Οι τοξικές ουσίες στα ινστιτούτα ομορφιάς θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των υπαλλήλων

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Ζητήματα που επηρεάζουν κατά κύριο λόγο τις γυναίκες συχνά καταλήγουν σε δεύτερη μοίρα. Ίσως γι’ αυτό η νέα μελέτη της Women’s Voices for the Earth (WVE), Beauty and Its Beast: Unlocking the Impact of Toxic Chemicals on Salon Workers, αποκαλύπτει ότι η μακροχρόνια έκθεση σε προϊόντα που χρησιμοποιούνται συνήθως στα κέντρα ομορφιάς επιβαρύνει σημαντικά την υγεία των υπαλλήλων, και οι υπάλληλοι είναι κατά κόρον γυναίκες.

Θα προκύψει τελικά από τη μελέτη, το τραγικό της κατάστασης. Την ίδια στιγμή που μία κομμώτρια ή αισθητικός προσφέρει υγεία και ομορφιά, την αμέσως επόμενη στιγμή θέτουν την υγεία τους σε κίνδυνο.

Προβλήματα υγείας από τις αναθυμιάσεις

«Οι εργαζόμενοι, ένας πληθυσμός που κυριαρχείται κυρίως από γυναίκες, εκτίθενται σε χιλιάδες ανησυχητικές ουσίες καθημερινά στους χώρους εργασίας τους» αναφέρει η μελέτη. «Σπρέι μαλλιών, περμανάντ, όζες νυχιών και πολλά άλλα προϊόντα περιέχουν συστατικά που σχετίζονται με το άσθμα, τη δερματίτιδα, νευρολογικά συμπτώματα, ακόμη και τον καρκίνο. Οι εργαζόμενοι απορροφούν αυτές τις χημικές ουσίες από το δέρμα τους και αναπνέουν τις αναθυμιάσεις κατά τη διάρκεια της εργάσιμης ημέρας. Η έρευνα δείχνει ότι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για ορισμένα προβλήματα υγείας σε σχέση με άλλα επαγγέλματα.»

Η έκθεση συγκεντρώνει έρευνες δεκαετιών σχετικά με τη συχνότητα εμφάνισης αυτών των προβλημάτων υγείας στο εργατικό δυναμικό της φροντίδας ομορφιάς. Περιλαμβάνουν ένα δυσανάλογο ποσό καρκίνων, νευρολογικών νόσων όπως η άνοια και η κατάθλιψη, ασθένειες του ανοσοποιητικού συστήματος, γενετικές ανωμαλίες, αναπαραγωγικές διαταραχές συμπεριλαμβανομένου ενός υψηλού ποσοστού αποβολών, ασθένειες του δέρματος, του άσθματος και άλλων αναπνευστικών προβλημάτων, δεδομένου ότι οι εργαζόμενοι εκτίθενται σε χημικές ουσίες, όπως η φορμαλδεΰδη, το τολουόλιο, ο μεθακρυλικός μεθυλεστέρας, η π-φαινυλενοδιαμίνη και το υπερθειικό αμμώνιο, καθώς και το μεθακρυλικό τολουόλιο, την αμμωνία και το μεθύλιο, οι οποίες συχνά βρίσκονται στον αέρα των κομμωτηρίων.

Η WVE παρακολούθησε μελέτες που δείχνουν ότι οι κομμώτριες και οι αισθητικοί νυχιών έχουν υψηλότερο κίνδυνο αρκετών τύπων καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του μαστού, καρκίνο του πνεύμονα, καρκίνο του λάρυγγα, τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης και του πολλαπλού μυελώματος από το υπόλοιπο του πληθυσμού. Επίσης, είναι πιο πιθανό να γεννήσουν μωρά με χαμηλό βάρος γέννησης, ειδικά όταν εκτίθενται επανειλημμένα σε λακ, έχουν αυξημένο κίνδυνο αποβολής και τα μωρά γεννιούνται με λυκόστομα. Και η πλειοψηφία των εργαζομένων υποφέρουν από δερματικές παθήσεις διαφόρων ειδών και είναι πιο πιθανό από ό, τι άλλες ομάδες εργαζομένων να έχουν προβλήματα στον λαιμό, όπως βήχα και ερεθισμό του λαιμού.

Προφυλάξεις ασφαλείας

Η έκθεση καλύπτει τις προφυλάξεις ασφαλείας που μπορούν να ληφθούν για την προστασία των εργαζομένων και την πρόληψη ορισμένων προβλημάτων. Μεταξύ άλλων προτείνεται η χρήση ασφαλέστερων προϊόντων, ο κατάλληλος χειρισμός των προϊόντων, ο κατάλληλος προστατευτικός εξοπλισμός και καλύτερος εξαερισμός. Επιπλέον, προτείνει την ανάγκη για νομοθεσία που θα απαιτεί την πλήρη αποκάλυψη των συστατικών στα προϊόντα ομορφιάς και τις επιπτώσεις στην υγεία.

Την περασμένη εβδομάδα, η WVE βρέθηκε στην Ουάσινγκτον με τους εργαζόμενους ινστιτούτων ομορφιάς και δικηγόρους για το ετήσιο συνέδριο Healthy Salons Week of Action. Η ομάδα συζήτησε τις απειλές για την υγεία των εργαζομένων και τονίζουν την ανάγκη για τη θέσπιση νομοθεσίας. Η WVE θα συναντηθεί, επίσης, με τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες, όπως τον Οργανισμό Προστασίας Περιβάλλοντος και την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων για να συζητήσουν για το τι μπορούν να κάνουν οι εν λόγω οργανισμοί για την προστασία της υγείας των υπαλλήλων στη βιομηχανία ομορφιάς.

Τελικά, οι κατασκευαστές πρέπει να καινοτομούν ώστε να δημιουργήσουν ευνοϊκές λύσεις για τα μαλλιά και τα νύχια προστατεύοντας την υγεία των εργαζομένων. Η υγεία τους εξαρτάται από αυτούς.

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Influence:

Η Σάννα Νάνου γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1983. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης…