Το χειροποίητο βουτυρένιο φύλλο σαν σφολιάτα

Συντάκτης: Flowmagazine

Στη Δυτική Μακεδονία το φτιάχνουν αυτό το φύλλο, που είναι αφράτο σαν σφολιάτα και εύκολο συγχρόνως, γιατί τελικά ανοίγετε μόνο δύο φύλλα.

10′ προετοιμασία 30′ αναμονή Σύνολο: 40′

Υλικά

Τεμάχια: για ταψί Νο 38-40.

  • 700 γρ. αλεύρι άσπρο
  • 1 κοφτό κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1 κουτ. γλυκού λάδι
  • 150-200 γρ. βούτυρο αγελαδινό, μαλακωμένο

Διαδικασία

  1. Βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι και το λάδι σε μια λεκάνη και αρχίζουμε να ρίχνουμε χλιαρό νερό και να ζυμώνουμε.
  2. Η ζύμη πρέπει να γίνει λεία, ομοιογενής και όχι υπερβολικά σκληρή.
  3. Πλάθουμε τη ζύμη σε μπάλα και τη σκεπάζουμε με πετσέτα να σταθεί για 20-30 λεπτά.
  4. Τη χωρίζουμε σε δύο άνισα κομμάτια. Χωρίζουμε κάθε κομμάτι σε 10 κομματάκια και τα κάνουμε μπαλάκια.
  5. Παίρνουμε τα 10 μπαλάκια ζύμης του μεγάλου κομματιού και τα ανοίγουμε με τον κοντόχοντρο πλάστη που έχει λαβές στις δύο άκρες, σαν πιατάκια του τσαγιού.
  6. Τα βάζουμε το ένα πάνω στο άλλο, αλείφοντας το καθένα με μπόλικο μαλακό βούτυρο. Πιέζουμε λίγο τα φύλλα να ενωθούν μεταξύ τους.
  7. Τα βάζουμε σε polybag και τα τοποθετούμε στο ψυγείο, να παγώσει το βούτυρο. Κάνουμε το ίδιο και με τα μπαλάκια από το μικρότερο κομμάτι.
  8. Όταν παγώσουν, ανοίγουμε το καθένα από αυτά σαν ένα φύλλο, χωρίς να το τυλίξουμε γύρω από τον πλάστη.
  9. Πασπαλίζουμε με αλεύρι όλη την επιφάνεια εργασίας και το ανοίγουμε προς όλες τις μεριές λίγο λίγο με τον πλάστη, χωρίς να το τυλίγουμε, προσέχοντας να έχει παντού το ίδιο πάχος.
  10. Γίνεται κάπως χοντρό, αλλά με το ψήσιμο γίνεται πολύ αφράτο.
  11. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία και με το άλλο φύλλο.
  12. Τα χρησιμοποιούμε με οποιαδήποτε γέμιση.
  13. Με το μεγαλύτερο κομμάτι καλύπτουμε και τα πλάγια του ταψιού, ενώ το μικρότερο το βάζουμε πάνω από τη γέμιση.

Πηγή

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…