Οι συνέπειες των ελεύθερων ριζών στο σώμα μας είναι κυρίως αρνητικές, όμως σε χαμηλές συγκεντρώσεις είναι απαραίτητες για την εύρυθμη …
Ποια είναι τα τοξικά συστατικά που προστίθενται στα τρόφιμα και για ποιούς λόγους βρίσκονται σε αυτά;
Πολλά τρόφιμα περιέχουν τοξικά συστατικά που βλάπτουν την υγεία μας, όταν καταναλώνονται τακτικά. Ποιά είναι αυτά και πώς μπορούμε να προστατευτούμε;
Όσο πιο πολύ εξελίσσονται οι διατροφικές μας επιλογές, καθώς προστίθενται νέα τρόφιμα συνεχώς στο εμπόριο, τόσο αυξάνεται και ο κίνδυνος από τις λάθος επιλογές. Πολλά τρόφιμα περιέχουν τοξικά συστατικά που βλάπτουν την υγεία μας, όταν καταναλώνονται τακτικά. Ποιά είναι αυτά και πώς μπορούμε να προστατευτούμε;
Όλα τα τρόφιμα περιέχουν χημικές ουσίες. Απλά σκεφτείτε τις θρεπτικές ουσίες που υπάρχουν στην τροφή. Ουσιαστικά, είναι χημικές ενώσεις. Ωστόσο, ορισμένες από αυτές μπορεί να δημιουργούν ανησυχίες όσον αφορά την υγεία μας.
Αυτό εξαρτάται από την τοξικότητά τους και τα επίπεδα συγκέντρωσής τους στο σώμα του ανθρώπου, ενώ δεν είναι επιβλαβή αν δεν εκτεθούμε σε αυτά για μεγάλο χρονικό διάστημα και σε ταυτόχρονα υψηλά επίπεδα.
Οι επιστήμονες βοηθούν στην προστασία από αυτές τις επιβλαβείς επιπτώσεις καθορίζοντας ασφαλή επίπεδα!
Ας δούμε παρακάτω ενδεικτικά, ποια είναι τα συστατικά αυτά, πού χρησιμεύουν και τι μέτρα λαμβάνονται από τις αρχές…
Κατηγορίες τοξικών ουσιών στην παραγωγή τροφίμων. Ποια η χρησιμότητά τους;
- Παρασιτοκτόνα
Η χρήση τους προορίζεται για την προστασία από παράσιτα και φορείς ασθενειών.
- Φυτοπροστατευτικές ενώσεις
Οι ενώσεις αυτές είναι, ουσιαστικά, φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται για να διατηρήσουν τις καλλιέργειες υγιείς, ώστε να αποφευχθούν οι πιθανές ασθένειες.
- Πρόσθετα τροφίμων – Ευρωπαϊκή Κωδικοποίηση (ο γνωστός κώδικας Ε στα συστατικά συσκευασμένων τροφίμων)
- Υλικά εσωτερικής επίστρωσης συσκευασίας
Είναι τα υλικά που εμποδίζουν την άμεση επαφή της περιεχόμενης τροφής με τη συσκευασία.
- Χρωστικές
Χρησιμοποιούνται για να προσθέσουν ή να αποκαταστήσουν το χρώμα στο εκάστοτε τρόφιμο.
- Ενισχυτικά γεύσης
Είναι προϊόντα που περιλαμβάνονται στα συστατικά των τροφών για να τους προσδώσουν διαφορετική ή πιο έντονη γεύση.
- Συντηρητικά
Τα κοινώς γνωστά συντηρητικά προστίθενται για να παρατείνουν το χρόνο διατήρησης των τροφίμων προστατεύοντάς τα από μικροοργανισμούς.
- Γαλακτωματοποιητές
Οι ουσίες αυτές επιτρέπουν το σχηματισμό ή ακόμα, τη διατήρηση ομοιογενούς μείγματος δύο ή περισσοτέρων μη αναμειγνυόμενων φάσεων, όπως είναι το λάδι και το νερό.
- Πυκνωτικά μέσα
Ένα τρόφιμο αποκτά την κατάλληλη υφή με την παρουσία πυκνωτικού μέσου, αυξάνεται το ιξώδες του δηλαδή η αντίστασή του στη ροή.
- Ένζυμα
Είναι πρωτεΐνες που συμπεριλαμβάνονται για να βοηθήσουν στην επιτάχυνση του μεταβολισμού κατά την κατανάλωση.
- Αντιοξειδωτικά
Πρόκειται για ουσίες οι οποίες παρατείνουν το χρόνο διατήρησης των τροφίμων προστατεύοντάς τα από την οξείδωση και ως εκ τούτου, την αλλοίωση.
- Διογκωτικοί παράγοντες
Συμβάλλουν στη διόγκωση του τροφίμου χωρίς να επηρεάζουν σημαντικά τη διαθέσιμη ενεργειακή αξία του.
- Αντισυσσωματοποιητικοί παράγοντες
Οι εν λόγω παράγοντες μειώνουν την τάση μεμονωμένων σωματιδίων στην τροφή να προσκολλώνται μεταξύ τους.
Πώς εν τέλει προάγεται το αίσθημα ασφάλειας του καταναλωτή μετά τη χρήση των παραπάνω ουσιών κατά την παραγωγή τροφών;
Όσο πιο απλή είναι η διαδικασία παραγωγής των τροφών, τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες για καθαρότητα χωρίς τοξικές ουσίες. Επιλέγοντας λοιπόν κατά κύριο λόγο οργανικά προϊόντα και λιγότερο επεξεργασμένα, αυξάνουμε την πιθανότητα για το διατροφικό ευ ζην!
Παρόλα αυτά, οι αρχές λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για τη βέλτιστη δυνατή προστασία του καταναλωτή.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση διαθέτει νομοθετικό πλαίσιο για την έγκριση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων και την προώθηση της ορθολογικής χρήσης τους, με στόχο τη μείωση του κινδύνου που ενέχουν για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον.
Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) ασχολείται, όπως είναι προφανές, με την ασφάλεια των τροφών συμπεριλαμβανομένου του ελέγχου για τοξικές χημικές ενώσεις.
Εξετάζει όλα τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα για τις χημικές και βιολογικές ιδιότητες, την πιθανή τοξικότητα και τις εκτιμήσεις της ανθρώπινης διατροφικής έκθεσης.