Τοξική θετικότητα

Συντάκτης: Χρύσα Συμιανάκη

Ο όρος τοξική θετικότητα απορρίπτει κάθε συναίσθημα που δεν είναι  θετικό ή ευχάριστο με αποτέλεσμα να μην βοηθάει τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν δύσκολες καταστάσεις, καθώς τους φιμώνει. Μάθετε πώς να την αναγνωρίζετε και να την αποφεύγετε.

“Πάντα βλέπω τη φωτεινή πλευρά της ζωής. Όμως ξέρω καλά ότι η ζωή είναι ένα περίπλοκο πράγμα”.  WALT DISNEY

Γιατί είναι επικίνδυνο να είμαστε συνεχώς και υπερβολικά θετικοί;

Και πώς γίνεται η λέξη θετικότητα να είναι παρέα με τη λέξη τοξική;

Κι όμως η μόνιμη διατήρηση μιας θετικής τάσης αποτελεί μονόδρομο στη ζωή μας γιατί μένει συγκεντρωμένη μόνο στα θετικά στοιχεία της και υψώνει τείχος και άρνηση για οτιδήποτε μπορεί να πυροδοτήσει αρνητικά συναισθήματα.

Αρκετά συχνά βλέπουμε άτομα να δουλεύουν και να χειρίζονται αυτή τη μέθοδο, δηλαδή “σκέψου μόνο θετικά ό,τι και να συμβαίνει” ή “όλα συμβαίνουν για κάποιο λόγο”.

Με βοηθό το διαδίκτυο, καθώς εκεί τρέχουν άπειρες φράσεις που εστιάζουν στην ευγνωμοσύνη που πρέπει να έχουμε άσχετα με αυτά που συμβαίνουν γύρω μας.

Ολόκληρες σελίδες είναι αφιερωμένες στο ‘μόνο θετικά κύματα στη ζωή σου’. Βέβαια όλα αυτά έχουν μόνο καλή πρόθεση για βοήθεια, όμως εδώ είναι και η μεγάλη παγίδα γιατί όταν εστιάζουμε μόνο στο θετικό αυτόματα ακυρώνεται το συναίσθημα του κάθε ατόμου μόλις συμβεί κάτι δυσάρεστο στη ζωή του και βρεθεί αντιμέτωπο με δύσκολες καταστάσεις.

Έξαλλου τι πρέπει να υπογραμμίσουμε; Στην ανθρώπινη ζωή υπάρχουν δυσκολίες, υπάρχει άγχος, λύπη,  στεναχώρια, θλίψη αι όλα αυτά και άλλα τόσα είναι μέρος της ανθρώπινης υπόστασης.

toksikh_thetikotita

 Στην εποχή που ζούμε, στις μέρες που περπατάμε, είναι γεγονός ότι υπάρχουν άπειροι λόγοι να νιώθουμε δύσκολα. Ας πάμε πίσω, στην πανδημία που ισοδυναμεί με παγκόσμιες αλλαγές, στις ειδήσεις που ακούμε καθημερινά, είναι λουσμένες από μαύρο χρώμα, στην ανησυχία για τη γενικότερη κατάσταση στον κόσμο, στην οικονομική αβεβαιότητα όπου όλα αυτά συχνά θα φέρουν απομόνωση, μοναξιά και αμφιβολία.

Κοιτώντας τα παραπάνω. ίσως το τελευταίο συναίσθημα που μπορείς να νιώσεις είναι χαρά. Ξέρεις, είναι φυσιολογικό και ανθρώπινο να ανησυχείς με όλα αυτά, αρκεί να μην μένεις μόνο  σε αυτά. Βιώσαμε με την πανδημία παγκοσμίως ένα κοινό τραύμα, που άφησε τα αποτυπώματά του και δεν είναι πάντα εύκολο να χαμογελάμε και να λέμε “μόνο ροζ αστερόσκονη σκορπάμε” στη ζωή μας.

Είναι σημαντικό να νιώσουμε και να εκφράσουμε τα δύσκολα συναισθήματά μας, να μην παρεμβαίνουμε σε αυτά με χαμόγελα και χαρά που δεν νιώθουμε στην πραγματικότητα. Τη στιγμή που θα καταπιέσουμε τα αρνητικά συναισθήματα. εκείνα θα εκραγούν.

Γι’ αυτό προσπαθήστε να τα αφήσετε να κάνουν τη δική τους διαδρομή, δεν είναι εχθροί μας, όσο τα πολεμούμε, τόσο τα μεγεθύνουμε. Η υπερβολική θετικότητα δεν μας αφήνει να κατανοήσουμε τι πραγματικά μας συμβαίνει, ποιες είναι οι ανάγκες μας και μπορούμε να νιώσουμε εύκολα και γρήγορα ενοχές και τύψεις, επειδή δεν αντιμετωπίζουμε την κάθε μέρα ως ηλιόλουστη αλλά πολλές μέρες βλέπουμε και σύννεφα. Είναι εντάξει να μην είσαι εντάξει, στην πραγματικότητα είναι ό,τι πιο φυσιολογικό.

Τι κάνουμε λοιπόν με την τοξική θετικότητα;

1.Ρεαλισμός, προσπάθεια για πιστή και αντικειμενική απόδοση της πραγματικότητας.

  1. Θυμόμαστε ότι τα συναισθήματα, είτε δύσκολα είτε εύκολα, δεν έχουν πόλεμο μεταξύ τους, μπορούν να περπατήσουν ταυτόχρονα, παράδειγμα, έχασα τη δουλειά μου και είμαι λυπημένος, αλλά αισιοδοξώ ότι θα βρω μια άλλη δουλειά, ίσως πολύ καλύτερη από την προηγούμενη.
  2. Ξεκινήστε να σας παρατηρείτε για να αναγνωρίσετε τα μηνύματα της τοξικής θετικότητας. Αρχικά ίσως να σας κάνουν να νιώσετε άβολα τα τόσα θετικά, τύπου επιλέξτε μόνο χαμόγελο, χαρά, ευτυχία. Αποδοχή ότι αν ο μόνος τρόπος που βλέπουμε τη ζωή και λειτουργούμε μέσα σε αυτήν είναι η θετικότητα, τότε από μόνο του αυτό μυρίζει πρόβλημα.
  3. Επιφυλακτικότητα με όσα βλέπετε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι άνθρωποι σε τέτοιο πλαίσιο συνήθως βγάζουν τον τέλειο εαυτό τους και σπάνια δείχνουν τα λάθη, τα ελαττώματά τους και σίγουρα δεν δημοσιεύουν τις κακές λήψεις αποφάσεων που παίρνουν. Από μόνο του αυτό βάζει τους υπόλοιπους που δεν λειτουργούν με αυτόν τον τρόπο, στο περιθώριο και ότι δεν μπορούν να τα καταφέρουν τόσο καλά όσο εκείνοι.

Δεν σημαίνει επειδή ο διπλανός αντιμετώπισε εύκολα και γρήγορα μια ίδια κατάσταση που βιώνετε κι εσείς ότι πρέπει να μπορείτε ή να θέλετε να λειτουργήσετε με τον ίδιο τρόπο. Ο κάθε άνθρωπος έχει το χρόνο του και τον τρόπο του που ξεδιπλώνεται μέσα σε μια συνθήκη.

Και για το τέλος ας μείνουμε στο σημαντικότερο, μην αποφεύγετε και μην αγνοείτε τα συναισθήματά σας.

toksikh_thetikotita

Μιλήστε για αυτά που νιώθετε ή κρατήστε σημειώσεις στο προσωπικό σας ημερολόγιο. Όταν αποτυπώνουμε τα συναισθήματά μας ή τα μοιραζόμαστε, η έντασή τους εξασθενεί.

Κοιτάζουμε το σκοτάδι για να μπορούμε να αναγνωρίσουμε το φως.

Συντάκτης: Χρύσα Συμιανάκη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.