Το βρέφος σας «μιλάει». Πώς θα το καταλάβετε;

Συντάκτης: Άννα Κουτσοκώστα, Παιδαγωγός προσχολικής ηλικίας

Η βρεφική ηλικία μπορεί να είναι η πιο χαριτωμένη, αλλά, ταυτόχρονα, και η πιο δύσκολη σε επίπεδο επικοινωνίας.

Ένα μωρό μπορεί να μην έχει τη δυνατότητα να εκφράσει τα συναισθήματά του μέσα από λέξεις, μπορεί, όμως, μέσα από τη στάση του σώματος και τις εκφράσεις του προσώπου. Σας στέλνει σημάδια που δείχνουν τι επιθυμεί κάθε φορά, αρκεί να ξέρετε να τα διαβάζετε.

Πώς θα τα αναγνωρίσουμε;

Καλά όλα αυτά, αλλά στην πράξη τι γίνεται; Ακόμα και το κλάμα μπορεί να είναι πολλών ειδών και να φανερώνει πολλές διαφορετικές επιθυμίες:

  • Κλάμα ασταμάτητο και πεισματάρικο υποδηλώνει γκρίνια. Αυτό σημαίνει ότι το παιδί βαρέθηκε και θέλει να τραβήξει την προσοχή σας. Ασχοληθείτε λίγο μαζί του. Πάρτε το μια αγκαλιά και παίξτε. Κάντε του αστείες γκριμάτσες και κάντε το να γελάσει.
  • Κλάμα σιγανό που δυναμώνει. Ίσως πεινάει, διψάει ή θέλει άλλαγμα η πάνα του. Φροντίστε να ελέγξετε και τα 3 στάδια προτού πελαγώσετε.
  • Κλάμα σιγανό συνοδευόμενο από τρίψιμο ματιών. Τότε το μωρό σας είναι κουρασμένο. Απαιτείται ηρεμία, ξεκούραση και ύπνος. Δημιουργήστε ένα ήσυχο κλίμα για να μη δημιουργήσετε στο παιδί υπερένταση.
  • Κοιτάει κάτι επίμονα με βλέμμα εστίασης. Παρατηρήστε τι είναι αυτό που κοιτάει και, αν είναι ασφαλές, δώστε του να το αγγίξει.
  • Τράβηγμα σώματος προς τα πίσω. Αυτό, συνήθως, δηλώνει άρνηση. Αν, καθώς το ταΐζετε, έχει αυτή τη στάση, μη το πιέσετε να φάει οπωσδήποτε όλο το φαΐ. Τα παιδιά έχουν το ένστικτο της πείνας και τρέφονται με όσο πρέπει.
  • Αν κουνάει τα χείλη του, μπορεί να πεινάει ή να αναζητεί νερό.
  • Όταν κουνάει έντονα του πόδια του, σημαίνει ότι χαίρεται με αυτή την κατάσταση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τρόποι για να σταματήσουμε το κλάμα του μωρού


Όλες οι κινήσεις του είναι σημαντικές και θα κάνουν εύκολη την καθημερινότητά σας, αν μπορέσετε και τις αποκωδικοποιήσετε. Το κάθε παιδί, βέβαια, έχει το δικό του χαρακτήρα, γι’ αυτό παρατηρήστε το, καθημερινά, και βρείτε τα κουμπιά του.

Και εσείς θα διευκολύνεται τη ζωή σας, αλλά και το ίδιο θα νιώσει αποδοχή και ευχαρίστηση.

Συντάκτης: Άννα Κουτσοκώστα, Παιδαγωγός προσχολικής ηλικίας

Influence:

Στόχος μου ως παιδαγωγός είναι να προσφέρω στα παιδιά τα κατάλληλα εφόδια για να διαμορφώσουν, με παιδεία, την προσωπικότητά τους…