Το χρώμα του Μαρτίου είναι το βεραμάν!

Συντάκτης: Δήμητρα Γραμμένου

Κάθε χρόνος έχει το χρώμα του σύμφωνα με τους ειδικούς. Το Ινστιτούτο Pantone διάλεξε το κλασσικό μπλε για χρώμα του 2020. Όσο όμως πλησιάζουμε το καλοκαίρι το κλασσικό μπλε παίρνει μια ποιο απαλή και φωτεινή απόχρωση. Η απόχρωση έχει όνομα: Βεραμάν

Η ιστορία του βεραμάν

Tο μπλε χρώμα είναι σύμβολο της εμπιστοσύνης, της πίστης και της αξιοπιστίας. Το μπλε χρώμα συνδέεται με δύο από τα μεγαλύτερα φυσικά χαρακτηριστικά της Γης: τον ουρανό και την θάλασσα. Το πότε ονομάστηκε μπλε είναι άγνωστο. Άλλες αποχρώσεις του μπλε είναι το κυανό, το τιρκουάζ και το βεραμάν.

Το μπλε και τις αποχρώσεις του το συναντάμε σε πολλά σημεία της ιστορίας. Στην Οδύσσεια του Ομήρου, ο Οδυσσέας δίνει μια αλλιώτικη περιγραφή της θάλασσας από αυτή που ξέρουμε. Επίσης το συναντάμε στην Αίγυπτο που το μπλε χρώμα χρησιμοποιήθηκε για τις διακοσμητικές τέχνες. Επίσης βρίσκουμε το μπλε την περίοδο του Πικάσο, στις εικόνες της Αναγέννησης και στους ιμπρεσιονιστές. Η ιστορία του μπλε χρώματος και των χιλιάδων αποχρώσεων συνεχίζει να μας ξαφνιάζει.

Το βεραμάν και οι συνδυασμοί του

Αν αναρωτιέσαι με τι χρώμα ταιριάζει το βεραμάν θα εκπλαγείς όταν αρχίσεις να το συνδυάζεις με ροζ, κίτρινο, λευκό και μπεζ. Το βεραμάν με το ροζ δίνει ένα ρομαντικό στυλ στον χώρο. Ενώ άμα το συνδυάσεις με έντονο κίτρινο, ο χώρος θα γίνει αμέσως φωτεινός.

Το λευκό από την άλλη φέρνει πάντα την ισορροπία. Όπως το λευκό έτσι και το μπεζ χαρακτηρίζονται ως ουδέτερα χρώματα στη διακόσμηση. Οπότε σε ένα μπεζ χώρο του σπιτιού άμα προσθέσεις βεραμάν πινελιές αμέσως θα αναδείξεις τα σημεία που θέλεις, κρατώντας πάντα μια διαχρονικότητα και μια θετική αύρα στον χώρο.

Η ψυχολογία των χρωμάτων υποστηρίζει ότι το βεραμάν βοηθάει στην αρμονία των συναισθημάτων μας και την ενίσχυση του αισθήματος της χαλάρωσης. Μην φοβάστε λοιπόν να ανανεώνετε τον χώρο σας με χρώματα και πινελιές που θα σας κάνουν να αισθάνεστε αισιοδοξία και χαρά!

Συντάκτης: Δήμητρα Γραμμένου,

Influence:

Ζω στην Θάσο, είμαι μητέρα ενός αγοριού και αγαπώ την αρθρογραφία και τα βιβλία. Η διακόσμηση σπιτιού είναι κάτι που επίσης αγαπώ πολύ…