Τοξικοί άνθρωποι: Ποιοι είναι και πώς τους αντιμετωπίζουμε;

Συντάκτης: Ευφροσύνη Σπύρου

Στη διάρκεια της ζωής μας συναντάμε πολλές διαφορετικές προσωπικότητες, που με έναν γενικευτικό ίσως τρόπο, μπορούμε να τις διαχωρίζουμε σε φωτεινές και τοξικές.

Οι λεγόμενοι φωτεινοί άνθρωποι είναι αυτοί που μας εμπνέουν, μας ηρεμούν, μας παρηγορούν και γενικά, μας ασκούν έλξη∙ είναι οι άνθρωποι, με τους οποίους θέλουμε να περνάμε όσο περισσότερο χρόνο μπορούμε.

Στον αντίποδα, οι τοξικοί άνθρωποι είναι προσωπικότητες- βαμπίρ, που ρουφάνε την ενέργειά μας, μας κάνουν να αισθανόμαστε άσχημα, όταν είμαστε κοντά τους, μας προκαλούν άγχος και συνήθως, κάνουμε παντοίους τρόπους για να τους αποφύγουμε.

«Πάντες οι έχοντες ονύχια αγωνίζονται να σπαράξωσι τους έχοντας πτερά».

Εμμανουήλ Ροΐδης

Ποιοι άνθρωποι είναι τοξικοί;

Οι τοξικοί άνθρωποι αποπνέουν έναν διάχυτο αρνητισμό. Όλοι μας έχουμε συναντήσει πάνω από μία φορά στη ζωή μας τοξικούς τύπους προσωπικότητας, καθώς βρίσκονται, είτε μέσα στο εργασιακό μας περιβάλλον, είτε στο φιλικό, ακόμη και στο οικογενειακό-συγγενικό.

Συνήθως, όταν συναναστρεφόμαστε τέτοιους ανθρώπους αισθανόμαστε άσχημα και αγχωτικά συναισθήματα, που σε ορισμένες περιπτώσεις, μας «βγάζουν από τα ρούχα μας» ή μας προκαλούν απελπισία. Αν και δεν είναι εύκολα ανιχνεύσιμοι, μπορεί κανείς να τους εντοπίσει, με βάση συγκεκριμένα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς τους.

Ως άνθρωποι είναι εγωκεντρικοί, δεν ενδιαφέρονται πραγματικά για τους ανθρώπους που τους περιβάλλουν, περιαυτολογούν, εξυμνούν τον εαυτό τους και τα κατορθώματά τους, είναι φιλάρεσκοι και προσπαθούν να βρίσκονται πάντα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Ακόμα, αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα υπό ένα ναρκισσιστικό πρίσμα και προβάλλουν το «Εγώ» τους, αφού έχουν την αίσθηση της υπεροχής και της ανωτερότητας έναντι των άλλων ανθρώπων.

Οι προσωπικότητες αυτές είναι χειριστικές και για να προσελκύσουν την προσοχή ή για να επηρεάσουν τα συναισθήματα και τις πράξεις των άλλων, μπορούν να θυματοποιήσουν τον εαυτό τους, προκαλώντας τους, τον οίκτο ή με την προκλητικότητά τους, να τους δημιουργούν άγχος.


Διαβάστε επίσης: Συναισθηματική χειραγώγηση: Τα σημάδια που δείχνουν ότι είσαι σε μια χειριστική σχέση


Ωστόσο, τα άτομα αυτά έχουν δικά τους ανεπίλυτα θέματα και ψυχικά τραύματα. Η τακτική που χρησιμοποιούν είναι να μειώνουν συστηματικά τους άλλους, προκειμένου να νιώσουν οι ίδιοι καλύτερα με τον εαυτό τους.

 Οι άνθρωποι αυτοί έχουν αρνητική ενέργεια, είναι μονίμως επικριτικοί με τον περίγυρό τους, έχουν ανταγωνιστική συμπεριφορά και «τρέφονται» κάνοντας τους γύρω τους να αισθάνονται δυσάρεστα.

Ενώ παράλληλα, τους τέρπει η ικανότητα-η άσκηση εξουσίας- του να διαχειρίζονται τα συναισθήματα των άλλων, σαν να ήταν μαριονέτες τους. Βέβαια, οι συμπεριφορές αυτές απορρέουν από τις δυσλειτουργικές δομές της προσωπικότητάς τους και χρειάζονται βοήθεια ειδικού, για να καταπολεμήσουν την ψυχοπαθολογική κατάστασή τους.

Με ποιους τρόπους μας επηρεάζουν;

Η επαφή μας με τοξικούς ανθρώπους δεν επηρεάζει μόνο την ψυχική μας υγεία, αλλά και τη σωματική. Όταν συναναστρεφόμαστε τέτοιου είδους προσωπικότητες αυξάνονται στον οργανισμό μας τα επίπεδα των φλεγμονωδών πρωτεϊνών και της κορτιζόλης. Οι πρωτεΐνες αυτές συνδέονται με την κατάθλιψη, με ορισμένες μορφές καρκίνου, με αυτοάνοσα και καρδιολογικά νοσήματα, ενώ η κορτιζόλη, με τις αγχώδεις διαταραχές.

Επιπλέον, η συνεχής έκθεσή μας σε τοξικές συμπεριφορές, μπορεί να μας προκαλέσει διάφορα ψυχοσωματικά προβλήματα, όπως δυσκολίες στον ύπνο, γαστρεντερικές διαταραχές, μυοσκελετικούς πόνους και κρίσεις πανικού.


Διαβάστε επίσης: 6 τοξικές συμπεριφορές που πρέπει να αποφύγεις σε μία σχέση!


Σε ψυχολογικό επίπεδο, όταν γινόμαστε δέκτες τοξικότητας αισθανόμαστε δυσφορία, απαισιοδοξία και έχουμε ανεπάρκεια ψυχικής ενέργειας.

Πώς  μπορούμε να προστατεύσουμε τον εαυτό μας;

Αρχικά, θα πρέπει να αναγνωρίσουμε τα τοξικά άτομα που βρίσκονται στα διάφορα περιβάλλοντά μας, οικογενειακό, φιλικό, επαγγελματικό κτλ. Στη συνέχεια, θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι η συμπεριφορά τους προέρχεται από δικά τους ψυχολογικά συμπλέγματα και από τον δυσλειτουργικό τρόπο σκέψης τους.

Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να παίρνουμε προσωπικά τις αντιδράσεις τους. Για τη συμπεριφορά τους φέρουν ευθύνη μόνο αυτοί.

Έπειτα, προσπαθούμε να θέσουμε με αποφασιστικότητα τα όριά μας, αντιμετωπίζοντάς τους κατά πρόσωπο, με ψυχραιμία και δείχνοντάς τους ότι δεν μπορούν να μας επηρεάσουν.


Διαβάστε επίσης: Life Skills Experience Program – Ένα εργαλείο για επιτυχημένη και ευτυχισμένη ζωή


Τέλος, ο καλύτερος τρόπος για να διαφυλάξουμε την ψυχική και σωματική μας υγεία από την επιθετικότητα των τοξικών ανθρώπων, είναι να απομακρυνθούμε από αυτούς ή όταν αυτό δεν είναι ολότελα εφικτό, να περιορίσουμε τις επαφές μας μαζί τους, διατηρώντας τυπικές σχέσεις και αποφεύγοντας να ανοίγουμε διάλογο.

Έτσι, σε μία εποχή όπου η θετικότητα και η αισιοδοξία σπανίζουν, οφείλουμε να θωρακίσουμε τα ψυχικά αποθέματα ενέργειάς μας, αφήνοντας πίσω μας την τοξικότητα και επιλέγοντας να αφιερώνουμε χρόνο μόνο σε φωτεινούς ανθρώπους.

Συντάκτης: Ευφροσύνη Σπύρου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.