωμένος.

Θυματοποιεί τον εαυτό του και δημιουργεί τύψεις και ενοχές στη σύντροφό του. Στην προσπάθειά του να ελέγξει το ταίρι του φέρεται με προσβλητικό τρόπο δείχνοντας ότι δεν εμπιστεύεται το άτομο που είναι μαζί του.

Ένας τέτοιος άνθρωπος αδυνατεί να σεβαστεί τόσο τον εαυτό του όσο και τη σύντροφό του, γι’ αυτό και στο τέλος καταλήγει να είναι μόνος.


Διαβάστε επίσης: Πώς μπορούμε να ελέγξουμε τη ζήλια;


Τοξικοί τύποι αντρών καταδικασμένοι στη μοναξιά

Ο παθητικά επιθετικός

Ένας παθητικά επιθετικός άνθρωπος δεν θα εκφράσει ποτέ με φανερό τρόπο την οργή του. Δεν θα μιλήσει για όσα τον ενοχλούν αλλά θα προσπαθήσει να κάνει φανερά τα αρνητικά του συναισθήματα με την συμπεριφορά του.

Μπορεί για παράδειγμα, να αδιαφορεί όταν του μιλάμε ή να μας κοιτάζει με άγριο τρόπο. Χτίζει έναν αόρατο τοίχο γύρω από τον εαυτό του και αποκλείει ακόμη και τους πιο κοντινούς του ανθρώπους.

Είναι ένα είδος άμυνας και επίθεσης ταυτόχρονα. Φοβούνται να μπουν σε ευθεία σύγκρουση και χρησιμοποιούν αθέμιτα ψυχολογικά μέσα προκειμένου να κυριαρχήσουν στον σύντροφό τους.

Αυτού του είδους η συμπεριφορά οδηγεί στη διάλυση της επικοινωνίας μέσα σε μια σχέση και δημιουργείται ένα τοξικό κλίμα που φθείρει και τους δύο συντρόφους.

Πηγή

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…